Οι ψείρες αποτελούν ένα κοινό πρόβλημα που κάθε οικογένεια θα κληθεί να αντιμετωπίσει κάποια στιγμή στο βίο της. Στις μέρες μας κυκλοφορούν δεκάδες σκευάσματα για την καταπολέμησή τους, η οποία μπορεί να γίνει και με πολλούς φυσικούς τρόπους.

Έτσι, δεν έχετε λόγο να χρησιμοποιείτε χημικά και φάρμακα για να απομακρύνετε τις ψείρες από τα κεφάλια των παιδιών, ούτε να ξοδεύετε πολλά χρήματα σε θεραπείες, γιατρούς και προληπτικά σαμπουάν. Οι ψείρες δεν ζουν πολλές ώρες εκτός του τριχωτού της κεφαλής, ούτε κάνουν φωλιά στο χαλί, τα σεντόνια ή το στρώμα του κρεβατιού. Οπότε δεν χρειάζεται να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε σεντόνια, μαξιλαροθήκες και χαλιά.

Επίσης, δεν χρειάζεται να γίνεται χρήση εντομοκτόνων. Είναι αρκετό να αλλάζετε καθημερινά σεντόνια και μαξιλαροθήκες για όσο διάστημα διαρκεί η εξολόθρευσή τους. Οι ψείρες δεν πνίγονται όπως τα υπόλοιπα έντομα. Χρειάζονται 8-10 ώρες για να πνιγούν.

Άρα, δεν έχει νόημα να χρησιμοποιείτε λάδια, τζελ ή οποιαδήποτε θεραπεία «πνιγμού» για χρονικό διάστημα μικρότερο από 8-10 ώρες. Οι θεραπείες αυτές λειτουργούν αν τις αφήσετε όλη νύχτα, με το κεφάλι τυλιγμένο σε μεμβράνη ή σε νάιλον σκουφάκι.

Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζετε πως οι κόνιδες δεν πνίγονται. Πρόκειται για τα αυγά της ψείρας, τα οποία εκκολάπτονται σε 7-11 ημέρες. Άρα, ακόμη κι αν εξολοθρεύσεις όλες τις ζωντανές ψείρες, θα πρέπει να επαναλάβεις τις μεθόδους σου τουλάχιστον μια φορά ακόμη, για να σκοτώσεις και τα νεογνά τους.