Ο τρόπος με τον οποίο χωνεύομε το φαγητό που τρώμε δεν είναι σημαντικός μόνο για την κατανομή των θρεπτικών συστατικών στα διάφορα όργανα. Μπορεί να μας βοηθήσει και στο αδυνάτισμα και γι’ αυτό τον λόγο υπάρχουν δίαιτες που στοχεύουν σε αυτόν τον τομέα.
Σε μία από τις πιο γνωστές, τη δίαιτα Hey, γίνεται ο σωστός συνδυασμός των τροφών για να μην υπάρχει αύξηση του βάρους, αλλά μείωση. Ο δρ. William Hey κατηγοριοποίησε τις τροφές ανάλογα με τον τρόπο που συμβάλλουν στο πεπτικό σύστημα. Έτσι λοιπόν, έχουμε τα αλκαλικά, τα όξινα και τα ουδέτερα.
Όταν ένας οργανισμός δεχτεί μαζί συστατικά που είναι και όξινα και αλκαλικά, δυσκολεύεται να τα αφομοιώσει και αντί να γίνεται σωστή κατανομή τους, είτε τα αποβάλλει, είτε τα μετατρέπει σε τοξίνες και λίπος. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο χάνονται τα θρεπτικά συστατικά, αλλά αποκτούμε και παραπανίσια κιλά.
Ο υποβαλλόμενος στη δίαιτα Hey, τρώει κάθε πέντε ώρες, αλλά απαγορεύεται να κάνει συνδυασμούς πρωτεϊνών με υδατάνθρακες. Έτσι δε θα φάει μακαρόνια με κιμά, αλλά θα τα φάει είτε σκέτα είτε χωρίς κρέας. Το ίδιο συμβαίνει σε άλλο παράδειγμα, με τις πατάτες και το κρέας.
Το μενού χωρίζει τα φαγητά σε πρωτεϊνούχα, υδατανθρακούχα, φρούτα και λαχανικά. Υπόσχεται μείωση του βάρους από τρία έως πέντε κιλά την εβδομάδα. Συνήθως ακολουθείται για διάστημα 15 ημερών. Ωστόσο αν κάποιος τη συνδυάσει με συμπληρώματα διατροφής, μπορεί να την προτιμήσει για περισσότερο χρόνο.
Αποκλείει τις επεξεργασμένες τροφές, αλλά πολλές φορές οδηγεί στην πολυφαγία και δεν επιτυγχάνεται ο στόχος που υπάρχει εξ αρχής.