Ο βήχας είναι ένα βασανιστικό σύμπτωμα με πάρα πολλές αιτίες και σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζεται με δυσκολία. Η θεραπεία που θα επιλεχθεί, εξαρτάται κυρίως από το αίτιο που τον προκαλεί.
Καθοριστικός είναι ο ρόλος της πρόληψης, στην οποία συμπεριλαμβάνονται η αποφυγή ερεθιστικών παραγόντων από το περιβάλλον και η διακοπή ή αποφυγή του καπνίσματος. Όσον αφορά στη ΓΟΠ, προτείνεται η αποφυγή ορισμένων τροφών (όπως καφές, εσπεριδοειδή, τομάτες, ανθρακούχα ποτά, σοκολάτα, μέντα, λιπαρές ή πικάντικες τροφές) και η αποφυγή της κατάκλισης αμέσως μετά τη λήψη τροφής. Ακόμα, θα πρέπει να αποφεύγονται το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Σε περιπτώσεις γρίπης ή κοινού κρυολογήματος, γενικές προφυλάξεις όπως η ξεκούραση, η λήψη υγρών και χυμών συμβάλλουν στην υποχώρηση του συνόλου των συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του βήχα.
Ορισμένες μη φαρμακευτικές ουσίες βοηθούν επίσης στην ανακούφιση του βήχα. Σε ό,τι αφορά το μέλι, σε μελέτη για το βήχα των παιδιών αποδείχθηκε εξίσου ή πιο αποτελεσματικό αντιβηχικό από τη δεξτρομεθορφάνη (ισχυρό αντιβηχικό)-1 με 2 κουταλιές του γλυκού πριν τον ύπνο. Το αλκοόλ σε μικρές δόσεις αποτελεί ισχυρό κατασταλτικό του αντανακλαστικού του βήχα (όπως και άλλων αντανακλαστικών).
Η μενθόλη επιδρά στη μετάδοση του αντανακλαστικού του βήχα, αν και αποτελεί πρόβλημα στη θεραπεία, ο γρήγορος μεταβολισμός της ουσίας, όταν αυτή λαμβάνεται από το στόμα (θα τη βρείτε σε καραμέλες και έμπλαστρα). Τέλος, τα βότανα (ευκάλυπτος, δεντρολίβανο, δρακοντιά, κρεμμύδι, γλυκόριζα, ίνουλα, κυδωνιά, αιθέριο έλαιο βασιλικού), αντιμετωπίζουν το βήχα.