Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας, D.Ed., M.Ed., Ph.D.

Πολλές ανησυχίες αλλά και πολλά ερωτηματικά προκάλεσε η πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν, στην πρωτεύουσα του Βυζαντίου, την Κωνσταντινούπολη.

Λίγο έλλειψε να τιναχθούν στον αέρα οι συνομιλίες αυτές από τις απαράδεκτες δηλώσεις στελεχών, που βρίσκονται δίπλα στον Σουλτάνο της Τουρκίας.

Όλα έγιναν «κεκλεισμένων των θυρών» και είναι πλέον ή βέβαιον ότι η ξαφνική αυτή επαφή έγινε μετά από παρέμβαση των ΗΠΑ και της Ε.Ε.

Δεν θέλουν οι … σύμμαχοι, την χρονική αυτή περίοδο, που φλέγεται η Ουκρανία από τον πόλεμο που της κήρυξε ο Ρωσία, να «φαίνονται» οι τριβές ανάμεσα σε δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ,όπως είναι η Ελλάδα και η Τουρκία.

Επιδιώκουν, έστω και προσωρινά, να υπάρχουν αισιόδοξες δηλώσεις, με βάθος, ακόμη και την συνεργασία στην εύρεση και μεταφορά ενέργειας στην Ευρώπη.

Με αυτό το σκεπτικό, φαίνεται πως η χώρα μας υπαναχωρεί στις απαιτήσεις της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο και έτσι η Ελλάδα οραματίζεται και ελπίζει να λύσει το Ενεργειακό … Σταυροδρόμι.

Το ενδεχόμενο μίας ενεργειακής σχέσης με τους Τούρκους για τους Υδρογονάνθρακες σημαίνει πως η Ελλάδα χάνει κυριαρχικά δικαιώματα και κερδίζει η «Διεθνής Οικονομία».

Φαίνεται πως στο τραπέζι στην Ιστανμπούλ, έτσι αποκάλεσε ο Πρωθυπουργός μας την Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη, μπήκαν πολλά θέματα και όχι μόνον το ζήτημα της ΑΟΖ και της Υφαλοκρηπίδας, όπως τόνιζαν Μαξίμου και Υπουργοί.

 Ήταν πολύ χοντροκομμένο το ΨΕΜΑ της Κυβέρνησης ότι η συνάντηση θα γινόταν με την ευκαιρία της Κυριακής της Ορθοδοξίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Εντάξει, μπορεί οι πολίτες αυτής της χώρας να … τρώνε κουτόχορτο, αλλά όχι και … σανό …!

Πάντως, Μητσοτάκης και Ερντογάν Συμφώνησαν ότι Διαφωνούν.

Λέτε να άνοιξε κάποια νέα ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ για τα συμφέροντα της Ελλάδας;

Γεγονός είναι πως μετά από τέτοιες συναντήσεις έρχεται μία σκληρή πραγματικότητα.

Για του λόγου το αληθές, την επόμενη της επίσκεψης 10 Τουρκικά αεροσκάφη –2 μη επανδρωμένα (UAV) και 8 μαχητικά- πραγματοποίησαν 25 πτήσεις παραβιάζοντας τον εθνικό μας εναέριο χώρο.

Εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά βασικά θέματα μεταξύ των δύο χωρών, όπως το CasusBelliτης Τουρκίας εναντίον της Ελλάδος, για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο των θαλασσών.

Υπάρχουν ακόμη ΑΝΟΙΧΤΑ θέματα, όπως η Παράνομη κατοχή της Κύπρου επί μισό αιώνα, η … Γαλάζια Πατρίδα, το Τουρκολιβυκό … Μνημόνιο, οι καθημερινές Παραβάσεις και Παραβιάσεις του εναερίου μας χώρου, οι παράνομες έρευνες σε Αιγαίο και Κύπρο αλλά και οι συνεχείς απειλές και ύβρεις Τούρκων αξιωματούχων.

Οι Ελληνοτουρκικές διαφορές είναι μόνον δύο,  ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα.

Δυστυχώς, όπως έδειξε ο χρόνος είναι αγεφύρωτες και παραμένουν επί δεκαετίες, με την Τουρκία, όχι μόνον, να τηρεί συνεχώς στάση επιθετική και αδιάλλακτη αλλά να διεκδικεί και να προσθέτει νέες ανύπαρκτες και αβάσιμες διαφορές και διεκδικήσεις.

Αρκεί να θυμηθούμε την μετατροπή του Ιερού Ναού της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί.

Μήπως η λεγόμενη «Εταιρική σχέση» μας οδηγήσει σε επώδυνους συμβιβασμούς και ο ξαφνικός … έρωτας Μητσοτάκη – Ερντογάν είναι μία τραγική και επικίνδυνη … Λυκοφιλία.

Πολλοί τονίζουν πως η «Συμμαχία στην Ενέργεια» εξυπηρετεί την «Γαλάζια Πατρίδα» των Τούρκων και πως με την συνάντηση αυτή ΗΠΑ και Ε.Ε. ΞΕΠΛΕΝΟΥΝ τα ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ του Ερντογάν σε Κύπρο, Συρία, Λιβύη, Γεωργία και σε πολλές ακόμη χώρες.

Οι Αιμοσταγείς δεν γίνονται Ειρηνοποιοί.

Την ίδια στιγμή φαίνεται πως Ε.Ε. και ΗΠΑ δεν αξιολόγησαν σωστά τις Επεκτατικές, Αναθεωρητικές και Εθνικιστικές επιδιώξεις της Ρωσίας και τα εγκλήματα πολέμου κατά αμάχων στην Ουκρανία είναι καθημερινή τραγική και απάνθρωπη πραγματικότητα.

Πάντως η θετή κόρη του Σεργκέϊ Λαβρόφ, Πολίνα Κοβάλεβα, ζει σε πολυτελές διαμέρισμα του Λονδίνου και οι Λονδρέζοι, καθημερινά, φωνάζουν έξω από το σπίτι της «ο πατέρας σου είναι εγκληματίας πολέμου».

Δυστυχώς, πολλοί από αυτούς που «πίνουν το αίμα του Λαού» στέλνουν τα παιδιά τους σε Ευρώπη και ΗΠΑ, για να ζήσουν και να μορφωθούν.

Γεγονός είναι, πως, το φάντασμα μιάς κοινωνικής τραγωδίας άρχισε να σκεπάζει όχι μόνον την Ευρώπη αλλά ολόκληρο τον κόσμο και τα μέτρα που … δήθεν παίρνουν οι Κυβερνώντες είναι … ΦΟΥΣΚΕΣ.

Αφήστε που Γεωργιάδης και Σκέρτσος αρνούνται να μειώσουν τον φόρο ειδικής κατανάλωσης στα καύσιμα, γιατί θα ωφεληθούν μόνον αυτοί που έχουν πανάκριβα αυτοκίνητα.

Αυτό το πολιτικό προσωπικό της Ευρώπης βλέπει ο Πούτιν και θέλει να κτίσει την «Ένωση Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών».

Έχει άδικο ο φιλοσοφημένος Λαός μας που λέγει «τέτοιο μαντρί, τέτοιο γάλα».