Ναι στη ψύχραιμη ανάλυση και όχι στην τρομολαγνεία, λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης που εξηγεί στο Usay.gr το γιατί η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο κατώφλι ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊού.

Συνιστά ψυχραιμία και όχι πανικό, τήρηση των μέτρων και αποφυγή των πάνσοφων φοβικών όπως αποκαλεί αυτούς που μιλούν για έξαρση της νόσου.

«Δεν περνάμε δεύτερο κύμα κορωνοιού, δεν υπάρχει τέτοια ένδειξη, έχουμε αυτό που λέω εγώ χορό, χορεύουμε με τον κορωνοϊό , ζούμε με αυτόν εδώ και κάποιους μήνες.

Εγώ παρακολουθώ τους διασωληνωμένους, αν έχουμε κοινό κρυολόγημα, έχει νόημα να το ψάξουμε; Το θέμα δεν είναι η βαριά νόσος; Αυτή δεν είναι η πληροφορία; Επίσης κάνουμε πάρα πολλά τεστ πλέον, γύρω στα 5.000 τη μέρα, άρα δεν βρίσκουμε τι υπάρχει όταν πριν λίγους μήνες κάναμε 500-600;

Να προσέξουμε τις συναθροίσεις πάνω από 500 άτομα και ειδικά σε κλειστούς χώρους, γιατί σίγουρα έχουν μια επικινδυνότητα. Δεν είναι επικίνδυνο όμως να κάνεις μπάνιο, δεν είναι επικίνδυνο να αθληθείς η να μπεις στο καράβι να ταξιδέψεις, ζούμε φυσιολογικά.Μάσκα πρέπει να φοράνε οι εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο όπως κομμωτήρια, γυμναστήρια και εμείς εκεί που είναι κλειστοί χώροι.

Κάνω μια ψύχραιμη ανάλυση, δε λέμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά ας εστιάσουμε στα πραγματικά βαριά περιστατικά. Ξέρετε η τρομολαγνεία «πουλάει» αλλά εγώ δε θα μπω σε αυτή τη διαδικασία, προσοχή και ψυχραιμία συνιστώ  σε όλους»

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας επισήμανε πως «η υψηλή θερμοκρασία έχει παίξει το ρόλο της στην συγκράτηση των νέων κρουσμάτων σε ελεγχόμενα επίπεδα» και πρόσθεσε πως «τόσο ο αριθμός των διασωληνωμένων όσο και των θανάτων κυμαίνονται σε πολύ μικρά ποσοστά.

Υπάρχουν συνεπώς κάποιες ενδείξεις-για τις οποίες θα πρέπει να περιμένουμε για να επιβεβαιωθούν, πως ο ιός είναι μεν μεταδοτικός, αλλά όχι τόσο θανατηφόρος, πως το προηγούμενο διάστημα. Και αυτή είναι η συνήθης πορεία των ιών διαχρονικά. Ωστόσο, όπως αναφέραμε και πριν, θα πρέπει να περιμένουμε λίγο καιρό για να το οριστικοποιήσουμε».

usay.gr