Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή φορτισμένη με χαρά αλλά και πολύ στρες και ευθύνες. Εμείς σας δίνουμε μερικές απλές συμβουλές για να περάσετε χαλαρά αυτά τα Χριστούγεννα.

Ανέκαθεν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χαρακτηρίζονταν από έντονη συναισθηματική φόρτιση. Οι περισσότεροι τις ταυτίζουν με συναισθήματα χαράς, ελπίδας, αγάπης, ζεστασιάς, αισιοδοξίας. Γιατί Χριστούγεννα σημαίνει, ερχόμαστε κοντά με αγαπημένα πρόσωπα, προσφέρουμε φροντίδα, διασκεδάζουμε, απολαμβάνουμε τα οικογενειακά τραπέζια.

Η αλήθεια είναι ότι οι προσδοκίες μας είναι πολλές τις γιορτές. Και οι υψηλές προσδοκίες ταυτίζονται και με άγχος, νεύρα, θλίψη και μελαγχολία.  

Γιατί παθαίνουμε στρες στις γιορτές;

Η απάντηση βρίσκεται στον τρόπο που έχει συνδεθεί η γιορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μέσα στον ψυχισμό μας. Όταν τις γιορτές τις συνδέουμε με αμέτρητα «πρέπει» και καταναγκασμούς, όταν υπερφορτώνουμε το πρόγραμμα μας με πάρα πολλές υποχρεώσεις και δεν φροντίζουμε καθόλου τον εαυτό μας, όταν δεν ακούμε τα προσωπικά μας «θέλω» και τις πραγματικές μας ανάγκες, είναι αναμενόμενο να θέλουμε να περάσουν γρήγορα οι εορταστικές εβδομάδες, για να «γλυτώσουμε από τα βασανιστήρια».  

Οι ψυχολόγοι μας δίνουν μερικά έξυπνα tips για να περάσουμε χαλαρά αυτές τις γιορτές

Αντικαταστήστε από το λεξιλόγιο σας το «πρέπει» με το «θέλω»

και το «δεν μπορώ να μην…», με το «μου κάνει καλό να…», «θα προτιμούσα», «επιλέγω να μην…»

Φτιάξτε μια λίστα βασισμένη σε πραγματικές συναισθηματικές και υλικές ανάγκες

Και πάντα με γνώμονα, τι καλό θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας και στα αγαπημένα μας πρόσωπα, όχι για να μας αξιολογήσουν οι «τρίτοι» θετικά και να ακολουθήσουμε την «μάζα», αλλά για να περάσουμε καλά.  

Προγραμματίστε δραστηριότητες και δώρα με βάση τα χρήματα, που διαθέτει η «τσέπη» σας

Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο. Που σημαίνει, ούτε μιζεριάζουμε με την οικονομική κρίση, ούτε λειτουργούμε σαν να μην υπάρχει η οικονομική διαφοροποίηση και αλλαγή φέτος. Δεν είναι τα υλικά αγαθά που φέρνουν την ευτυχία και την πληρότητα…αλλά η «προσφορά».

Μην πιέσετε τον εαυτό σας για να είστε χαρούμενοι κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων

Αν έχετε σαφείς προσωπικούς λόγους για να μην είστε χαρούμενοι, τότε αναγνωρίστε τους και αποδεχτείτε τους. 

Να είστε επιεικείς και ειλικρινείς με τον εαυτό σας 

Μη δέχεστε την «τέλεια» εικόνα των Χριστουγέννων που τα Μέσα μαζικής ενημέρωσης ή άλλοι άνθρωποι προσπαθούν να σας κάνουν να πιστέψετε. Η πραγματική ζωή δεν είναι πάντα ρόδινη και ευτυχισμένη όπως συχνά παρουσιάζεται στην τηλεόραση. Η άρνηση συναισθημάτων δεν βοηθά. 

Χαμηλώστε τις προσδοκίες σας για το πως «πρέπει» να είναι τα Χριστούγεννα...

... και επικεντρωθείτε σε αυτό που εσείς θέλετε πραγματικά. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος για να περάσετε τα Χριστούγεννα. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Μη συγκρίνετε τον εαυτό σας με αυτά που κάνουν άλλοι άνθρωποι και άλλες οικογένειες. Επικεντρωθείτε σε αυτό που είναι το καλύτερο για εσάς.

Αποφύγετε ανθρώπους που σας προκαλούν (περισσότερη) κατάθλιψη

Οι άνθρωποι που σας αποδέχονται όπως είστε, χωρίς καμία πίεση, είναι και αυτοί που σας κάνουν να νιώθετε καλύτερα. Προσπαθήστε να είστε κοντά από θετικούς ανθρώπους. 

Ξεκουραστείτε και κοιμηθείτε όσο χρειάζεστε

Ο ύπνος θα σας βοηθήσει να αντεπεξέλθετε καλύτερα στις δυσκολίες που πιθανόν να αντιμετωπίζετε. Αν το σώμα σας είναι πιο ξεκούραστο τότε θα νιώθετε κι εσείς πιο δυνατοί. Αποφύγετε τις καταχρήσεις. 

Φροντίστε τη διατροφή σας

Να τρέφεστε με μέτρο, και αποφύγετε το υπερβολικό αλκοόλ. Το υπερβολικό αλκοόλ μπορεί απλά να κουκουλώσει τα προβλήματα σας για λίγο, μετά όμως θα αισθάνεστε χειρότερα.

Πείτε όχι στις προσκλήσεις που θα υπερφορτώσουν το πρόγραμμά σας

Βάλτε ρεαλιστικούς στόχους για να μην εξοντωθείτε. Είναι ωραίο το ψήσιμο γλυκών τα Χριστούγεννα και η καθαριότητα στο σπίτι όμως όχι σε υπερβολικό βαθμό που να φέρνει κόπωση. Αν αντλείτε ευχαρίστηση από αυτά τότε κάντε τα. Αν σας κουράζουν υπερβολικά, τότε αγοράστε μερικά έτοιμα γλυκά ή μην πάρετε καθόλου.

Επικεντρωθείτε στα συναισθήματα στοργής, καλοσύνης, γενναιοδωρίας 

Στα συναισθήματα ευγνωμοσύνης, δηλαδή, για τους ανθρώπους που έχετε στη ζωή σας. Χαρίστε σε αυτούς που αγαπάτε το πιο «ακριβό» δώρο: Τον χρόνο μαζί τους και την ουσιαστική παρουσία σας. 

Απολαύστε την κάθε στιγμή με τρόπο αυθεντικό, απλό και άμεσο

Ίσως εδώ να κρύβεται και το βαθύτερο νόημα των Χριστουγέννων.

imommy.gr