Για τα νέα μέτρα, τη χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας και τα εμβόλια μίλησαν στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις 6» ο Λαρισαίος Καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης και ο Ομότιμος Καθηγητής Πνευμονολογίας, Λοιμωξιολογίας Ιωάννης Κιούμης.

«Δεν είμαστε όπως ήμασταν πριν ένα χρόνο όσον αφορά στην πανδημία. Ο ιός κάνει το κουμάντο του για να επιβιώσει εις βάρος μας, αλλά δεν μένουμε αδρανείς, με βασικό όπλο την επιστήμη που μας έχει δώσει τα μέσα προφύλαξης. Με βάσει τα νέα δεδομένα από τη Νότια Κορέα και τη Γερμανία, αν χρησιμοποιούμε όλοι, ακόμα και σε συνωστισμό, τη μάσκα KN95, ελαττώνουμε την μετάδοση του ιού κατά τουλάχιστον 99%» τόνισε ο κ. Γραβάνης.

«Επίσης, έχουμε τα εμβόλια τα οποία γνωρίζουμε πλέον ότι όσον αφορά στο στέλεχος Όμικρον, έχουμε τη δυνατότητα με την αναμνηστική δόση να περιορίσουμε κατά 80% με 90% τη βαριά νόσηση των ατόμων, τα οποία θα μολυνθούν» είπε και πρόσθεσε:

«Εξάλλου, για πρώτη φορά έχουμε αντιικά φάρμακα, τα οποία έχουν πάρει αδειοδότηση για άτομα που έχουν μεγάλο ρίσκο να νοσήσουν βαριά, άτομα μεγάλης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένα, επιβαρυμένα. Τα τρία αυτά φάρμακα δεν έχουν καμία σχέση με την προσπάθεια του ιού να διαφύγει από τα εμβόλια και τη φυσική ανοσία. Άρα δεν είμαστε αδαείς ως αναφορά στον ιό, ο οποίος γίνεται πιο επικίνδυνος».

Όσον αφορά στα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, ο κ. Γραβάνης εκτίμησε ότι θα περιορίσουν την πανδημία αλλά τόνισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τους πολίτες. «Αν δεν μείνουμε στο σπίτι, τις γιορτές, και πάμε σε εκδηλώσεις με άτομα που δεν τα γνωρίζουμε, είναι προφανές ότι θα συμβάλουμε στη διασπορά ενός εξαιρετικά λοιμογόνου στελέχους» σημείωσε.

Από πλευράς του ο κ. Κιούμης εξήγησε ότι η λήψη μέτρων, τα οποία δεν θα ήταν απαραίτητα, σε μια λάθος χρονική στιγμή, έχει το δικό της, πολύ μεγάλο κόστος.

«Δεν είναι μόνο ο δισταγμός, είναι και το οικονομικό κόστος από την εφαρμογή των μέτρων. Τα μέτρα πρέπει να παίρνονται την κατάλληλη χρονική στιγμή ώστε να έχουν το μέγιστο όφελος με το μικρότερο δυνατό κόστος. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτό που προέχει είναι να απλώσεις χρονικά το κύμα, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να δοθούν οι ανάσες στο ΕΣΥ για να το διαχειριστεί».

Παράλληλα αναφέρθηκε στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού τονίζοντας: «Αντί να μιλάμε για τις διπλές και τριπλές μάσκες, θα έπρεπε να είχαμε προχωρήσει περισσότερο τολμηρά στο θέμα της αύξησης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Δεν θα είμαστε μόνοι μας, θα βαδίσουμε ένα δρόμο που το βάδισαν κι άλλοι πριν από εμάς».

«Όταν κινδυνεύει η δημόσια υγεία και δεν μπορούμε να την προστατέψουμε με την πειθώ, είναι υποχρέωση της πολιτείας και της ιατρικής κοινότητας να προτείνουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό», είπε από πλευράς του ο κ. Γραβάνης.

ertnews.gr