Έξω από το Δημαρχειακό Μέγαρο των Τρικάλων είναι σταθμευμένα ένα, δύο, τρία… ίσα με τριάντα πέντε ποδήλατα.
Γύρω –γύρω, στην καρδιά της θεσσαλικής πόλης, κυκλοφορούν δεκάδες ακόμη, σε πολλά χρώματα, με διάφορες ταχύτητες, βρέξει ή χιονίσει. Ένα από τα ποδήλατα που θα βρει κανείς έξω από το κτήριο του δήμου Τρικκαίων είναι και αυτό του δημάρχου, Δημήτρη Παπαστεργίου, που τα τελευταία 4 χρόνια αξιοποίησε και επέκτεινε με κάθε δυνατό –και οικονομικό- τρόπο την … «τεχνολογική προίκα» που του κληροδοτήθηκε.
Η γενέτειρα του Ασκληπιού, του Τσιτσάνη, του Μητροπάνου, αλλά και του Σακαφλιά, έχει να επαίρεται όχι μόνο για την τεχνολογική της άνθιση, που προσελκύει τα διεθνή βλέμματα, αλλά και για την ανοιχτότητα των πολιτών της, οι οποίοι με αξιοζήλευτη ευκολία έχουν υιοθετήσει συνήθειες που μας κάνουν όλους λίγο πιο χαρούμενους.
Ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, μίλησε στο TheCaller για το μικρό «θαύμα» της τοπικής αυτοδιοίκησης και την πορεία του δήμου από τα χρέη εκατομμυρίων σε αυτά που κάνουν τους πάντες να ανάγουν ως πρότυπα τα τεχνολογικά κατορθώματα της δημοτικής αρχής.
«Η Τεχνολογία δεν είναι αυτοσκοπός»
Μπορεί όλοι να μιλούν για τους κάδους απορριμμάτων με αισθητήρες, το σύστημα για το παρκάρισμα και να κατατάσσουν τα Τρίκαλα στις «έξυπνες πόλεις» της χώρας, αλλά και της Ευρώπης, ο δήμαρχος, όμως, ξεκαθαρίζει ότι αυτή η έξωθεν καλή μαρτυρία του δήμου δεν είναι ο μοναδικός λόγος που τον κάνει να περηφανεύεται για τον τόπο του.
«Η τεχνολογία δεν είναι αυτοσκοπός, υπάρχει για να μας κάνει να ζούμε καλύτερα. Αυτό που κάναμε από την πρώτη μέρα που εκλεγήκαμε ήταν να δείξουμε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος και άλλος τρόπος να διαχειριστούμε τα κοινά. Η τεχνολογία μας βοηθά να κερδίζουμε χρόνο και την αξιοπιστία των δημοτών. Αν θέλω για κάποιο λόγο να θυμούνται τα Τρίκαλα είναι για τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες που πήραμε και μέσα σε αυτές είναι η τεχνολογία. Δηλαδή, είμαι πολύ περήφανος για τα μαθήματα προγραμματισμού και πληροφορικής, για τη διαχείριση του προσφυγικού, για την πρωτοβουλία που πήραμε με το κάπνισμα, την ανάπλαση των αθλητικών χώρων, για τα ποδήλατα, για τις διαβάσεις πεζών… Είμαι περήφανος που προσπαθούμε σα δημοτική αρχή να αλλάξουμε την νοοτροπία μας, τη δικιά μας και των πολιτών».
Ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου φτάνει καθημερινά στο γραφείο του με το ποδήλατο.
Η «προίκα» των χρεών και οι τεχνολογικές βάσεις
Ο κ. Παπαστεργίου θεωρεί ότι ο κάθε δήμος θα μπορούσε να βάλει αισθητήρες σε κάδους και να δοκιμάσει μερικές «έξυπνες» πρακτικές που κάνουν τη διοίκηση καλύτερη και τη διαχείριση των ζητημάτων αποτελεσματικότερη.
«Παραλάβαμε από προηγούμενες διοικήσεις μία τεχνολογική «προίκα». Από τη δεκαετία του 2000 με δήμαρχο τον Μιχάλη Ταμήλο και εμένα αντιδήμαρχο κάναμε ένα άνοιγμα στην καινοτομία και –κυρίως τότε- στην ευρυζωνικότητα. Είχαμε αποκτήσει τέτοιες δεξιότητες ως δήμος από πολύ παλιά. Ωστόσο, το 2000 βγήκαν πολλά έργα πληροφορικής, πολλές εφαρμογές που δεν είχαν αποτύπωμα στην κοινωνία. Είχαμε μία εταιρεία, μία λύση και ψάχναμε να βρούμε το πρόβλημα. Τώρα πάμε ανάποδα: πρώτα βλέπουμε τι πρόβλημα έχουμε και μετά πάμε να δούμε πως μπορούμε να το λύσουμε μέσω της τεχνολογίας».
Ο δήμαρχος δε δίστασε να αναφερθεί και στα οικονομικά ζητήματα που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει ο δήμος, υποστηρίζοντας πως εάν δεν υπήρχε αυτή η τροχοπέδη τα Τρίκαλα θα είχαν σημειώσει αλλεπάλληλα τεχνολογικά «θαύματα». «Δε θεωρώ ότι κάναμε μέχρι σήμερα πολλά πράγματα, αλλά θεωρώ ότι κάναμε πάρα πολλά για τα χρήματα που είχαμε, ειδικά όταν παραλάβαμε με χρέη εκατομμυρίων και έπρεπε να τα μειώσουμε, όπως και κάναμε. «Θα ήθελα να έχω λεφτά να κάνω πεζοδρόμια και δρόμους, να κλείσω λακκούβες».
Κάτω από το φανάρι για τα οχήματα και το φανάρι για τα ποδήλατα.
«Δε διόρισα ξαδέλφια και φίλους»
Τα σχόλια που έχουν ακουστεί εντός του δήμου είναι πολλά, ωστόσο, όπως ο ίδιος σημείωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης «κάποιοι έχουν αποφασίσει να δαιμονοποιήσουν την αποτυχία, αλλά αν δεν αποτύχεις, πως θα δεις τι σου κάνει και τι όχι, πως θα γνωρίσεις τις καλές και τις κακές πρακτικές. Δεν έχω διορίσει ειδικούς συνεργάτες ξαδέλφια και φίλους, αλλά παιδιά με τα οποία μπορούμε να δουλέψουμε και που τους ζητώ να δράσουν για το δήμο, όπως θα έκαναν για να ένα δικό τους ζήτημα, για την επιχείρησή τους».
Μάλιστα, αρνείται να υιοθετήσει μονομερώς τον χαρακτηρισμό «έξυπνη πόλη» για τα Τρίκαλα, καθώς θεωρεί ότι αυτή η φράση δεν περιλαμβάνει όλα όσα προσθέτουν «εξυπνάδα» στην περιοχή, αλλά αντιπροσωπεύει το τεχνολογικό κομμάτι και μόνον.
«Δε θεωρώ ότι είμαστε μία «έξυπνη πόλη» μόνο και μόνο επειδή οι κάδοι απορριμμάτων έχουν αισθητήρες σε κάδους. Η «εξυπνάδα» φαίνεται και σε άλλα πράγματα. Τα Τρίκαλα είναι μία ωραία κοινωνία, πάνω από όλα. Μία κοινωνία δεκτική στο να ακολουθήσει την αλλαγή και να πάρει μέρος σε αυτήν. Ακόμη και με την καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ή την ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία είχαμε πολιτισμένες αντιδράσεις και όχι γουρουνοκεφαλές να κρέμονται πάνω σε σχοινιά. Στη δημόσια διοίκηση το πιο εύκολο είναι να βρούμε μία δικαιολογία ότι δε μπορούμε να κάνουμε κάτι, αλλά εμείς δε θέλουμε κάτι τέτοιο», κατέληξε ο Δημήτρης Παπαστεργίου.
Στα βήματα του Ασκληπιού
Τα επόμενα σχέδια για το δήμο Τρικκαίων δεν αφορούν μόνο τεχνολογικές καινοτομίες, αλλά έχουν τις ρίζες τους χιλιάδες χρόνια πριν, με τους υπεύθυνους να επιδιώκουν να ακολουθήσουν τα βήματα του Ασκληπιού.
«Θέλουμε οι νέοι που έχουν φύγει στο εξωτερικό ή οι νέοι που κάθονται στις καφετέριες να επιστρέψουν στη γη και να καλλιεργήσουν όχι βαμβάκι και καλαμπόκι, αλλά τα φυτά του πρώτου ιατρού της αρχαιότητας, του Ασκληπιού, να ακολουθήσουν τα μονοπάτια με τα οποία πήγαινε στους ασθενείς του». Βέβαια, στο ερώτημα αν είναι αρκετός ο χρόνος για να προλάβει να ολοκληρώσει ως δήμαρχος τα πλάνα του, η απάντηση είναι ότι μία 5ετία δεν αρκεί, δηλώνοντας ότι θα βρεθεί και πάλι στη «μάχη» των επικείμενων δημοτικών εκλογών.
«Σε 10 χρόνια θητείας μπορούμε να δείξουμε τι αξίζουμε ή αν δεν αξίζουμε. Φανταστείτε ότι για να δημοπρατηθεί ένα έργο χρειάζονται 6 περίπου χρόνια, σκεφτείτε πόσα θέλει για να υλοποιηθεί»
Το πρόβλημα του δημότη δεν είναι η απλή αναλογική των εκλογών
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου είναι, επίσης, μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ και παραδέχεται ότι αυτή του η θέση του χάρισε αναγνωρισιμότητα και έκανε λίγο πιο εύκολη τη διεκδίκηση της επίλυσης ζητημάτων του δήμου του. Μάλιστα, πριν λίγους μήνες πήρε θέση γα τη ψήφιση της απλής αναλογικής ως εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη των εκπροσώπων των δημοτών στις αυτοδιοικητικές του 2019, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Τον δημότη δεν τον νοιάζει το εκλογικό σύστημα, δε θα πάει στο υπουργείο να παραπονεθεί για την απλή αναλογική, αλλά για την καμένη λάμπα και το ανύπαρκτο πεζοδρόμιο, ή τον γεμάτο λακκούβες δρόμο. Η κυβέρνηση είχε κάθε δικαίωμα να αλλάξει το σύστημα, έστω κι αν βασίστηκε σε μικροκομματικές πρακτικές. Κι εμείς έχουμε το δικαίωμα να αντιδράσουμε».
Το στρατηγείο της διαφάνειας
Ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του έχουν στήσει στα αριστερά μόλις μπαίνεις στο δημαρχείο ένα ολόκληρο «στρατηγείο διαφάνειας» -αν θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι- όπου κάθε κίνηση από τα οικονομικά, μέχρι και τα οχήματα του δήμου φαίνονται αυτοστιγμεί στους δημότες. Οι οθόνες δείχνουν από το ποιες θέσεις στάθμευσης είναι κατειλημμένες, μέχρι και το πόσο γεμάτος είναι ένας από τους κάδους κεντρικών δρόμων, καθώς ακόμη και το που βρίσκεται το απορριμματοφόρο ανά πάσα ώρα.
Την ίδια στιγμή, στον ίδιο ακριβώς χώρο, καταγράφονται αιτήματα πολιτών που φτάνουν τηλεφωνικά, με φυσική παρουσία του καταγγέλλοντος, αλλά και μέσω app στην υπηρεσία του δήμου. Υπάλληλοι «χρεώνονται» την επίλυση του προβλήματος και η πορεία του από το αίτημα έως και την εξάλειψή του καταγράφεται λεπτομερώς στη βάση δεδομένων του δήμου. Υπάλληλοι που έφεραν τάχιστα κάποιο πρόβλημα «δεν κέρδισαν απλά ένα καλό σχόλιο από τους δημότες, αλλά και μερικά πεσκέσια: λίγα φρέσκα αυγά από το κοτέτσι της γιαγιάς που της αλλάξαμε τη λάμπα στο δρόμο γρήγορα έως και τυριά», θα μας πει εργαζόμενος του δήμου, που τα… γεύτηκε.
Πάντως ο δήμος δε μένει στάσιμος για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη διευκόλυνση του πολίτη, αφού αναζητά τη λύση του «γόρδιου γραφειοκρατικού δεσμού» για την επίσημη λειτουργία του «ΑΤΜ πιστοποιητικών», που ήδη έχει στηθεί στο δημαρχείο.
Τόνια Ζαραβέλα (thecaller.gr)