Σε χιλιάδες στρέμματα ανέρχεται η εκκλησιαστική περιουσία στο νομό Τρικάλων.
Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής, στο νομό Τρικάλων η Εκκλησία διαθέτει 41.110 στρέμματα δάσους, 23.850 στρέμματα δασικών εκτάσεων και 22.840 στρέμματα χορτολιβαδικών εκτάσεων.
Αναφορικά με τις φάσεις τις οποίες πέρασε η υπόθεση εκκλησιαστική περιουσία και την αντιμετώπιση που είχε από το ελληνικό κράτος, το 1833 με απόφαση του Όθωνα δημεύεται η περιουσία περίπου 500 μοναστηριών, το 1922 απαλλοτριώνονται μοναστηριακές εκτάσεις για την αποκατάσταση των προσφύγων, την περίοδο 1917 – 1930 οι εκτάσεις που απαλλοτριώθηκαν, ήταν αξίας ενός δισεκατομμυρίου προπολεμικές δραχμές, το 1931 η Πολιτεία αποφάσισε τη ρευστοποίηση της περιουσίας, το 1952 το ελληνικό κράτος ζητάει να του παραχωρηθεί το 80% των καλλιεργούμενων εκτάσεων για την αποκατάσταση των ακτημόνων, το 1987 ο «νόμος Τρίτση» για τον έλεγχο της περιουσίας προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Ο τότε υπουργός Αντώνης Τρίτσης, οδηγείται σε παραίτηση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα «ουδείς μέχρι σήμερα είναι σε θέση να προσδιορίσει το ακριβές μέγεθός της, καθώς ως διαχειριστές της εμφανίζονται περίπου 10.000 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (μητροπόλεις, ναοί, μοναστήρια και ιερά ιδρύματα). Αλλο ταμείο έχει, για παράδειγμα, η Ιερά Σύνοδος, άλλο η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ενώ διαφορετικό καθεστώς ισχύει για το Αγιον Ορος, την Εκκλησία της Κρήτης και τις μητροπόλεις στα Δωδεκάνησα που ανήκουν στο Φανάρι.
Η αλήθεια είναι ότι για την ηγεσία της Εκκλησίας το μεγάλο ζητούμενο πάντοτε ήταν να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος για μια ολοκληρωμένη καταγραφή και αξιοποίηση της περιουσίας και δη των χιλιάδων «καταπατημένων» εκτάσεων και οικοπέδων, ώστε τα έσοδα να καλύπτουν τις ανάγκες του φιλανθρωπικού της έργου και κατ’ επέκταση του ελληνικού λαού.»
Εκτιμήσεις και στοιχεία αναφέρουν ότι στην Εκκλησία ανήκουν συνολικά 1.300.000 στρέμματα. Από αυτά, τα 733.000 στρέμματα είναι βοσκότοποι, τα 367.000 είναι δασικά και τα 189.000 στρέμματα είναι αγροτικά.
Την ίδια στιγμή, περίπου 400.000 στρέμματα χαρακτηρίζονται ως διακατεχόμενα, αφού γι’ αυτές τις εκτάσεις δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας. Στην κατοχή της φέρεται να βρίσκονται ολόκληρα νησιά και βραχονησίδες σε νησιωτικά συμπλέγματα, όπως στις Σποράδες και τις Κυκλάδες.