Είμαστε έτοιμοι να μπούμε ξανά στην πραγματική ζωή, ανέφερε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρώην Πρύτανης κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη για την πορεία της πανδημίας. Ο Καθηγητής επεσήμανε πως πρέπει το επόμενο βήμα να είναι ελευθερία για τους εμβολιασμένους και προστασία για τους ανεμβολίαστους άνω των 65 ετών με συνοσηρότητες. Σε ότι αφορά δε τα μέτρα, ο κ. Γουργουλιάνης έχει την άποψη πως δεν θα πρέπει αυτά να συνδέονται με γιορτές και παρελάσεις, αλλά η κατεύθυνση να είναι οι εξωτερικοί χώροι και πως θα βρίσκονται εκεί οι άνθρωποι και το αντίστοιχο για τους εσωτερικούς χώρους.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος η εικόνα αυτή τη στιγμή με τοπικά δεδομένα είναι πως στα Νοσοκομεία νοσηλεύονται κατά κύριο λόγο ηλικιωμένοι ανεμβολίαστοι, λίγοι εμβολιασμένοι που λόγω ηλικίας και συνοσηροτήτων δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα εμβόλια και ελάχιστοι νεότεροι ανεμβολίαστοι.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη, πως πρέπει να γίνει το επόμενο βήμα και να μπούμε στην πραγματική ζωή, εφόσον τώρα έχουμε μία ήπια νόσο. “Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι ελευθερία για τους εμβολιασμένους και προστασία για όσους είναι πάνω από 65 ετών με συνοσηρότητες και παραμένουν ανεμβολίαστοι. Μπορούμε να μπούμε στην πραγματική ζωή, έχουμε ήπια νόσο τώρα. Πανελλαδικά μειώνονται οι διασωληνωμένοι και οι εισαγωγές και θα αρχίσουν να μειώνονται και οι θάνατοι και πρέπει να μπούμε σιγά σιγά στην κανονικότητα”, τόνισε ο ίδιος.

Δεν πρέπει να συνδέουμε τα μέτρα με γιορτές και παρελάσεις

Σε ότι αφορά τα μέτρα και τη σύνδεσή τους με τις Απόκριες, τις παρελάσεις κτλ ο Καθηγητής επεσήμανε πως έχει διαφορετική άποψη για το πως πρέπει να αντιμετωπίζονται τα πράγματα στην Ελλάδα. “Δεν πρέπει να συνδέουμε τα μέτρα με γιορτές, παρελάσεις άλλα με το επιδημιολογικό φορτίο και τον τρόπο που θα επιστρέψουν οι άνθρωποι, με δύο μεγάλες κατηγορίες τον ανοιχτό και τον κλειστό χώρο. Υπάρχει δυσαρμονία στα μέτρα όπως εφαρμόζονται και δεν μπορείς να πεις άλλα ισχύουν για το γήπεδο, που είναι και ανοιχτός χώρος, αλλά για ένα θέατρο. Πρέπει να πεις ως θα είναι σε κλειστούς , πόσοι θα είναι σε πόσα τετραγωνικά και πως σε ανοιχτούς χώρους”, εξήγησε. Επεσήμανε πως θα συνεχίζουμε να φοράμε τη μάσκα σε κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς, όταν υπάρχει συνωστισμός, όμως πρέπει να είμαστε ελεύθεροι και χωρίς μάσκα όταν αθλούμαστε ή βρισκόμαστε σε ανοιχτό χώρο χωρίς συνωστισμό.

Η Όμικρον φαίνεται πως οδηγεί την πανδημία σε μια ενδημική νόσο επιτρέποντας την επιστροφή στην κανονικότητα.

“ Αυτό το κύμα φαίνεται να εξαντλείται σχετικά γρήγορα, μέσα στον Φεβρουάριο ή στις αρχές Μαρτίου. Εκείνο που με ανησυχεί είναι πως στην ηλικία 60-69 το 8% των ανθρώπων είναι ανεμβολίαστοι, στην ηλικία 70-79 ανεμβολίαστοι ειναι 8% και στους 80 ετών και πάνω ανεμβολίαστοι είναι 13%. Αυτοί είναι 300.000 άνθρωποι που ανήκουν σε αυτές τις ηλικίες με προβλήματα υγείας που δεν έχουν εμβολιαστεί. Δεν μπορώ να πω πότε δεν θα έχουν κόσμο στα Νοσοκομεία, γιατί θα συνεχίσουν κυρίως αυτές οι ηλικιακές ομάδες των ανεμβολίαστων να τα τροφοδοτούν”, ανέλυσε ο κ. Γουργουλιάνης, συμπληρώνοντας για ακόμη μια φορά πως δεν θα πρέπει να ασχολούμαστε με τις μολύνσεις, καθώς αφορούν κυρίως σε παιδιά που περνούν τη νόσο ασυμπτωτικά και ήπια.

Αναμενόμενη μία νέα μετάλλαξη, θα είναι όμως ήπια γιατί θα μας βρει εμβολιασμένους

Στο ενδεχόμενο μιας νέας μετάλλαξης ο Καθηγητής δεν φάνηκε αρνητικός, εξηγώντας πως μπορεί να υπάρξει νέα μετάλλαξη και είναι αναμενόμενο να υπάρξει, σε μια πορεία όμως που θα βρει τον κόσμο εμβολιασμένο και άρα δεν θα σκοτώνει.

“Η μετάλλαξη μπορεί να γίνει σε περιοχές πυκνοκατοικημένες με ανεμβολίαστους ανθρώπους. Έτσι έγινε με την τελευταία στη Ν. Αφρική. Οι πανδημίες έχουν δύο κατευθύνσεις. Την καλή που είναι μεταδοτικές και δεν σκοτώνουν, αλλά εξαπλώνονται και πανδημίες που σκοτώνουν κόσμο και δεν μεταδίδονται, εξαντλούνται.

Μας συμφέρει οι μεταλλάξεις να είναι μεταδοτικές και λιγότερο θανατηφόρες . Μια νέα μετάλλαξη θα βρει αυτή την πορεία και εάν βρει τον κόσμο εμβολιασμένο και ανοσοποιημένο αυτό έχει καλή έκβαση. Τέτοια μετάλλαξη μπορεί να συμβεί και είναι εντελώς αναμενόμενο. Θα τροφοδοτεί τα Νοσοκομεία με κάποιους ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους που δεν ανοσοποιούνται”, εξήγησε ο ίδιος, επισημαίνοντας πως θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν εισαγωγές και νεκροί στις ευάλωτες ομάδες, όμως εξαιτίας του εμβολιασμού και της φυσικής ανοσίας από νόσηση, αναπτύχθηκε ανοσία και με την ήπια αυτή μετάλλαξη της Όμικρον που είναι στην κατεύθυνση ενός μπουκώματος, κινούμαστε στην κατεύθυνση του τέλους της πανδημίας και την εξέλιξη μιας ενδημικής νόσου.

magnesianews.gr