Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας D.Ed, M. Ed, P.H.D. Πολιτευτής Τρικάλων
Η επίσκεψη του…Σουλτάνου της Τουρκίας , Ταγίπ Ερντογάν , ομολογουμένως , δημιούργησε πολλά προβλήματα και έφερε πολλά ερωτηματικά στην ελληνική αλλά και στη διεθνή κοινωνία. Ήταν μια επίσκεψη γεμάτη με εντάσεις και φάνηκε σαν μια εθνική πολιτική , σχεδιασμένη στην…παράγκα του Καραγκιόζη. Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν και ορισμένα θετικά σημεία , όπως οι θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού , τα ραβασάκια , όμως , που πήγαιναν και έρχονταν στα χέρια του Σουλτάνου , μάλλον φανέρωσαν το Βατερλώ της διπλωματίας.
Οι Έλληνες δεν μπόρεσαν να καταλάβουν , γιατί προσκλήθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα , αυτή τη στιγμή. Ο Σουλτάνος , λέγεται , πως πίεσε την ελληνική κυβέρνηση για να υλοποιηθεί η συνάντηση αυτή. Αυτό δεν είναι διόλου παράξενο , μιας και τα…παράθυρα της ΕΕ έχουν κλείσει προ πολλού στις απαράδεκτες ορέξεις του ανθρώπου αυτού , ο οποίος δεν λειτουργεί δημοκρατικά στη χώρα του και ο οποίος φημίζεται για το απύθμενο θράσος του.
Όλα δείχνουν πως ο Σουλτάνος ήρθε στην Ελλάδα , για να επικοινωνήσει με την Ευρώπη και με το ακροατήριο στην Τουρκία. Τη στιγμή αυτή έχει πολλά προβλήματα. Η διαφθορά και η διαπλοκή στην Τουρκία είναι γνωστά πράγματα , αφού αγγίζουν και το οικογενειακό του περιβάλλον. Η ρήξη με το Ισραήλ , την Συρία , το Ιράκ και τους Κούρδους , στα ανατολικά σύνορα , είναι φανερή. Στο εσωτερικό της χώρας του υπάρχουν Στασιαστές , Φυλακισμένοι , Απολυμένοι , Τούρκοι στρατιωτικοί που ζήτησαν άσυλο σε ξένες χώρες και μια Αντιπολίτευση , που του δημιουργούν πονοκεφάλους τόσο για το προσωπικό του μέλλον όσο και για την ακεραιότητα της Τουρκίας.
Η επίσκεψη στην Ελλάδα , που για πολλούς ήταν ένα ιστορικό …φιάσκο και οδήγησε σε ένα ναυάγιο , εξαιτίας της προκλητικότητας του Σουλτάνου και της προχειρότητας με την οποία ετοιμάστηκε αυτή η συνάντηση , θα μείνει στην πολιτική ιστορία , ως ένα πρωτοφανές και ασυνήθιστο γεγονός , όπως ιστορικός θα μείνει και ο χαιρετισμός του Ερντογάν στην Κομοτηνή με την χειρονομία τη λεγόμενη Ραμπιά-Ραμπάα , που την χρησιμοποιούν οι μουσουλμανικές αδελφότητες στην Αίγυπτο , στη Συρία , στο Κατάρ , στο Σουδάν και στο Αζερμπαϊτζάν.
Επίσημα , ο Ερντογάν , έθιξε δύο θέματα , που τον ενδιαφέρουν άμεσα , εδώ και πολλά χρόνια. Ζήτησε την τροποποίηση της συνθήκης της Λωζάνης και τη στήριξη των Ελλήνων μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης. Στα θέματα αυτά ήταν πολύ προκλητικός και συνάντηση , κορυφαίων ηγετών , με τέτοια χαρακτηριστικά δεν ξανά έχουμε γνωρίσει.
Οι απαντήσεις τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και του Πρωθυπουργού , σε αυτά τα θέματα , ήταν πραγματικά Εθνικές. Ευαισθητοποιήθηκε , όμως , τόσο η Αμερική όσο και η Γερμανία με τη Βουλγαρία και έδωσαν ένα…ράπισμα στο δικτάτορα της γειτονικής χώρας. «Οι διεθνείς συνθήκες είναι αδιαπραγμάτευτες» , είπαν όλοι τους και «η συνθήκη της Λωζάνης ισχύει ακόμη». Η μειονότητα στη Δυτική Θράκη είναι θρησκευτική και όχι εθνική , όπως θέλει ο Σουλτάνος.
Γεγονός , όμως , είναι πως η Ελλάδα , λόγω της τρομερής οικονομικής κρίσης είναι σε δύσκολη θέση και ο Ερντογάν ήρθε για να φοβίσει και όχι για να διαπραγματευτεί.
Πρέπει , φυσικά , να καταλάβει πως οι Έλληνες , παρά τη φτώχεια και την τραγική οικονομική κατάσταση , είναι έτοιμοι να ενωθούν , για να ματαιώσουν τα σχέδια κάθε Τούρκου Σουλτάνου. Οι Ραγιάδες ήταν φτωχοί αλλά έδιωξαν τους Οθωμανούς από την Ελλάδα και η συνθήκη της Λωζάνης καθόρισε οριστικά τα σύνορά μας σε στεριά και σε θάλασσα. Εμείς ακόμα και σήμερα φτιάχνουμε τζαμιά , γιατί ως Χριστιανοί , σεβόμαστε την πίστη των άλλων. Αυτοί , όμως , ακόμα και σήμερα μετατρέπουν την Αγία Σοφία , την Βασίλισσα των Εκκλησιών , σε χώρο Οθωμανικού τζαμιού και κάνουν θρησκευτικές πράξεις.
Δε γνωρίζουμε τι ειπώθηκε στο παρασκήνιο ανάμεσα στα θεσμικά πρόσωπα και στον Ερντογάν , αλλά η επίσκεψη του Σουλτάνου δεν έπρεπε να γίνει τη στιγμή αυτή και φυσικά ήταν ένα μεγάλο…ναυάγιο…! Οι 2-3 χιλιάδες Έλληνες μουσουλμάνοι που συγκεντρώθηκαν στην Κομοτηνή , από τις 120 χιλιάδες που αριθμεί η θρησκευτική μειονότητα δεν είναι Τούρκοι και ο τρόπος που θα διοικηθούν είναι θέμα της Ελληνικής κυβέρνησης.
Πάντως , την υπόθεση της Δυτικής Θράκης ας την προσέξουν καλύτερα όλοι οι εθνοπατέρες , γιατί η Ελλάδα δεν είναι Μέση Ανατολή. Η επίσκεψη Ερντογάν ούτε ωφέλιμη ούτε ιστορική ήταν , όπως δήλωσε παράγοντας του ΣΥΡΙΖΑ (ας δώσουν πίσω τα χρήματα που πήραν ως δάνεια οι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και ας αφήσουν την πολιτική προπαγάνδα) , αλλά ήταν ένα μεγάλο διπλωματικό πλήγμα.
Αν το Ισραήλ είναι Κατοχικό Κράτος , όπως δήλωσε χθες ο Σουλτάνος , τότε τι είναι η Τουρκία για την Κατοχή της Κύπρου;