Στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, στη συζήτηση για το στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα».
Ο Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση και επεσήμανε ότι ήρθε πλέον η ώρα για ριζοσπαστικές τομές στην αυτοδιοίκηση και για την μετάβαση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Αγοραστού είχε ως εξής:
«Οραματιζόμαστε και εργαζόμαστε για την Αυτοδιοίκηση, όχι όπως μας συμφέρει, αλλά όπως πρέπει να είναι προς όφελος της κοινωνίας.
Το νομοσχέδιο αυτό είναι σημαντικό και απαραίτητο για να έχουμε κυβερνησιμότητα.
Και η κυβερνησιμότητα δεν είναι ένας όρος αόριστος αλλά αφορά την καθημερινότητα του πολίτη, είναι όρος επιβίωσης, όρος ταχύτητας, όρος συνεργασίας, συνέργειας και αποτελεσματικότητας.
Κυβερνησιμότητα σημαίνει να έχεις γρήγορα τον προϋπολογισμό σου και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, να μπορείς να πληρώνεις τους εργαζομένους, να δίνεις θέσεις εργασίας μέσα απ’ τα δημόσια έργα, να μεταφέρεις τους μαθητές στα σχολεία, να πληρώνονται τα επιδόματα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, να παίρνουν τα πτυχία τους υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι για να μπορούν να βρουν δουλειά. Κυβερνησιμότητα σημαίνει στοπ στη συναλλαγή.
Το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση γιατί δίνει ένα μήνυμα συνεργασίας με όρους winwinγια όλες τις πλευρές. Είναι εναρμονισμένο με τον Ευρωπαϊκό Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης, με το άρθρο 102 του Συντάγματος, την αρχή της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας και με τη δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας.
Στις Περιφέρειες δίνει τη δυνατότητα να λύσουν και ένα πρόβλημα που υπήρχε με την Πολιτική Προστασία, με τη δυνατότητα πρόσληψης ενός έμπειρου στελέχους, καθώς πολλές φορές αυτά δεν υπάρχουν στις Υπηρεσίες μας. Αλλά χρειάζεται μια ξεκάθαρη γραμμή των αρμοδιοτήτων μεταξύ Περιφερειών, Δήμων και Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Το νομοσχέδιο αυτό αλλάζει τα δεδομένα και δίνει έμφαση στην ταχύτητα. Δεν μπορεί στο Πρόγραμμα Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας όπου έχουμε 3.500 έργα να έχουμε 3.500 ψηφοφορίες. Και μάλιστα μέσα από ένα άκρως γραφειοκρατικό σύστημα δημοπράτησης των έργων. Και βέβαια δίνει τη δυνατότητα και στην αντιπολίτευση να λέει όχι, όχι όμως γιατί έτσι συνηθίζεται.
Το έχω ακούσει πολλές φορές να λέει η αντιπολίτευση στα Περιφερειακά Συμβούλια της χώρας: «είθισται να ψηφίζουμε όχι». Και ψηφίζουν όχι σε τι; Στο να μη γίνει η νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου, να μη γίνει ένας νέος βρεφονηπιακός σταθμός, ένας νέος δρόμος. Αυτή είναι η κουλτούρα της δημιουργικής αντιπολίτευσης; Το νομοσχέδιο αυτό θέτει μια φιλοσοφία και λέει: «Έχεις άποψη; Τεκμηρίωσέ τη».
Και επιτέλους ας λύσουμε αυτό το πρόβλημα με τον απαρχαιωμένο θεσμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για να μειώσουμε σημαντικά τη γραφειοκρατία και να εξοικονομήσουμε ανθρώπινους και χρηματικούς πόρους.
Δεν μπορεί να υπάρχουν αλληλοκαλυπτόμενες αρμοδιότητες και να ασχολούνται δυο Υπηρεσίες με τα ίδια ζητήματα. Έχει την πολυτέλεια αυτό το κράτος με υποστελεχωμένες Υπηρεσίες να λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο;
Η κυβέρνηση κινείται γρήγορα και ριζοσπαστικά, μπορεί να δει πλέον και το αίτημα των πολιτών να πάμε από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση.
Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να χτυπήσουμε αυτό το δουλοκτητικό κράτος στο οποίο χάνονται και διασπείρονται οι ευθύνες μέσα στην κακονομία, πολυνομία και τη γραφειοκρατία.
Το δουλοκτητικό κράτος βιώνει κάθε μέρα στη συναλλαγή του με αυτό ο Έλληνας πολίτης. Είναι αυτό το κράτος που εκεί που σου απαγορεύει εκεί και σου επιτρέπει. Εκεί που σε τιμωρεί εκεί και σε αθωώνει. Εκεί που σου λέει πήγαινε γρήγορα, εκεί σου ορθώνει εμπόδια. Αυτό το κράτος καταδυναστεύει και δημιουργεί κινδύνους στην κοινωνία.
Η Αυτοδιοίκηση στις δύσκολες στιγμές ούτε σήκωσε τα χέρια ψηλά ούτε παραδόθηκε. Ήταν παρούσα, συνεργάστηκε δημιουργικά και αποτελεσματικά με όλους τους ανθρώπους, άπλωσε δίχτυ προστασίας στην κοινωνία και αντιστάθηκε στη μιζέρια, την αδράνεια, το διχασμό, υπερβαίνοντας τις «σκουριασμένες πια διαχωριστικές γραμμές».
Οι Περιφέρειες είναι ένας νέος θεσμός, καινοτόμος που δε χρωστάει, δε δημιούργησε προβλήματα, στήριξε οικονομικά τη χώρα, δημιούργησε συνθήκες ανάπτυξης και παρά το γεγονός ότι μας οφείλονται πόροι 1,8 δις ευρώ, σύμφωνα με την νομοθεσία.
Τώρα είναι η ώρα να τολμήσουμε και να κάνουμε ένα άλμα μεγαλύτερο απ’ τη φθορά. Για να κερδίσουμε το χρόνο που είναι θέσεις εργασίας, είναι υποδομές, είναι εισόδημα για κάθε οικογένεια, είναι δίχτυ προστασίας για τις ευάλωτες ομάδες.
Και αυτό θα γίνει με την Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Σας καλώ να το τολμήσετε».