«Όσοι έχουν κομμάτι διαχείρισης της κακοκαιρίας φταίνε, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Οι ισχυρές χιονοπτώσεις θέλουν ειδική διαχείριση, πρέπει να έχεις πολλά μηχανήματα, γιατί αν δεν καθαρίσεις το χιόνι εγκαίρως και μείνει στον δρόμο και παγώσει, δυσκολεύουν πολύ τα πράγματα.
Οι δήμοι της Αττικής εκ των πραγμάτων δεν είχαν πολλά μηχανήματα, ούτε και οι αυτοκινητόδρομοι είχαν ικανό αριθμό γιατί στην Αττική δεν χιονίζει σχεδόν ποτέ» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο πρόεδρος ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.
Ερωτηθείς γιατί οι δήμοι δεν είχαν νοικιάσει έστω μηχανήματα, γνωρίζοντας ότι έρχεται σφοδρή κακοκαιρία, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ απάντησε ότι τα μηχανήματα που νοικιάζονται στην Αττική είναι πάρα πολύ λίγα, καθώς εξήγησε πως ένας ιδιώτης δεν έχει λόγο να αγοράσει μηχανήματα αποχιονισμού για να τα νοικιάσει, γιατί δεν θα δουλέψει ποτέ.
Οι συμφωνίες αυτές, συνέχισε, που λέγονται συμφωνίες- πλαίσιο γίνονται για όλο τον χειμώνα και ανά πάσα στιγμή καλείται ο ιδιώτης καθώς τα μηχανήματα είναι «κλεισμένα» στον εκάστοτε δήμο.
«Μακάρι να υπάρξουν ιδιώτες στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής που θα κάνουν την δουλειά αυτή, αλλά τα τελευταία χρόνια με την πολύ μικρή χιονόπτωση δεν υπήρχαν τέτοιοι. Αλλά πρέπει να κάνουν και οι πολίτες αυτό που έχουν υποχρέωση να κάνουν, τα πεζοδρόμια είναι ευθύνη των πολιτών».
«Παρότι δεν ακούγεται οικονομικά αποδοτικό πρέπει να πάρουμε μηχανήματα για να τα χρησιμοποιούμε όποτε τα χρειαστούμε. Πρέπει από το Ταμείο Ανάκαμψης στο οποίο υπάρχει πρόνοια για εξοπλισμό πολιτικής προστασίας να βάλουμε πλέον και μηχανήματα. Ξέρω ότι δεν θα είναι αποδοτικά, ξέρω ότι ένα απορριματοφόρο θα είναι πολύ πιο χρήσιμο γιατί το χρησιμοποιείς καθημερινά, αλλά τελικά το κράτος εκτίθεται στα μάτια των πολιτών και αυτό είναι το χειρότερο» είπε χαρακτηριιστικά ο κ. Παπαστεργίου.
Το πιο καταστροφικό απ’ όλα είναι η αλλαγή του κλίματος, επεσήμανε στην συνέχεια. «Νομίζω ότι αυτή την αλλαγή δεν την αντιλαμβανόμαστε, υποεκτιμήσαμε το μέγεθος της χιονόπτωσης, με αποτέλεσμα να βλέπουμε αυτές τις πολύ ντροπιαστικές εικόνες στην Αττική. Δεν νομίζω ότι κανείς δήμαρχος το βράδυ της Δευτέρας καθόταν στο σπίτι του, στο τζάκι του. Με τα μέσα και τους ανθρώπους που είχε, προσπαθούσε για το καλύτερο. Τα μηχανήματα έργου που υπάρχουν στην Αττική δεν είναι μηχανήματα εκχιονισμού. Το κλίμα αλλάζει, πρέπει να αλλάξουμε και εμείς».
Ένα ακόμα σημείο που δυσκολεύει την επιχείρηση αποχιονισμού είναι το ανάγλυφο της Αττικής, τόνισε ακόμη ο κ. Παπαστεργίου. «Στα Τρίκαλα είμαστε επίπεδη πόλη, άρα τα αυτοκίνητα ακόμα και με μικρή εμπειρία οδήγησης στο χιόνι θα φτάσουν κάπως στον προορισμό τους. Σε μια ανηφόρα της Αττικής, που έχει πολλές, τα πράγματα σε μια φάση που αρχίζει και χιονίζει είναι πάρα πολύ δύσκολα. Είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα, χωρίς μηχανήματα και ειδική διαχείριση δεν γίνεται δουλειά. Το χιόνι θέλει ειδικά μηχανήματα, ειδικούς χειρισμούς και το θέλει άμεσα πριν παγώσει».