Ομαλά ξεκίνησε στη Λάρισα και στη Θεσσαλία, χθες Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου, η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων στο νέο «Εξοικονομώ», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας, κ.Νίκο Παπαγεωργίου. 

«Αν και καθυστέρησε να ξεκινήσει, πρόκειται για ένα πρόγραμμα με τεράστιες αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα. Επιτέλους, το Υπουργείο Περιβάλλοντος μας άκουσε και σχεδίασε ένα πρόγραμμα πιο δίκαιο για όλους. Η πλειονότητα των προτάσεων που υποβάλαμε έγιναν δεκτές και πιστεύω πως έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, σήμερα», υπογραμμίζει ο κ.Παπαγεωργίου.

Υπενθυμίζεται πως το Τμήμα Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ ανέλαβε από την πρώτη στιγμή την πρωτοβουλία για τη βελτίωση του προγράμματος και συντόνισε τη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του κεντρικού ΤΕΕ και των περιφερειακών Τμημάτων, με αποτέλεσμα την κατάθεση δέσμης προτάσεων προς το ΥΠΕΝ.

Οι κυριότερες αλλαγές

Σύμφωνα και με τις προτάσεις που κατέθεσε το ΤΕΕ-ΚΔΘ, οι κυριότερες αλλαγές είναι:

- Άλλαξε ο τρόπος έγκρισης, με κατάργηση της χρονικής προτεραιότητας και πλέον η κάθε αίτηση αξιολογείται και παίρνει μόρια 

- Θα εγκριθούν οι αιτήσεις που συμπληρώνουν τα περισσότερα μόρια, ενώ όσες δεν εγκριθούν παραμένουν στη λίστα επιλαχουσών

- Πέραν των ενεργειακών κριτηρίων, έχουν μπει και κοινωνικά κριτήρια για την μοριοδότηση ευάλωτων νοικοκυριών και πολιτών που πλήττονται πρωτίστως από την ενεργειακή φτώχεια. 

- Εξαιρέθηκαν τα φωτοβολταϊκά, φορτιστές (κλπ.) από το πρόγραμμα, επιτρέποντας έτσι τη μείωση του μέγιστου επιλέξιμου προϋπολογισμού από τις 48.500 ευρώ (που ήταν στο προηγούμενο πρόγραμμα για μονοκατοικία ή διαμέρισμα) στις 28.000 ευρώ -εκτιμάται, με αυτόν τον τρόπο, πως θα μπορέσουν να επιδοτηθούν περισσότερα νοικοκυριά.

- Ο προϋπολογισμός πλέον δεν διανέμεται ανά περιφέρεια αλλά ανά περιφερειακή ενότητα, λαμβάνοντας υπόψιν όχι μόνο πληθυσμιακά κριτήρια αλλά και κλιματικά - άλλες οι ανάγκες του χειμώνα στα Γρεβενά και άλλες στην Ιεράπετρα...

- Βελτιώθηκαν οι εισοδηματικές κατηγορίες των ωφελούμενων (πλέον η κατηγορία με την υψηλότερη επιδότηση είναι αυτή των <5.000 ατομικό εισόδημα και 10.000 οικογενειακό, με επιδότηση 75% για ιδιοκατοίκηση και 65% για ενοικίαση κτλ. (στο προηγούμενο ήταν 10.000 και 20.000 με επιδότηση έως και 85%), ενώ η χαμηλότερη επιδότηση είναι αντίστοιχα για εισοδήματα μεγαλύτερα από 30.000 ατομικό με επιδότηση 40% (ήταν από
50 έως 90 στο προηγούμενο) και 40.000 οικογενειακό (ήταν 70-120 στο προηγούμενο με επιδότηση έως 55%). 

- Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να κάνει μόνο μία αίτηση, σε αντίθεση με το προηγούμενο πρόγραμμα, που δεν υπήρχε κάποιος περιορισμός

- Αυξήθηκαν οι τιμές μονάδας των επιλέξιμων δαπανών, καθώς έχει υπάρξει και τεράστια αύξηση των τιμών των υλικών το τελευταίο έτος

Προγράμματα/Προϋπολογισμοί

Θα πρέπει να αναφερθεί πως το «Εξοικονόμηση κατ’οίκον ΙΙ – Β΄κύκλος» είχε  435 εκατ. ευρώ και το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» περίπου 805 εκατ. ευρώ.

Το φετινό πρόγραμμα «’Εξοικονομώ 2021» έχει προϋπολογισμό 632 εκ. ευρώ.

Όσον αφορά στην Θεσσαλία, στο σύνολο, φέτος ο προϋπολογισμός είναι  63 εκατ. ευρώ, ενώ στα προηγούμενα δύο προγράμματα ήταν αντίστοιχα 90 εκατ. ευρώ στο «Εξοικονόμηση κατ’οίκον ΙΙ – Β΄κύκλος» και 80 εκατ. ευρώ στο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».

Σε Διπλωματούχους Μηχανικούς

«Για να λάβει έγκριση η αίτηση, πλέον, απαιτείται πιο προσεκτικός σχεδιασμός.  Θα συμβούλευα τους ενδιαφερόμενους να ακολουθήσουν τις προτάσεις του ενεργειακού επιθεωρητή τους, προκειμένου να συγκεντρώσουν τη μέγιστη δυνατή βαθμολογία και να έχουν υψηλές πιθανότητες ένταξης στο πρόγραμμα.

Συνιστούμε σε όλους τους ενδιαφερόμενους να απευθυνθούν σε Διπλωματούχους Μηχανικούς για την διεκπεραίωση των αιτήσεών τους.

Το Υπουργείο ορθώς αύξησε την τελευταία στιγμή τις τιμές μονάδας των επιλέξιμων δαπανών λόγω της αύξησης των τιμών των υλικών. Δυστυχώς όμως δεν αύξησε και τους “κόφτες” του προϋπολογισμού -όπως είχαμε προτείνει -  δυσκολεύοντας έτσι αρκετά τον “γρίφο” της αίτησης.

Επίσης το Υπουργείο προχώρησε ουσιαστικά σε μείωση της επιδοτούμενης αμοιβής των μηχανικών, αφού σήμερα καλούμαστε να κάνουμε περισσότερη δουλειά με λιγότερα χρήματα σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα.

Αυτό είναι ένα κόστος που θα μετακυλήσει ουσιαστικά στους πολίτες, και που θα μπορούσε το Υπουργείο να αποτρέψει», καταλήγει ο πρόεδρος του ΤΕΕ-ΚΔΘ, κ.Νίκος Παπαγεωργίου.