" Η Κυβέρνηση της ΝΔ φτιάχνει μια Ελλάδα για λίγους. Το κομματικό κράτος επανιδρύθηκε, κυριαρχούν ο συγκεντρωτισμός, οι μπίζνες, οι φωτογραφικές ρυθμίσεις υπέρ των εκλεκτών... Τα παραπάνω πρέπει να ηττηθούν κατά κράτος... Υπάρχει ανάγκη για νέα αλλαγή" είναι συνοπτικά η εκτίμηση του ΚΙΝΑΛΛ για τις προσεχείς Εκλογές όποτε κι αν γίνουν.  

Παρεμφερείς εκτιμήσεις, με τις δικές τους αποχρώσεις, υπάρχουν απο όλα τα πολιτικά υποκείμενα του ευρύτατου προοδευτικού χώρου.  Με τις εκτιμήσεις αυτές το λογικό επακόλουθο είναι να προετοιμαστεί η συμμαχική εναλλακτική προοδευτική κυβερνητική λύση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

Αναμφισβήτητα, μετά τη παταγώδη αποτυχία της Κυβέρνησης της ΝΔ να διαχειριστεί ικανοποιητικά τις κρίσεις αυτής της ιστορικής περιόδου, διανύουμε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο άγνωστης διάρκειας.

Στη περίοδο αυτή τα ζητήματα της έκρηξης των ανατιμήσεων, της ασυδοσίας στην αγορά εργασίας, της ανασφάλειας, των ανισοτήτων,  των χαριστικών αναθέσεων, της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος προς τους "ημετέρους",  της στήριξης του βιοτικού επιπέδου, της ανάκαμψης της οικονομίας...  θα κυριαρχούν ταυτόχρονα με τα καυτά ζητήματα της αντιμετώπισης του 4ου κύματος της πανδημίας, που οι συνέπειές του για την Ελλάδα συνεχίζουν να είναι τρομακτικές.

Ενώ η Δανία και η Πορτογαλία ανακοίνωσαν  οτι με τα συνολικά μέτρα που πήραν και με εμβολιασμένους άνω του 80% των πολιτών τους, η πανδημία παύει να είναι σοβαρή απειλή, η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων - διασωληνωμένων ασθενών και νεκρών και με ορατό τον κίνδυνο της  διαρκούς επιβάρυνσης.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει να υποτιμά τον κίνδυνο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, ενώ πέρυσι εξήγγειλε 4000 μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού ( που δεν τις έκανε ), τώρα  απέφυγε να ανακοινώσει οτιδήποτε στηρίζει το ΕΣΥ και τους μαχητές του στη δύσκολη μάχη με την υπερμεταδοτικότητα των μεταλλάξεων του κορονοϊού.

Αντίθετα έκανε ολοφάνερο τον σχεδιασμό της ΝΔ για τις ΣΔΙΤ - την ιδιωτικοποίηση σημαντικών υπηρεσιών του ΕΣΥ.  

Ο Αλέξης Τσίπρας αποφεύγοντας να ζητήσει Εκλογές εν μέσω πανδημίας και σαλπίζοντας απο τη ΔΕΘ μια νέα αρχή για τη προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, πρόβλεψε οτι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να τις προκηρύξει την Άνοιξη του 2022, λόγω της ραγδαίας φθοράς της Κυβέρνησης.

Η εκτίμησή του είναι οτι στις επερχόμενες Εκλογές που θα γίνουν με το σύστημα της Απλής Αναλογικής, ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ θα είναι πρώτο Κόμμα και θα πάρει την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης με ραχοκοκκαλιά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Πολύ τολμηρά πρότεινε  τη κυβερνητική συνεργασία όλων των προοδευτικών Κομμάτων που θέλουν να  ηττηθεί κατά κράτος η ΝΔ, όλων εκείνων που θέλουν να πρωταγωνιστήσουν απο θέσεις ευθύνης για τις ιδέες της ανθρώπινης χειραφέτησης και ειδικά των Κομμάτων που προτείνουν τη προοδευτική διακυβέρνηση.

Όσα προοδευτικά Κόμματα διατηρούν επιφυλάξεις  θα μπορούσαν να στηρίξουν τη προοδευτική Κυβέρνηση με ψήφο ανοχής, που δίνει τη δυνατότητα διαρκούς ελέγχου των διακηρύξεων και της πορείας της.

Στη παρατεταμένη προεκλογική περίοδο σύγκρουσης με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική οικοδόμησης μιας Ελλάδας  για τους πλούσιους - για τις ελίτ, πρέπει να είναι ορατό το συνεκτικό - εναλλακτικό προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα. Για να κατακτηθεί η εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των πολιτών πρέπει οι προοδευτικές δυνάμεις που εξαγγέλλουν τη προοδευτική διακυβέρνηση, τη νέα αλλαγή, να μην αρκούνται στην ανακοίνωση των προγραμμάτων τους και στη θεμιτή διεκδίκηση ανόδου της εκλογικής τους δύναμης.  

Πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να υπάρξει Κοινό προοδευτικό Κυβερνητικό Πρόγραμμα. Στο Κοινό Πρόγραμμα δεν θα υπάρχουν νέες αυταπάτες. Θα
υπάρχουν: 

- η ωρίμανση των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων που επείγουν, των φιλολαϊκών μέτρων που πρέπει να ληφθούν, της αναχαίτισης της ακρίβειας - της αισχροκέρδειας

-  οι κοινές προτεραιότητες

- το νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την σταθερή - καλά αμειβόμενη εργασία

-  οι φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις στους πολλούς, η μείωση του ΦΠΑ, η στήριξη της μεσαίας τάξης - της υγιούς επιχειρηματικότητας  

Θα υπάρχουν οι κοινές επεξεργασίες για:  

- τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη   

- το νέο παραγωγικό μοντέλο   

- τη κλιματική κρίση  

-  την ανατροπή του κομματικού - πελατειακού κράτους, τον βαθύ εκδημοκρατισμό των αρμών της εξουσίας, 

- το ολοκληρωμένο και ποιοτικό ΕΣΥ

- τη στήριξη της δημόσιας Παιδείας, το νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια  

- τις μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών, εκπαιδευτικών

- τη προστασία της 1ης κατοικίας, τον νέο πτωχευτικό κώδικα

- τα δικαιώματα της νέας γενιάς, την επιστροφή των νέων επιστημόνων στην Ελλάδα με σαφή κίνητρα ...

- το νέο Σύμφωνο Συνοχής της Ενωμένης Ευρώπης.

Στο Κοινό Πρόγραμμα θα αποσαφηνίζονται οι σημαντικές δεσμεύσεις όλων των συμμάχων για ζητήματα όπως αυτά που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ:

- κατώτερος βασικός μισθός στα 800 ευρώ

- 35ωρο

- επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων και συλλογικών συμβάσεων εργασίας  

- διαγραφή χρεών πανδημίας

- αύξηση μισθών στους λειτουργούς του ΕΣΥ

- κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και τέλους επιτηδεύματος, στήριξη αγροτικού εισοδήματος...  

Το Κοινό Πρόγραμμα θα είναι αυτό που θα πείθει για την υπεροχή των προοδευτικών δυνάμεων στη σύγκρουσή τους με τη Δεξιά Παράταξη, για την ωριμότητά τους να κυβερνήσουν με δικαιοσύνη, δημοκρατία, διαφάνεια, λογοδοσία, αξιοκρατία παντού.

Το Κοινό Πρόγραμμα θα είναι και εκείνο που θα επιτρέπει σε όλα τα Κόμματα που θα συμμετέχουν στη Κυβέρνηση ή θα τη στηρίζουν με ανοχή, να  παρακολουθούν στενά την εφαρμογή των δεσμεύσεων και να επαναξιολογούν τη στάση τους.  

Σάκης Παπαδόπουλος, Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ