Τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Μακεδονίας, άλλες τρεις της Θεσσαλίας, η Άρτα, η Μήλος, το Κιλκίς και η Θεσσαλονίκη βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των περιοχών με τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού, σε αναλογία με τον πληθυσμό τους. Όπως συνέβη και στις ανάλογες περιόδους των δύο προηγούμενων ετών, οι περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας οδηγούν πρώτες το φθινοπωρινό κύμα και έπονται τα νοτιότερα τμήματα της χώρας.
Σε πολλές περιοχές η διασπορά έχει υπερδιπλασιαστεί από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, ενώ αξιοσημείωτη είναι η έντονη αυξητική δυναμική που παρουσιάζει η Αττική.
Οι 10 "πορτοκαλί" περιοχές
Η μεγαλύτερη αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται στη Φλώρινα, η οποία είχε κατά 40,36% περισσότερες νέες λοιμώξεις από την περασμένη εβδομάδα. Η ακριτική Περιφερειακή Ενότητα, μαζί με τις γειτονικές της, Κοζάνη και Καστοριά, κρατούν τα «σκήπτρα» των περισσότερων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, και βρίσκονται κοντά στο «κόκκινο», σύμφωνα με την ανάλυση της εβδομαδιαίας επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ.
Με εξαίρεση το νησί της Μήλου, όλες οι «πορτοκαλί» Π.Ε. της πρώτης δεκάδας εντοπίζονται, επίσης, στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα. Ανάμεσά τους βρίσκεται η Θεσσαλονίκη -η οποία ωστόσο παρουσιάζει εικόνα σταθεροποίησης σε υψηλά επίπεδα την τελευταία εβδομάδα- καθώς και τρεις από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, οι οποίοι επίσης εμφανίζουν τάσεις μείωσης της διασποράς.
Μεγάλη αύξηση στην Αττική
Αύξηση της διασποράς κατά το 1/3 μέσα σε μόλις μια εβδομάδα καταγράφηκε στην Αττική. Στο σύνολο του νομού η αύξηση φτάνει το 33,2% (19.550 νέες μολύνσεις έναντι 14.674 την περασμένη εβδομάδα), με τη μεγαλύτερη άνοδο να καταγράφεται, όπως είναι φυσικό, στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά, και λιγότερο στην περιφέρεια του νομούΠλέον η πρωτεύουσα αντιπροσωπεύει το 35,4% του συνόλου των νέων μολύνσεων στη χώρα, από 28,7% την περασμένη εβδομάδα.
Στον αντίποδα, η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να καταλαμβάνει μεγαλύτερο μερίδιο του πανελλαδικού συνόλου σε σχέση με την αναλογία πληθυσμού (έχει το 10% του πληθυσμού της χώρας και το 13,9% των νέων μολύνσεων). Έχει συμπληρώσει τρεις εβδομάδες με περισσότερα από 1.000 κρούσματα την ημέρα, αλλά οι σταθεροποιητικές τάσεις της τελευταίας περιόδου μεταβάλλουν την αναλογία μεταξύ των δύο μεγάλων αστικών κέντρων, από το 1 προς 2 της προηγούμενης εβδομάδας σε 1 προς 2,5 σήμερα. Αττική και Θεσσαλονίκη μαζί ξεπερνούν το 50% της διασποράς.
Υπερδιπλασιασμός σε πέντε εβδομάδες
Από τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν η επιστροφή στα αστικά κέντρα και η έναρξη της σχολικής χρονιάς πυροδότησε το τρέχον επιδημικό κύμα (κυρίως) της Όμικρον 5 παραλλαγής, ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στο σύνολο της χώρας αυξήθηκε μεσοσταθμικά σε ποσοστό 64,5%.
Στην Αττική, που ξεκίνησε από αφετηρία πολύ χαμηλής διασποράς, καταγράφθηκε υπερδιπλασιασμός (ποσοστιαία αύξηση 131%) στη διάρκεια των πέντε τελευταίων εβδομάδων (19.500 κρούσματα την περασμένη εβδομάδα, έναντι 8.460 την εβδομάδα 5-11 Σεπτεμβρίου). Στη Θεσσαλονίκη, που βρισκόταν σε ψηλότερο επίπεδο στην έναρξη του κύματος, η διασπορά αυξήθηκε σε ποσοστό 88% (7.680 έναντι 4.090).
Στο ίδιο διάστημα, διπλασιασμός καταγράφηκε και σε άλλες περιοχές, όπως η Λάρισα, η Κοζάνη, η Άρτα και το Κιλκίς, ενώ στη Φλώρινα η αύξηση έφτασε το 175% (386 έναντι 140).
Βασίλης Ιγνατιάδης iatronet