Το κοινό κρυολόγημα εμφανίζεται υπό τη μορφή μικροεπιδημίας και μεταδίδεται εύκολα, κυρίως με την εισπνοή σταγονιδίων, τα οποία εκπέμπουν τα κρυολογημένα άτομα με την ομιλία, τον βήχα ή το φτέρνισμα και μεταφέροντας μολυσμένο υλικό με τα χέρια μας.

Άτομα των οποίων η γενική κατάσταση δεν είναι καλή ή άτομα τα οποία πάσχουν και από άλλες αρρώστιες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα (σακχαρώδης διαβήτης,  αναιμία κ.ά.), είναι πολύ πιο ευαίσθητα στα κρυολογήματα. Παράλληλα, τα συμπτώματα και γενικά η νόσος στα άτομα αυτά εξελίσσεται πιο βαριά.

Μάλιστα, οι καπνιστές και ιδιαίτερα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια βρογχίτιδα ή άσθμα, όταν προσβληθούν από κοινό κρυολόγημα, εμφανίζουν σημαντική επιδείνωση των αναπνευστικών τους λειτουργιών. Για αυτό το λόγο χρειάζονται στενότερη ιατρική παρακολούθηση και κάποιες φορές κρίνεται απαραίτητη η εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Για το κοινό κρυολόγημα δεν υπάρχει κάποιο εμβόλιο, και μάλιστα είναι πολύ δύσκολο να παρασκευασθεί, λόγω του μεγάλου αριθμού των ιών που ευθύνονται για την πρόκλησή του. Η όλη θεραπευτική προσπάθεια έχει σκοπό να ανακουφίσουμε τον ασθενή από τα συμπτώματά του, μέχρι η νόσος κάνει τον κύκλο της και να υποχωρήσει οριστικά.

Η παραμονή του ατόμου σε ζεστό περιβάλλον και η πόση ζεστών ροφημάτων, αρκούν για την ανακούφισή του, εφόσον τα συμπτώματα δεν είναι βαριά. Διαφορετικά, απαιτείται η χορήγηση κάποιου αντιπυρετικού ή αντιβηχικού ή αποσυμφορητικού της μύτης, ειδικά αν ο πυρετός, ο βήχας ή το μπούκωμα της μύτης είναι έντονα.