Οι ψείρες δεν κάνουν διακρίσεις και μπορούν να μεταφερθούν με πολύ εύκολο τρόπο στο κεφάλι ενός παιδιού, είτε αυτό είναι καθαρό είτε όχι. Επιπλέον, τις περισσότερες φορές οι γονείς αντιλαμβάνονται την ύπαρξη του συγκεκριμένου προβλήματος αρκετά μετά το ξεκίνημα της ύπαρξής του.

Ας δούμε κάποια προληπτικά μέτρα, τα οποία θα βοηθήσουν τα παιδιά μας, έτσι ώστε να μην κολλήσουν άμεσα ψείρες και ταλαιπωρηθούν με φαγούρα και κοκκινίλες. Αν τα παιδιά μας είναι καλεσμένα σε άλλο φιλικό σπίτι, είτε για μια απλή επίσκεψη, είτε σε κάποιο πάρτι, τους υπενθυμίζουμε να μην ξαπλώσουν πάνω στο κρεβάτι ή στο χαλί. Το ίδιο ισχύει και σε περιπτώσεις που βρίσκονται σε κάποιον παιδότοπο, όπου μπορούμε να τα επιτηρούμε πιο εύκολα.

Θα πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα (μια φορά την εβδομάδα) να τσεκάρουμε το κεφάλι των παιδιών μας με καλό φωτισμό, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή πίσω από τα αυτά και το λαιμό. Επίσης, είναι πιο εύκολο να τις εντοπίσουμε μετά το λούσιμο, αφού τα βρεγμένα μαλλιά τις δυσκολεύουν στη μετακίνηση. Χρειάζεται να χτενίσουμε το κεφάλι του παιδιού μας με ειδικό μεταλλικό ή άλλου τύπου χτενάκι για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

Αν ανακαλύψουμε έγκαιρα την ύπαρξη ψειρών, θα εμποδίσουμε την εξάπλωση τους στην υπόλοιπη οικογένεια. Παρ’ όλο που η φαγούρα είναι μια καλή ένδειξη ότι το παιδί έχει κολλήσει, δεν πρέπει να βασιζόμαστε αποκλειστικά σε αυτό το σύμπτωμα. Και αυτό γιατί συμβαίνει συχνά τα παιδιά να έχουν ψείρες και να μην τους «τρώει» το κεφάλι τους.