Όταν ο βήχας είναι επίμονος, το ανοσοποιητικό σύστημα δυσκολεύεται πιο πολύ να ελέγξει και να αντιμετωπίσει την κατάσταση, με αποτέλεσμα να κουράζεται ο ανθρώπινος οργανισμός και να γινόμαστε ευάλωτοι σε ιούς και μικρόβια.

Οι περισσότεροι επιλέγουν να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση με την κατανάλωση καραμέλας ή παστίλιας που καταπολεμάει τα συγκεκριμένα συμπτώματα. Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί, αφού χρειάζεται πιο αποτελεσματική δράση για να καταπραΰνουμε και να μαλακώσουμε τον λαιμό μας, να καθαρίσουμε τον λάρυγγα, το φάρυγγα και την στοματική κοιλότητα από τα βακτήρια. Έτσι, είναι απαραίτητος ο συνδυασμός κάποιων σκευασμάτων, τα οποία παρέχουν τις παραπάνω δράσεις.

Τα αντιβηχικά δεν βοηθούν στον παραγωγικό βήχα, αφού έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποβληθεί η βλέννα, η οποία παγιδεύεται στους αεραγωγούς, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες να εξελιχθεί η ασθένεια σε σοβαρή λοίμωξη. Στον ξηρό βήχα τα αντιβηχικά μπορεί να βοηθήσουν, αλλά αυτό δεν αποτελεί κανόνα. Για αυτό είναι σωστό να χορηγούνται μετά από ιατρική εξέταση και τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού.

Τα βλεννολυτικά βοηθούν στις περισσότερες περιπτώσεις παραγωγικού βήχα, καθώς ρευστοποιούν τις εκκρίσεις, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο και τα αντιβιοτικά χορηγούνται μόνο μετά από τη σύσταση γιατρού, σε περιπτώσεις που παρουσιάζονται ιογενείς λοιμώξεις. Εκτός από τα παραπάνω, σημαντική βοήθεια μπορούμε να προσφέρουμε στον οργανισμό μας, εφόσον καταναλώνουμε πολλά υγρά και ζεστά αφεψήματα. Τέλος, πολλοί άνθρωποι ανακουφίζονται σημαντικά, κάνοντας τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα γαργάρες.