Η καψαϊκίνη είναι το βασικό βιοενεργό συστατικό που περιέχεται στις πιπεριές και αυτό που ευθύνεται για την καυτερή τους γεύση. Ωστόσο, είναι και αυτό που χαρίζει πολλές ευεργετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό, βοηθώντας σε πολλούς τομείς. Ένας από αυτούς είναι και το αδυνάτισμα βότανα www.ifarmacy.gr/tag/adunatisma-botana.
Οι πιπεριές είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα, αλλά λόγω της μικρής κατανάλωσής τους, η προσφορά τους στην καθημερινή μας διατροφή είναι μικρή.
Η καψαΐκινη λειτουργεί ως παυσίπονο, όπως έχει αποδειχτεί και από σχετικές έρευνες, ενώ μειώνει τη δυσπεψία και την καούρα, ισορροπώντας τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ωστόσο, είναι κυρίως γνωστή για την ικανότητά της να μειώνει την όρεξη και να αυξάνει την καύση του λίπους. Η κατανάλωση μόλις δέκα γραμμαρίων κόκκινων πιπεριών, μπορεί να αυξήσει σημαντικά το «κάψιμο» λίπους σε άντρες και γυναίκες.
Η καψαϊκίνη μειώνει την κατανάλωση θερμίδων. Σε έρευνα που συμμετείχαν 24 άτομα, η κατανάλωση πιπεριών έδειξε ότι η καψαϊκίνη πριν από ένα γεύμα οδηγούσε σε μείωση της λήψης θερμίδων. Η τακτική κατανάλωση συμπληρωμάτων καψαϊκίνης μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, ειδικά όταν συνδυάζεται με μία ισορροπημένη διατροφή.
Η καψαϊκίνη αποτελεί κύριο συστατικό σε πολλούς λιποδιαλύτες. Ωστόσο, δεν έχουν όλες οι πιπεριές την ίδια δράση. Το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο των ώριμων (κόκκινων) πιπεριών είναι πολύ υψηλότερο από αυτό των πρώιμων (πράσινων) πιπεριών. Τέλος, η καψαϊκίνη δεν μπορεί να λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις και για μεγάλο χρονικό διάστημα.