«Η μόνη πηγή παραδοσιακής ενημέρωσης που αύξησε τα ποσοστά στην αξιοπιστία του, κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν το ραδιόφωνο, ενώ η αξιοπιστία των εφημερίδων και της τηλεόρασης φαίνεται πως κατακρημνίζεται», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Κώστας Γουργουλιάνης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Αφύλακτη διάβαση» με τον Θωμά Σίδερη.
Όπως είπε, σε έρευνα που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο με 770 ερωτηματολόγια, το 40% των πολιτών τόνισε ότι ήθελε περισσότερη ενημέρωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
«Το κενό της κακής ενημέρωσης από τα παραδοσιακά μέσα το κερδίζει το διαδίκτυο. Οι άνθρωποι, εκτός από το ραδιόφωνο που τους αρέσει να το ακούνε, επιλέγουν να ενημερώνονται από το διαδίκτυο, που κέρδισε 65% παραπάνω. Είναι και λίγο παθολογία, να βλέπεις 2 ώρες την ημέρα τηλεόραση – σαν ένα ντοκιμαντέρ που δεν συμμετέχεις – και τελικά να ενημερώνεσαι από το διαδίκτυο», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Τους επόμενους μήνες θα έχουμε ένα ή δυο κύματα, το φθινόπωρο και την άνοιξη, που θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους», επισήμανε ο κ. Γουργουλιάνης, αναφέροντας ότι στη ΜΕΘ στο νοσοκομείο της Λάρισας νοσηλεύονται κυρίως ανεμβολίαστοι, ενώ στην κλινική Covid του ίδιου νοσοκομείου, σε κάθε 19 ασθενείς που εισέρχονται, οι 18 δεν έχουν εμβολιαστεί.
«Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στους αρκετούς ξεροκέφαλους που αρνούνται να εμβολιαστούν, ιδιαίτερα όσοι είναι άνω των 50 ετών, οι οποίοι θα κολλήσουν από τα παιδιά ή από τα εγγόνια τους και κινδυνεύουν με νοσηλεία ή διασωλήνωση σε ΜΕΘ, επιβαρύνοντας στο σύστημα Υγείας», σημείωσε ο κ. Γουργουλιάνης.
Για τους αρνητές, είπε ότι είναι ένα κίνημα λίγων ανθρώπων, οι οποίοι – όπως είπε- κάνουν πάρα πολύ φασαρία με μεγάλη ένταση. Εκτίμησε ότι από το 30% των ανθρώπων που δεν έχει εμβολιαστεί, «το 4% με 5% είναι οι ακραίοι. Οι υπόλοιποι θέλουν συζήτηση με επιχειρήματα από τους δικούς τους γιατρούς και όχι από πολιτικούς ή τη φαρμακοβιομηχανία, γιατί κάνουν άλλους συνειρμούς».
Υπενθύμισε ότι στον δαμαλισμό, δηλαδή στον εμβολιασμό με τον οποία νικήθηκε παλαιότερα η ευλογιά, «υπάρχουν γελοιογραφίες της εποχής, όπου εμφανίζονται άνθρωποι που έκαναν το εμβόλιο με κεφάλι μοσχαριού».
«Οι αντιδράσεις αυτές είναι συμβατές με τη φύση του ανθρώπου. Οι άνθρωποι γενικά αντιδρούν κατά κανόνα στο καινούργιο και στο διαφορετικό. Αυτή την άρνηση την έχουμε δει και στις υπόλοιπες πανδημίες. Ωστόσο, με τα εμβόλια νικήσαμε την ευλογιά, την πολιυομελίτιδα, τη χολέρα και άλλες σοβαρές ασθένειες. Τα εμβόλια είναι και τώρα η ελπίδα μας, την οποία δεν πρέπει να αφήσουμε ανεκμετάλλευτη», υπογράμμισε
«Είναι ένα δώρο της επιστήμης που το είχαμε γρήγορα, με μια τεχνολογία που δουλεύει και θα πρέπει να ξεπεράσουμε κάποιες αντιστάσεις που έχουμε», σημείωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας. «Τα εμβόλια κατά της γρίπης δεν μας προστατεύουν τόσο αποτελεσματικά. Στην πανδημία είχαμε εκατομμύρια εμβολιασμούς, έχει αποκτηθεί γνώση ασφαλής για τα εμβόλια, για την αποτελεσματικότητα και τις παρενέργειες. Δεν το καταλαβαίνω αυτό που γίνεται», είπε χαρακτηριστικά.
Μίλησε και για λάθη στην επικοινωνιακή τακτική, λέγοντας πως «δεν είναι ωραίες οι εικόνες που κατακλύζουν τις τηλεοράσεις με βελόνες στα μπράτσα».
Ερωτηθείς για την τρίτη δόση, ο κ. Γουργουλιάνης εκτίμησε ότι είναι σχεδόν σίγουρο πως θα γίνει ειδικά για όσους είναι άνω των 60-65 ετών και για τους ανοσοκατεσταλμένους.