Ο άνθρωπος περνάει 26 χρόνια από τη ζωή του πάνω σε ένα στρώμα. Τόσο έχουν υπολογίσει οι ειδικοί τον χρόνο που κοιμόμαστε. Είναι αυτονόητο επομένως, να αναζητά κάποιος την καλύτερη δυνατή επιλογή για τον ύπνο του. Τι γινόταν όμως πριν 77.000 χρόνια, οπότε και εντοπίστηκαν τα πρώτα στρώματα;
Προφανώς οι επιλογές δεν ήταν πολλές. Για την ακρίβεια σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές ο Homo erectus κατέφευγε σε σχετικά ψηλά δένδρα στην προσπάθειά του να προστατευθεί από τα θηρία. Το δένδρο σε ρόλο κρεββατιού δεν είναι και η πιο άνετη επιλογή, οπότε η επόμενη λύση, στην οποία κατέφυγε μοιάζει καλύτερη, τηρουμένων των αναλογιών βέβαια. Οι ερευνητές πιστεύουν, ότι ο άνθρωπος κατέβηκε από τα δένδρα και κοιμήθηκε στο έδαφος, όταν ανακάλυψε τη φωτιά. Εκείνη κρατούσε τα άγρια ζώα μακριά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Τα πρώτα στρώματα εντοπίστηκαν σε ένα σπήλαιο στο Σιμπούντου της Αφρικής και μάλιστα είχαν μια ιδιαίτερη ιδιότητα: Ήταν αντικουνουπικά! Αποτελούνταν από γρασίδι και φύλλα, μερικά εκ των οποίων λειτουργούσαν ως φυσικά εντομοαπωθητικά απαλλάσσοντας τον κοιμώμενο από τον βραχνά διαφόρων εντόμων.
Φιλικά προς το περιβάλλον στρώματα ύπνου από αρχαιοτάτων χρόνων
Αναφορικά με το πως κατόρθωναν να κοιμηθούν πάνω σε αυτά τα στρώματα ύπνου, αυτό είναι απορίας άξιο, αν αναλογιστεί κανείς, ότι ήταν πάχους μόλις 2.5 εκατοστών! Οπωσδήποτε ήταν μια πρόοδος συγκριτικά με τα κλαδιά των δένδρων, αλλά όχι ότι καλύτερο για έναν ξεκούραστο ύπνο. Η σύνδεση του ξεκούραστου ύπνου με το ωραίο στρώμα ήταν ύστερη υπόθεση.
Τα στρώματα ύπνου από φύλλα και γρασίδι εκτός από μοναδική επιλογή για τον άνθρωπο εκείνης της περιόδου θα έλεγε κανείς, ότι ήταν και 100% οικολογικά. Έκτοτε -και ιδιαιτέρως στον σύγχρονο κόσμο- η διαδικασία παραγωγής στρωμάτων έχει περάσει από διάφορα στάδια, ώσπου τα τελευταία χρόνια χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας ξεπεράστηκαν τα συνθετικά υλικά. Τα vegan, φιλικά προς το περιβάλλον στρώματα ύπνου έγιναν ζητούμενο. Ο καταναλωτής ζήτησε και η αγορά προσαρμόστηκε και το πρόσφερε. Ύστερα από σειρά ερευνών σχετικά με τα πιο φυσικά συστατικά και την κατάκτηση της απαιτούμενης τεχνογνωσίας για την κατάλληλη επεξεργασία τους, επιτεύχθηκε το ανάλογο αποτέλεσμα: Άνετα στρώματα, προσαρμοσμένα στις ανάγκες καθενός, πχ ανατομικά, σκληρά, ορθοπεδικά και η λίστα με τις ιδιότητες συνεχίζεται.
Ασχέτως του αν το στρώμα αποτελεί πρώτιστης ή ήσσονος σημασίας εφεύρεση μπροστά στις μεγαλειώδεις ανακαλύψεις του ανθρώπου, από το σημείο μηδέν ως σήμερα, δεν παύει να ενθουσιάζει το πως μετέβαινε από το ένα στάδιο στο άλλο... πάντα ψάχνοντας, πάντα αποζητώντας την εξέλιξη.