“Ανθρώπινες ζωές είναι πιθανό να χάνονται αυτή την περίοδο της πανδημίας διότι δεν φροντίσαμε να έχουμε εξειδικευμένο προσωπικό και πνευμονολογικές κλινικές σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας”, επισήμανε ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, μιλώντας στο “Θεσσαλικό Περισκόπιο”. 

Μάλιστα επισήμανε ότι “ακόμα και τώρα να θελήσουμε να τη διορθώσουμε την έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού στον τομέα αυτό δε γίνεται, γιατροί δεν υπάρχουν έχουν φύγει στο εξωτερικό και τα αποτελέσματα της έλλειψης θα τα βιώνουμε και τα επόμενα χρόνια”.

Αφορμή αποτέλεσε προβληματισμός για το μεγάλο αριθμό νεκρών από κορονοϊό στο Βόλο, ενώ δεν παρατηρείται κάτι παρόμοιο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Ο κ. Γουργουλιάνης εξήγησε ότι στα νομαρχιακά νοσοκομεία δεν υπάρχουν πνευμονολογικές κλινικές και εξειδικευμένο προσωπικό που απαιτεί η συγκεκριμένη ασθένεια. “Οι άρρωστοι αυτοί κάνουν αναπνευστική ανεπάρκεια και χρειάζονται βοήθεια από ειδικευμένους πνευμονολόγους που αν γνωρίζουν και από εντατική θεραπεία είναι ακόμη πιο χρήσιμοι. Επίσης χρειάζονται στήριξη με κάποια μηχανήματα που είναι τα high flow, μια αναπνευστική υποστήριξη για να φθάσουν ως την 13η, 14η μέρα και ο ιός να υποχωρήσει”.

Αναφέρθηκε επίσης στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται αλλά και το πως είναι οργανωμένη η πνευμονολογική κλινική του πανεπιστημιακού όπου νοσηλεύονται περίπου 60 ασθενείς.

“Εμείς έχουμε περίπου 60 ασθενείς , σε τρεις πτέρυγες. Υπάρχει ένας πνευμονολόγος που έχει κάνει εντατικολογία δύο ειδικευόμενοι πνευμονολογίας και αρκετοί εθελοντές ή γιατροί από Κέντρα Υγείας και έχουν πλαισιώσει τρεις τέτοιες ομάδες.

Τα μηχανήματα high flow βοηθούν τους ασθενείς να αναπνεύσουν και γίνεται προσπάθεια να διασωληνώνονται όσο το δυνατόν λιγότεροι άνθρωποι. Αυτό το μοντέλο δεν υπάρχει στα άλλα νοσοκομεία της χώρας. Δεν φροντίσαμε να έχουμε πνευμονολογικές κλινικές. Επιπλέον 18.000 γιατροί έφυγαν στο εξωτερικό τον καιρό της κρίσης και δεν γύρισαν”.

Επισήμανε ότι το καλοκαίρι θα μπορούσαν να οργανωθούν κάποια πράγματα, αλλά “φθάσαμε σε μία υγειονομική κρίση που “κάθισε” πάνω σε μια μεγάλη οικονομική κρίση. Έπρεπε να είχαμε φροντίσει να υπάρχει ένα τόσο καλό υγειονομικό και ακαδημαϊκό περιβάλλον να επιστρέψουν οι γιατροί. Να δημιουργήσουμε κίνητρα να μείνουν εδώ”.

Τόνισε ότι οι γιατροί στα νομαρχιακά νοσοκομεία είτε παθολόγοι είτε πνευμονολόγοι -όπου υπάρχουν-, κάνουν αγώνα, αλλά δεν διαθέτουν τα μέσα και τις γνώσεις πάντα. “Αν ήταν λίγοι ασθενείς θα αντιμετωπίζονταν. Ξέρουμε ότι το σύστημα υγείας ταλαιπωρείται από κύμα πανδημίας. Δεν είναι ώρα για συνδικαλισμό, αλλά να μας γίνει μάθημα για την επόμενη φάση… Μία πρόταση απλή είναι να φτιάξουμε πνευμονολογικές κλινικές σε όλα τα νοσοκομεία. Αλλά τώρα που ψάχνουμε ανθρώπους, δεν υπάρχουν γιατί έφυγαν στο εξωτερικό από το 2015 και μετά.

Δεν υπάρχει στη λίστα κανένας επικουρικός πνευμονολόγος να έλθει στα νοσοκομεία. Και όσοι ήταν εδώ εξαντλήθηκαν. Εμείς έχουμε ειδικευόμενους σε όλες τις θέσεις , αλλά στο νοσοκομείο Σωτηρία στην Αθήνα, από 80 θέσεις γιατρών επικουρικών έχουν καλύψει επτά ή οκτώ. Η ταλαιπωρία από την έλλειψη γιατρών ακόμη και τώρα να θελήσουμε να τη διορθώσουμε θα την έχουμε και τα επόμενα χρόνια”.

ert.gr