Το εμβόλιο είναι το μόνο όπλο που έχουμε κατά του κορωνοϊού επεσήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, σημειώνοντας παράλληλα πως οδεύουμε προς το τέλος της επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον, γεγονός που φαίνεται να γίνεται πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.
Η καλύτερη εικόνα που παρουσιάζει η χώρα στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και την «αναχαίτιση» της μετάλλαξης Όμικρον, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας οφείλεται στο ότι πήραμε κάποια μέτρα που ήταν σκληρότερα από αυτά που πήραν άλλες χώρες και αυτό απέδωσε. Όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1, βοήθησε ότι ο καιρός στη χώρα μας ήταν πολύ καλύτερος από αυτόν σε χώρες στη βόρεια Ευρώπη κι αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να κινούμαστε σε εξωτερικούς χώρους.
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των θανάτων, είπε ότι οι θάνατοι αυτοί προέρχονται από μολύνσεις που σημειώθηκαν πριν από ένα μήνα περίπου κι ακόμα δεν έχει αποτυπωθεί η μείωση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Ενώ η αναλογία μεταξύ των κρουσμάτων Όμικρον και Δέλτα στην κοινότητα είναι 70%-80% Όμικρον και τα υπόλοιπα Δέλτα, στις νοσηλείες είναι το ακριβώς αντίθετο.
Τόνισε δε ότι διαχρονικά στις πανδημίες παρατηρείται κάθε νέα μετάλλαξη να είναι πιο μεταδοτική, αλλά λιγότερο επικίνδυνη κι αυτό συμβαίνει μέχρι τώρα και με τον κορονοϊό.
Θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για να περάσουμε στη φάση της ενδημικότητας της νόσου και το μόνο όπλο που έχουμε είναι ο εμβολιασμός, είπε ο καθηγητής, σημειώνοντας πως η ήπια νόσηση από τον κορονοϊό δεν προσφέρει ικανοποιητικά επίπεδα ανοσίας.
Τέλος και ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι μέχρι τώρα δεν μπορούμε να έχουμε ειλικρινείς απαντήσεις για το αν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού θα έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι μέσα σε ένα χρόνο που δοκιμάζονται στην πράξη δεν έχει καταγραφεί κάτι τέτοιο.
usay.gr