Το κρυολόγημα και η γρίπη είναι δύο καταστάσεις με αρκετές ομοιότητες σε ό,τι αφορά τη συμπτωματολογία, ωστόσο πρέπει να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο. Όταν το πρόβλημα που δημιουργείται είναι πιο σοβαρό, χρειάζεται να υπάρξει ιατρική βοήθεια.
Υπάρχουν ορισμένα φάρμακα τα οποία μπορεί να κρίνει ο γιατρός σας ότι τα χρειάζεστε και να σας γράψει συνταγή για αυτά, εφόσον το κρυολόγημα επιμένει. Εάν έχετε κρυολόγημα που διαρκεί περισσότερο από δέκα μέρες, πόνο στο αυτί ή εάν τρέχει υγρό από το αυτί, θα πρέπει να σας δει γιατρός. Αυτό ισχύει και εφόσον έχετε σοβαρό πόνο στο πρόσωπο ή στο μέτωπό σας, αν έχετε ψηλό πυρετό (μεγαλύτερο από 39 βαθμούς Κελσίου), δυσκολία στην αναπνοή και ταλαιπωρήστε από βήχα που δεν υποχωρεί.
Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συστήνεται, όπως κάθε χρόνο, από τον Οκτώβριο έως και Νοέμβριο, ώστε να μεσολαβεί ικανός χρόνος μέχρι την έναρξη της αύξησης της δραστηριότητας της γρίπης, που συνήθως εμφανίζεται τον Ιανουάριο. Έτσι, δίνεται η ευκαιρία στον οργανισμό να παράγει ικανή ποσότητα αντισωμάτων για την αποτελεσματικότερη προστασία. Σε περίπτωση που το αντιγριπικό εμβόλιο δε γίνει κατά την περίοδο αυτή, μπορεί να γίνει καθ΄ όλο το διάστημα που υπάρχουν κρούσματα γρίπης.
Ωστόσο, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι απαιτούνται τουλάχιστον δύο εβδομάδες από τη στιγμή του εμβολιασμού για την παραγωγή αντισωμάτων και την αποτελεσματικότερη προστασία κατά της γρίπης. Μεγαλύτερη ανάγκη έχουν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (άτομα με χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, καρδιαγγειακού, νεφρών και ήπατος, άτομα σε ανοσοκαταστολή, άτομα με νευρολογικά νοσήματα, μεταμοσχευμένοι, έγκυες γυναίκες).