Το απόγευμα του Σαββάτου (11/09) η Αθήνα ντύνεται στα χρώματα του Pride, μετά από ένα χρόνο απουσίας του, λόγω των περιορισμών του κορονοϊού.

Ακόμη και εν μέσω πανδημίας, ακτιβιστές -με διάφορα μέσα- δε σταμάτησαν να μάχονται και να κρατούν "ζωντανό" το σύνθημα της προάσπισης των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων.

Το Athens Pride επιστρέφει κι είναι πιο δυναμικό από ποτέ. Γιατί Pride σημαίνει διεκδίκηση, αντίδραση, εξέγερση και αδιάκοπος αγώνας για ίσα δικαιώματα.

Ήταν ο Ιούνιος του 1969 όταν ξεκίνησαν οι μαζικοί κοινωνικοί αγώνες του απελευθερωτικού κινήματος των Queer στις ΗΠΑ, οι οποίοι οδήγησαν στον σύγχρονο αγώνα για ορατότητα και ισότητα.

Τα βασανισμένα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας διαδήλωσαν κατά της αστυνομικής βίας στο Stonewall και ήταν αποφασισμένα να μπει ένα "φρένο" στην καθημερινή κακοποίηση που βίωναν.

Σήμερα, εκδηλώσεις ΛΟΑΤΚΙ+ Υπερηφάνειας πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε πολλές χώρες του κόσμου, με στόχο να τιμηθούν οι "ήρωες" του Stonewall, ωστόσο κάθε φορά δεν λείπουν οι μισαλλόδοξες φωνές, που κάνουν λόγο για "πανηγύρι των π@@στηδων", "πολύχρωμο τσίρκο" και "επίδειξη της ομοφυλοφιλίας".

Η κλασσική προκλητική ερώτηση που ακούγεται κάθε χρόνο με αφορμή το Pride είναι: "Γιατί να μην κάνουν και οι στρέιτ ένα Pride;"... Χωρίς χρονοτριβή, λοιπόν, για όσ@ αναρωτιούνται γιατί το Pride στην Ελλάδα είναι ένα "προνόμιο" των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, ακολουθεί η απάντηση...

• Γιατί τα ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά υποφέρουν στο ελληνικό σχολείο, καθώς πέφτουν θύματα μπούλινγκ, λόγω της σεξουαλικότητάς τους ή της ταυτότητας ή και των χαρακτηριστικών φύλου τους.

• Γιατί τα στρέιτ άτομα δεν διώκονται από το σπίτι τους και δεν μένουν μερόνυχτα στον δρόμο, μόνο και μόνο επειδή έκαναν coming out ως στρέιτ.

• Γιατί τα στρέιτ άτομα δεν χρειάστηκε ποτέ να παρουσιάσουν φανταστικές σχέσεις και να "χτίσουν" ψεύτικες ζωές.

• Γιατί τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα διστάζουν να εκφράσουν δημόσια την αγάπη τους προς τ@ν σύντροφό τους, φοβούμενα μήπως υποστούν βία και παρενόχληση.

• Γιατί τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια δεν έχουν δικαίωμα στον πολιτικό γάμο.

• Γιατί τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα δεν έχουν δικαίωμα στην τεκνοθεσία.

• Γιατί ένα στα τρία ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην Ελλάδα έχει δεχτεί έστω και μια φορά στη ζωή τ@ προσβολές σε δημόσια υπηρεσία, με το 72% αυτών να μη νιώθει ασφάλεια να καταγγείλει το περιστατικό.

• Γιατί τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα τυγχάνει να δέχονται ομο-τρανσφοβικά σχόλια στον χώρο εργασίας, ενώ είναι σύνηθες να φοβούνται μη χάσουν τη δουλειά τ@ σε περίπτωση που κάνουν coming out.

• Γιατί τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αποκλείονται από την εθελοντική αιμοδοσία, σύμφωνα με μια νομοθεσία που δημιουργεί έντονη διάκριση και στιγματισμό στα μέλη της κοινότητας, ενώ την ίδια στιγμή στερεί αποθέματα αίματος από ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

• Γιατί μέλη της Εκκλησίας καλούν τους πιστούς να λιντσάρουν τα "αμαρτωλά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα".

• Γιατί τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα δέχονται επιθέσεις από ομοφοβικά στοιχεία που βρίσκονται εντός του σώματος της ελληνικής αστυνομίας.

• Γιατί τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην Ελλάδα υποβάλλονται από ψευτογιατρούς στην εγκληματική πρακτική των θεραπειών μετατροπής της σεξουαλικότητας, μια πρακτική με σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, που βασίζεται στην πεποίθηση ότι η ετεροφυλοφιλία είναι ο κανόνας και οτιδήποτε άλλο είναι ασθένεια ή ανωμαλία.

• Γιατί τα intersex άτομα στη χώρα υποβάλλονται σε "κανονικοποιητικές" επεμβάσεις, μια πρακτική που υποστηρίζεται από πολλά μέλη του επιστημονικού χώρου, με αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να υφίστανται ψυχολογική βλάβη από τις παραβιαστικές και οδυνηρές παρεμβάσεις, οι οποίες είναι αρκετά συχνά ανεπανόρθωτες.

• Γιατί τα τρανς άτομα στην Ελλάδα παλεύουν να επιβιώσουν, αφού αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα παρενοχλήσεων, διακρίσεων και βίας, καθώς και περιορισμένη πρόσβαση στην εργασία, στην κοινωνική πρόνοια, στην ασφάλιση, στην υγειονομική περίθαλψη και στην εκπαίδευση.

• Γιατί στον φετινό χάρτη της ILGA-Europe, ο οποίος παρουσιάζει την πρόοδο των ευρωπαϊκών χωρών σε σχέση με τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα, η Ελλάδα ανάμεσα σε 49 χώρες κατέχει την 18η θέση.

• Γιατί ο Ζακ, ο Νικόλας, ο Βαγγέλης, η Δήμητρα και πολλ@ ακόμη είναι στον τάφο.

Για τους παραπάνω -και πολλούς ακόμη- λόγους, το Pride παραμένει ένα σημαντικό όπλο για διεκδίκηση βασικών δικαιωμάτων. Γιατί το Pride δε γεννήθηκε από επιλογή για να εορταστεί ότι κάποι@ είναι ΛΟΑΤΚΙ+. Το Pride γεννήθηκε με στόχο όλα τα μέλη της κοινωνίας να είναι σε θέση να ζουν χωρίς φόβο, βία και προκαταλήψεις.

Για αυτό, λοιπόν, αντί να αναρωτιούνται κάποιοι γιατί δεν υπάρχει και ένα στρέιτ Pride, ας νιώθουν προνομιούχοι που δε χρειάζονται ένα!

news247.gr