Υπάρχουν άνθρωποι που με το παραμικρό καλούν αμέσως τον γιατρό, ενώ άλλοι χρειάζεται να φτάσουν «στο αμήν» για να προβούν σε μια τέτοια κίνηση. Ο βήχας και η αντιμετώπιση του χρειάζεται προσοχή, αλλά σε καμία περίπτωση υπερβολές και πανικό.
Ο βήχας μπορεί να είναι σύμπτωμα ενός κοινού κρυολογήματος ή μιας ήπιας λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος. Τις περισσότερες φορές εξασθενεί και εξαφανίζεται μέσα σε χρονικό διάστημα λιγότερο της μιας εβδομάδας. Ωστόσο, μπορεί να είναι ένδειξη για κάτι πιο σοβαρό. Οι ειδικοί τονίζουν πως θα πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια γιατρού σε μια από τις παρακάτω περιπτώσεις.
Εφόσον τα χείλη ή το πρόσωπό σας αρχίζουν να μελανιάζουν. Αν δυσκολεύεστε να καταπιείτε, έχει πρηστεί ή πονάει ο λαιμός σας ή έχει κοκκινίσει το πρόσωπό σας. Αν έχετε εκτεθεί σε καπνό, αναθυμιάσεις ή φωτιά που σας προκάλεσαν δυσκολία στην αναπνοή. Εφόσον δεν μπορείτε να ελέγξετε το βήχα που προκλήθηκε ξαφνικά, ιδιαίτερα αν αυτό συνέβη μετά από τσίμπημα εντόμου ή άλλο γεγονός που μπορεί να προκάλεσε αλλεργική αντίδραση. Αν δυσκολεύεστε να πάρετε εισπνοή ή έχετε έντονη δύσπνοια (π.χ. δεν μπορείτε να μιλήσετε), ή η αναπνοή σας είναι πολύ θορυβώδης.
Ακόμη, εφόσον ο βήχας συνοδεύεται από υψηλό πυρετό (38,1 °C) και είστε άνω των 60 χρόνων ή έχετε διαβήτη, HIV λοίμωξη, κάνετε χημειοθεραπεία ή παίρνετε υψηλές δόσεις κορτιζόνης. Επιπλέον, αν υποφέρετε από άλλες παθήσεις που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σας ή δεν μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι.