Σύμφωνα με πολλές μελέτες οι υπερβολές που γίνονται σε ό,τι αφορά την κατανάλωση προϊόντων, όπως το σιρόπι για το βήχα είναι δυνητικά επιβλαβείς και δεν αντιμετωπίζουν ικανοποιητικά τα συμπτώματα σε σύγκριση με κάποιες σπιτικές συνταγές.

Αυτός είναι και ο λόγος που όλο και περισσότεροι επιλέγουν να δοκιμάσουν σπιτικά σιρόπια για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Υπάρχουν δύο είδη βήχα, ανάλογα με την ύπαρξη εκκρίσεων ή μη, ο ξηρός, ή μη παραγωγικός βήχας που δεν έχει φλέματα και ο υγρός και παραγωγικός που συνοδεύεται από  φλέματα (βλέννα).

Το μέλι, το κρεμμύδι και το σκόρδο είναι όλα τους φυσικά αντιμικροβιακά. Το μέλι, δρα και ως μαλακτικό, αφού μειώνει τον ξηρό βήχα και μαλακώνει το λαιμό. Βότανα όπως το φασκόμηλο, το θυμάρι και η ρίγανη παρουσιάζουν περισσότερα αντιμικροβιακά οφέλη.

Αναμείξτε μισό φλιτζάνι μέλι και μισό φλιτζάνι νερό και προσθέστε ένα ολόκληρο ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μια σκελίδα σκόρδο. Έπειτα, ρίξτε λίγο φασκόμηλο, θυμάρι ή ρίγανη και αφήστε τα όλη νύχτα σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορείτε να το φυλάξετε και στο ψυγείο. Εάν δεν μπορείτε να περιμένετε όλη τη νύχτα για το σιρόπι, σιγοβράστε το μείγμα για πέντε έως δέκα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια. Θα χάσετε σε ποσότητα από τις αντιμικροβιακές ιδιότητες, αλλά θα ανακουφιστείτε πριν πέσετε για ύπνο. Μπορείτε να λαμβάνετε το συγκεκριμένο σιρόπι μέχρι τέσσερις φορές την ημέρα, από μία κουταλιά κάθε φορά.