Πρωτόκολλο Συνεργασίας, με στόχο την υποστήριξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας, υπογράφηκε σήμερα στα Τρίκαλα μεταξύ της προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος κ. Ελ. Κολιοπούλου και του προέδρου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας κ. Αν. Λάππα.
Μια πρωτοβουλία που αναμένεται να ενδυναμώσει τη συνεργασία των εν λόγω φορέων, συνενώνοντας τις δυνάμεις τους, ανταλλάσσοντας την τεχνογνωσία και τις εμπειρίες που έχουν αποκομίσει από τη μέχρι τώρα δραστηριοποίηση τους, παρέχοντας αμοιβαίες διευκολύνσεις για την αντιμετώπιση όλων των συναφών θεμάτων.
Με το Πρωτόκολλο αυτό ο Σύνδεσμος και η Τράπεζα θα  συνεργαστούν με  σκοπό:
-Την προώθηση της προσβασιμότητας των ελληνικών επιχειρήσεων (ειδικότερα των πολύ μικρών, μικρών και ΜμΕ) στα προϊόντα των Εθνικών και Διεθνών Χρηματοοικονομικών Οργανισμών   με τους οποίους συνεργάζεται η Τράπεζα
-Τη διοργάνωση ημερίδων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε θέματα επιχειρηματικότητας, ευρωπαϊκών και εθνικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων κα.
-Την από κοινού διοργάνωση εκδηλώσεων στα πλαίσια Ευρωπαϊκών Εκστρατειών
-Την αύξηση της εξωστρεφούς επιχειρηματικής δραστηριότητας
-Τη δημιουργία νέων ευκαιριών για νέα επιχειρηματικότητα, νέα προϊόντα και συνεργασίες
Όπως τόνισε στη συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κολιοπούλου «στο Σύνδεσμο έχουμε την εμπειρία, το στελεχιακό δυναμικό και τα εργαλεία, όπως το Enterprise Europe Network-Hellas και την Αναπτυξιακή Εταιρεία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΑΕΔΕΠ) για να συνεχίσουμε και να ενδυναμώσουμε την συμμετοχή μας και τη συνεισφορά μας στο παραγωγικό σύστημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας».
Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας κ. Λάππας σημείωσε ότι «με την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας  επιβεβαιώθηκε η ανάγκη για μεγαλύτερη συνέργεια, συνεννόηση και κοινή δράση μεταξύ των δύο πλευρών».
Συμπλήρωσε, δε, ότι «η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας διαχειρίζεται ποσό 250 εκατ. ευρώ των Θεσσαλών με δέκα καταστήματα σε όλες τις πόλεις και το επόμενο βήμα θα είναι η ολοκλήρωση του δικτύου».
Η κ. Κολιοπούλου και ο κ. Λάππας, εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους ότι η συνεργασία αυτή σηματοδοτεί την αμοιβαία πρόθεση των δύο οργανισμών να συνεργαστούν με στόχο τη  δημιουργία σταθερών προϋποθέσεων υποστήριξης της νεοφυούς και της υφιστάμενης επιχειρηματικότητας, που διαθέτει χαρακτηριστικά καινοτομίας,  εξωστρεφή προσανατολισμό, και αναπτυξιακή δυναμική.
Στην υπογραφή του πρωτοκόλλου παρέστησαν ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΣΒΘΚΕ κ. Στ. Ζουρνατζής, το μέλος του Δ.Σ. κ. Κ. Τζωρτζιώτης, η γενική διευθύντρια κ. Φρ. Δαγλαρίδου και  στελέχη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας.


Η οικονομική ταυτότητα του νομού
Στη συνέχεια η πρόεδρος του Συνδέσμου προχώρησε σε μια αναλυτικά καταγραφή της οικονομικής ταυτότητας του νομού Τρικάλων
Tα κυριότερα στοιχεία που προκύπτουν είναι:
Στο Νομό Τρικάλων το ΑΕΠ του νομού μεταξύ των ετών 2008 και 2015 μεταβλήθηκε  από τα 1,859 δισεκατομμύρια ευρώ το έτος 2008 στα 1,451 δισεκατομμύρια ευρώ το έτος 2015, μειωμένο κατά 400 εκατομμύρια ευρώ περίπου.
Διαχρονικά ο Νομός Τρικάλων συμμετέχει σε ποσοστό 15%-16%στο ΑΕΠ της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του Νομού Τρικάλων διατηρείται σταθερά χαμηλότερο και από το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και από αυτό της χώρας, αγγίζοντας τις 11.000  ευρώ το έτος 2015, όταν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι 12.393 ευρώ και της χώρας 16.294.
Όμοια με το  ΑΕΠ, η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του Νομού Τρικάλων  μεταξύ 2008 και 2015, εμφανίζει πτώση, κατά 400 εκατ. ευρώ από 1,628 δισεκατομμύρια  ευρώ στα 1,282 δισεκατομμύρια  ευρώ.
Τα νούμερα αυτά δείχνουν το μέγεθος της κρίσης που χτύπησε και  το νομό και προέρχεται από όλους τους τομείς της οικονομίας.                   
Ο Νομός Τρικάλων εμφανίζει υψηλή εξειδίκευση στην παραγωγή, τυποποίηση και εξαγωγή συγκεκριμένων κλάδων παραγόμενων αγροτικών προϊόντων.
Από το έτος 2013 και μετά παρατηρούμε ότι το εμπορικό ισοζύγιο του νομού είναι θετικό και συνεχώς αυξανόμενο. Οι εισαγωγές του νομού υποχωρούν σταδιακά ενώ  οι εξαγωγές του αυξάνονται σταδιακά.
Ενώ κατά το έτος 2016 στους Νομούς Λάρισας και Μαγνησίας ιδιαίτερα, παρατηρείται αύξηση εισαγωγών στους Νομούς  Τρικάλων και Καρδίτσας οι εισαγωγές συνεχίζουν να υποχωρούν συμβάλλοντας σε αύξηση του εμπορικού τους ισοζυγίου.
Το έτος 2016 η αύξηση της αξίας των εξαγωγών του νομού σε σχέση με το 2015 ανήλθε σε 3,59% και η αύξηση του εμπορικού ισοζυγίου του νομού σε 39,30%, παραμένοντας θετικό για πέμπτη συνεχή χρονιά
Η εξαγωγική επίδοση του νομού δηλαδή το ποσοστό των εξαγωγών ως προς το ΑΕΠ του νομού, για το έτος 2015, είναι 9,01%, χαμηλότερο από αυτό της Περιφέρειας Θεσσαλίας που είναι 12,19% και της χώρας που είναι 14,65%.
Ο κλάδος των τροφίμων αναδεικνύεται ως «κλάδος-πρωταθλητής» για τις εξαγωγές του νομού διαχρονικά.
Για το έτος 2016 ο κλάδος αυτός συνεισφέρει το 87,31% των εξαγωγών του νομού. Ειδικότερα, όπως είναι αναμενόμενο,  ο κλάδος  «04- Γάλα, Αυγά, Μέλι - Προϊόντα Ζωικής Προέλευσης» συμμετέχει κατά 77,77% στις συνολικές εξαγωγές του νομού.
Είναι σημαντικό επίσης να τονιστεί ότι ο κύριος όγκος των εξαγωγών του νομού κατευθύνεται προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ποσοστό γύρω στο 90%.
Ακολουθεί ο κλάδος των φαρμακευτικών προϊόντων συμμετέχοντας κατά 6% στις εξαγωγές του νομού,  κλάδος των χημικών -πλαστικών με ποσοστό 2%, κλπ.
Ως προς την ανεργία του νομού παρατηρούμε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης ο Νομός Τρικάλων εμφανίζει χαμηλότερα ποσοστά απ’ ότι  ο μέσος όρος της Θεσσαλίας και της  χώρας. Μάλιστα το έτος 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ παρατηρείται σημαντική πτώση του ποσοστού αυτού.
Από τα προαναφερθέντα προκύπτει ότι παρόλα τα προβλήματα και τις αντιξοότητες το οικονομικό αποτύπωμα της Παραγωγής και της Μεταποίησης υπάρχει στο νομό Τρικάλων, έχει παράδοση και μπορεί να γίνει ισχυρότερο μέσω της υποστήριξης της επιχειρηματικότητας.
Στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος, εκτιμούμε ότι μέσω της ανάπτυξης συνεργασιών υπάρχουν  δυνατότητες για την  βέλτιστη αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού της περιοχής.