«Απολύτως ορθώς άνοιξαν τα σχολεία, τα παιδιά είναι καλύτερα σε αυτόν τον χώρο, είναι ελεγχόμενος χώρος, έχουν κάνει τα σελφ τεστ πριν μπουν μέσα. Δεν έχω καμιά αμφιβολία γι’ αυτό» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, o καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κώστας Γουργουλιάνης.

«Εγώ ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι θα σβήσει η πανδημία. Αν θα είναι η Όμικρον αυτή που θα τελειώσει την πανδημία η Χι ή η Ψι που θα είναι περισσότερο μεταδοτική και λιγότερο θανατηφόρα και θα είναι την άνοιξη ή το φθινόπωρο δεν το ξέρουμε, αλλά έχουμε μπει σε μια πορεία ενδημικότητας της πανδημίας» εκτίμησε ο κ. Γουργουλιάνης, εξηγώντας πως αυτό προκύπτει από την ιστορία των πανδημιών.

Οι μεγάλες πανδημίες γίνονται κάθε 100 χρόνια περίπου, ανέφερε και τελειώνουν κάπως έτσι, δεν τελειώνουν με ένα μαχαίρι, έναν διακόπτη.

«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο ιός γίνεται περισσότερος μεταδοτικός, λιγότερο θανατηφόρος και αυτό θα κρατήσει και την επόμενη χρονιά. Πιθανότατα θα έχουμε έναν ιό που δεν θα σκοτώνει αλλά θα ζει μεταξύ μας, αυτό που γίνεται τώρα δηλαδή και είναι κάτι που οδηγεί προς το τέλος της πανδημίας».

Σε σχέση με το εάν θα χρειαστεί να πάμε σε 4η εμβολιαστική δόση, η γνώμη του κ. Γουργουλιάνη είναι ότι μάλλον απομακρυνόμαστε από αυτό το ενδεχόμενο, εφόσον έχουμε να κάνουμε με μια νόσο που εξελίσσεται σε τέτοια που δεν σκοτώνει, ωστόσο μένει να επιβεβαιωθεί.

Υπάρχει ο εξής απρόβλεπτος παράγοντας επεσήμανε ο καθηγητής, ότι ενώ το 60%-80 % του πληθυσμού στον πολιτισμένο κόσμο είναι εμβολιασμένο, αντιθέτως στην Αφρική και σε χώρες «υπό ανάπτυξη» είναι εμβολιασμένο το 8%, επομένως εκεί υπάρχει πιθανότητα να βγει μια μετάλλαξη.

«Υπάρχει το ακραίο σενάριο και είναι έξω από την πορεία των πανδημιών, μια μετάλλαξη με χαρακτηριστικά περισσότερο θανατηφόρα. Αλλά αυτό είναι ένα σενάριο που δεν ταιριάζει με την πορεία της πανδημίας» κατέληξε ο κ. Γουργουλιάνης.

ertnews.gr