Οξύ συνάχι υπάρχει, όταν επί τρεις μέρες «τρέχει» η μύτη, ενώ την τέταρτη μπουκώνει για μία-δυο μέρες και μετά αρχίζει να περνάει. Ωστόσο, αν από την πέμπτη μέρα παρουσιασθούν πυώδεις εκκρίσεις και επιμείνουν για 7-10 μέρες, πιθανώς έχει παρουσιαστεί ιγμορίτιδα και απαιτείται αντιβιοτικό.
Τα φάρμακα που δεν απαιτούν ιατρική συνταγή και μπορεί να βοηθήσουν και να διευκολύνουν την αναπνοή είναι τα αποσυμφορητικά (σπρέι ή σταγόνες), που συρρικνώνουν τα αιμοφόρα αγγεία του βλεννογόνου της μύτης. Ανακουφίζουν μόνο από τη συμφόρηση, όχι όμως τη ρινόρροια ή άλλα συμπτώματα, ενώ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για περισσότερο από τρεις ημέρες. Μετά από αυτό το διάστημα μπορεί να επιδεινώσουν τη συμφόρηση λόγω εθισμού, κάτι που αποκαλείται φαρμακευτική ρινίτιδα.
Ακόμα, τα αντισταμινικά μπορούν να μειώσουν την ποσότητα της βλέννας, αλλά απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς κάποια από αυτά προκαλούν υπνηλία. Τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν αντιμετωπίζουν την υποκείμενη πάθηση αλλά το σύμπτωμα.
Οι ειδικοί τονίζουν πως συχνά τα διαλύματα φυσιολογικού ορού έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Χρησιμοποιείστε ήπια ρινικά σπρέι φυσιολογικού ορού και αυξήστε την υγρασία στον αέρα με ένα υγραντήρα. Τέλος, πίνετε περισσότερα υγρά. Το ζεστό τσάι, ο ζωμός ή η κοτόσουπα μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά. Η συμφόρηση είναι συνήθως χειρότερη όταν είστε ξαπλωμένοι, για αυτό μείνετε όρθιοι ή ανυψώστε το κεφάλι.