Την προοπτική 24ωρης λειτουργίας του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου, όχι μόνο στη διάρκεια της εφημερίας του αλλά 30 ημέρες τον μήνα, εξετάζει σοβαρά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας επεκτείνοντας τις δραστηριότητές του ώστε να καλύπτει τις ανάγκες της Κεντρικής Ελλάδας.
Πριν 2,5 περίπου χρόνια το Νοσοκομείο και η Καρδιολογική Κλινική ανακοίνωσαν την έναρξη της 24ωρης λειτουργίας του Αιμοδυναμικού Τμήματος προσφέροντας πρωτογενή αγγειοπλαστική στους ασθενείς με έμφραγμα καθ’ όλη τη διάρκεια της εφημερίας του, δηλαδή για 15 ημέρες τον μήνα και μέχρι το μεσημέρι τις υπόλοιπες 15 ημέρες, που εφημέρευε το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Όμως στη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας μέχρι το πρωί της επομένης για το συγκεκριμένο 15νθήμερο δεν υπάρχει κάλυψη με αποτέλεσμα τα περιστατικά των εμφραγμάτων τόσο από τη Λάρισα όσο και από τα νοσοκομεία Βόλου και Καρδίτσας να διακομίζονται στα Τρίκαλα όπου στο νοσοκομείο λειτουργεί Αιμοδυναμικό Εργαστήριο με στεφανιογράφο και δυνατότητα πρωτογενούς αγγειοπλαστικής.
Το πρόβλημα των διακομιδών ασθενών με εμφράγματα από τα υπόλοιπα νομαρχιακά νοσοκομεία και ιδιαίτερα της Λάρισας προς τα Τρίκαλα, την ώρα που υπάρχει η υποδομή και λειτουργεί στις εφημερίες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ο στεφανιογράφος, αποτέλεσε ένα από τα σημεία των συζητήσεων για τις μοναδικές κλινικές με αφορμή την εξέταση του καθεστώτος εφημεριών των δύο νοσοκομείων, ενώ τις προηγούμενες ημέρες η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ζήτησε στοιχεία για τις διακομιδές ασθενών προς το Νοσοκομείο Τρικάλων προκειμένου να διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματος.
Ο διάλογος φυσικά με την Επιτροπή που συνέστησε η 5η ΥΠΕ δεν ξεκίνησε, όπως είναι γνωστό, μετά την απόφαση των μελών από το Γενικό Νοσοκομείο να απέχουν από την πρώτη συνεδρίαση ως ένδειξη διαμαρτυρίας, οι συζητήσεις όμως ουδέποτε διακόπηκαν για όσα προβλήματα μπορούν να λυθούν.
Ενδεικτική είναι η συζήτηση που ξεκίνησε άτυπα την προηγούμενη Τετάρτη μεταξύ των δύο νοσοκομείων με τη συμμετοχή των διευθυντών των δύο Ιατρικών Υπηρεσιών και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, όπου μεταξύ άλλων ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις εφημερίες των μοναδικών κλινικών με όλες τις πλευρές να συμφωνούν για την καθημερινή εφημερία τους προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των Θεσσαλών ασθενών.
Μεταξύ των μοναδικών τμημάτων αναφέρθηκε και το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, η αξία του οποίου είναι αυταπόδεικτη καθώς η πρωτογενής αγγειοπλαστική, που πραγματοποιείται τις πρώτες ώρες μετά την εκδήλωση του εμφράγματος, εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του καρδιολογικού των ασθενών.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής Αθ. Γιαννούκας, ερωτηθείς σχετικά χαρακτήρισε απαραίτητη την κάλυψη της Θεσσαλίας με στεφανιογραφίες και αγγειοπλαστική καθημερινά για να συμπληρώσει ότι είναι θέμα της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου να εξασφαλίσει την καθημερινή εφημερία του Εργαστηρίου καλύπτοντας τις βάρδιες με τεχνολόγους και νοσηλευτικό προσωπικό -το ιατρικό προσωπικό μπορεί να ανταποκριθεί στις συγκεκριμένες ανάγκες. Ο κ. Γιαννούκας μάλιστα σημείωσε ότι με ανάλογη κάλυψη δύο θέσεων γιατρών μπορεί να λειτουργήσει και με καθημερινή εφημερία και η Αγγειοχειρουργική Κλινική, που επίσης εντάσσεται στις συζητήσεις για τις εφημερίες των μοναδικών κλινικών.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως διοίκηση και Καρδιολογική Κλινική βρίσκονται σε συνεχείς επαφές και συζητήσεις για την αναζήτηση λύσεων ώστε το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο να εφημερεύει καθημερινά. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς στα μέσα της επόμενης εβδομάδας σε νέα συνάντηση μεταξύ του διοικητή Δημήτρη Κατσικονούρη και του διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής καθηγητή Φίλιππου Τρυποσκιάδη με τον πρώτο να εμφανίζεται αισιόδοξος για την έκβαση των συζητήσεων και την επίλυση του προβλήματος μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.
Δημήτρης Κατσανάκης Ελευθερία