Στο εισηγητικό του κείμενο προς τη Βουλή, ο Υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι ο πόλεμος με τη πανδημία θα έχει λήξει τους πρώτους μήνες του 2021και ότι τα κύρια καθήκοντα του Προϋπολογισμού του 2021 είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών, τα μέτρα στήριξης και η ανάκαμψη της οικονομίας.

Αναγνωρίζεται ότι η ύφεση του 2020 θα έχει τραγικές διαστάσεις (10,5 % του ΑΕΠ, έναντι αρχικής πρόβλεψης 4% και 8,2% στο προσχέδιο) και ότι η ανάπτυξη του 2021 θα κινηθεί στα επίπεδα του 4,8% (έναντι πρόβλεψης 7,5% στο προσχέδιο).

Οι αποκλίσεις αντανακλούν και τις κυβερνητικές ευθύνες για τον εφησυχασμό, την εκτεταμένη διασπορά, τις ανεπάρκειες στη θωράκιση του ΕΣΥ.

Το κύριο όμως ζήτημα είναι ότι και μετά τον γενικευμένο εμβολιασμό η μάχη με την πανδημία θα αργήσει να λήξει, ενώ τα προβλήματα του ΕΣΥ θα συνεχίσουν να έχουν εκρηκτικές διαστάσεις.

Στα κρίσιμα λοιπόν ζητήματα του Προϋπολογισμού,  είναι ασφαλώς οι δαπάνες που προβλέπονται για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας ώστε να ανταποκριθεί με επάρκεια στα σύνθετα καθήκοντα που απαιτεί ο συνεχιζόμενος πόλεμος με τη πανδημία, καθώς και η  ποιότητα των καθημερινών υπηρεσιώνπρος τους ασθενείς.

Ο προϋπολογισμός που καταθέτει η Κυβέρνηση της ΝΔ υποτιμά τα καθήκοντα αυτά και υποβαθμίζει τις δαπάνες που πρέπει να προβλέψει για να ενισχυθεί το ΕΣΥ, σε μια περίοδο που ακόμη και στο επίπεδο των Οργάνων της Ενωμένης Ευρώπης αναγνωρίζεται η προτεραιότητα των δαπανών για τη στελέχωση, τον εξοπλισμό, τις υποδομές των υπηρεσιών υγείας σε όλη την Ευρώπη και σε κάθε Κράτος – Μέλος ξεχωριστά.

Στην Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων συζητήσαμε το Πρόγραμμα “η ΕΕ για την Υγεία” που φιλοδοξεί να οικοδομήσει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την υγεία.

Η αρμόδια Επίτροπος κ.Κυριακίδου ενημέρωσε την Επιτροπή ότι πρόθεση της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι να δοθεί προτεραιότητα στα ζητήματα της Υγείας – των εμβολίων – των φαρμάκων – του καρκίνου – της πρόληψης… ώστε “ η Ευρώπη να εξασφαλίζει υγιή ζωή και ευημερία, να παραμείνει η πιο υγιής περιοχή στον κόσμο, να έχει όλα τα εργαλεία για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων και της κλιματικής αλλαγής, να διαθέτει συστήματα υγείας έτοιμα να παράσχουν περίθαλψη κορυφαίου επιπέδου και να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση επιδημιών και κάθε αναδυόμενης απειλής για την υγεία…”.

Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 5,1 δις ευρώ και συμπληρώνεται με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΚΤ, του ΕΣΠΑ, του ενισχυμένου Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, των άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων “Ορίζων Ευρώπη”, “Ψηφιακή Ευρώπη”, “ Συνδέοντας την Ευρώπη”.

Είναι γι΄ αυτό πολύ σημαντικά:

- το κοινό ολιστικό εθνικό σχέδιο που θα προταθεί για τη μέγιστη άντληση πόρων ενίσχυσης του ΕΣΥ

- οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρήκε το ΕΣΥ με σημαντικά κενά και ελλείψεις, αποτέλεσμα και χρόνιων ανεπαρκειών, αλλά και σοβαρών ευθυνών της κυβερνητικής πολιτικής για τη μη αξιοποίηση του χρονικού διαστήματος που μεσολάβησε από την εκδήλωση των πρώτων κρουσμάτων της πανδημίας.

Στο κείμενο διαπιστώνουμε ότι για την ενίσχυση του ΕΣΥ δόθηκαν για το 2020 από το σκέλος των δαπανών του Υπουργείου Υγείας 523 εκατ. ευρώ και για την επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ 507 εκατ.  σε σύνολο 23,9 διςευρώ υπολογιζόμενων δαπανών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Οι πρόσθετες υγειονομικές δαπάνες του 2020 ήταν πολύ περιορισμένες, από τις μικρότερες στην Ευρώπη σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ  και δεν επέτρεψαν να υπάρξει προετοιμασία του ΕΣΥ για την πίεση που δέχονταν από τα αυξημένα κρούσματα πανδημίας μετά τον Αύγουστο.

Οι κυβερνητικές ευθύνες ανεπαρκούς ετοιμότητας φάνηκαν και στην αδυναμία να γίνει η Ελλάδα ασφαλής τουριστικός προορισμός.

Καθίστανται κραυγαλέες όμως  τώρα που αυξάνει διαρκώς ο αριθμός των νοσηλευόμενων και διασωληνωμένων ασθενών.

Η τεράστια ευθύνη έγκειται στην απουσία δαπανών για την έγκαιρη προκήρυξη προσλήψεων σημαντικού αριθμού μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών, άλλων δημόσιων λειτουργών του ΕΣΥ, στα Νοσοκομεία, στις ΜΕΘ, στα ΚΥ, στις ΤΟΜΥ, αλλά και γιατρών εργασίας – σχολιάτρων – οικογενειακών γιατρών… για να επιτηρούν τα μέτρα πρόληψης  στους χώρους συνωστισμού και στη νοσηλεία στο σπίτι.

Ο Προϋπολογισμός του 2021 δεν φαίνεται να συνειδητοποιεί αυτές τις επισημάνσεις και δεν επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα τραγικά κενά.

Παρά το γεγονός ότι προσδοκείνα έχει εισροές 5,5 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ το 2021, σημαντική ενίσχυση από το Πρόγραμμα “η ΕΕ για την Υγεία” και παρά το γεγονός οτι οι δημόσιες δαπάνες υγείας στην Ελλάδα είναι πολύ πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δεν υπάρχει σχέδιο θωράκισης του ΕΣΥ.

Αντίστροφα: στον Προϋπολογισμό υπάρχει μείωση του ανώτατου ορίου δαπανών του Υπουργείου Υγείας κατά 392 εκατ. ευρώ (523 εκατ. ευρώ το 2020 και μόλις 131 το 2021), ενώ δεν διαπιστώσαμε δαπάνη για τις 4.000 νέες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

Εμείς ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ :

-    οι δαπάνες του Προϋπολογισμού του 2021 για την Υγεία  να ανέλθουν πάνω από το 6% του ΑΕΠ, ώστε να ελπίζουμε στη καλύτερη δυνατή διεκπεραίωση της μάχης με τη πανδημία, στη θωράκιση του ΕΣΥ, στην ασφάλεια της χώρας ως τουριστικού προορισμού, στη σταδιακή προσέγγιση του ευρωπαϊκού μέσου όρου και στην εκπλήρωση των διακηρύξεων για την οικοδόμηση ευρωπαϊκής πολιτικής για την Υγεία, ως πλήρους σωματικής – ψυχικής – κοινωνικής ευεξίας και ως θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος

-    την άμεση προκήρυξη 15.000 νέων θέσεων μόνιμων λειτουργών υγείας προκειμένου να καλυφθούν με μονιμότητα και οι θέσεις επικουρικών και οι αποχωρήσεις και τα διαχρονικά κενά και οι νέες ανάγκεςστα Νοσοκομεία, στις ΜΕΘ, στις Δομές ΠΦΥ.

-    Την οργάνωση νέων ΤΟΜΥ σε συνεργασία με τον ευρωπαϊκό ΠΟΥ

-     τη θεσμοθέτηση κινήτρων για τη προσέλκυση  γιατρών στο ΕΣΥ και ειδικά για τα Νησιά, τις άγονες – δυσπρόσιτες περιοχές και τις άγονες ειδικότητες.

-     τολμηρές αυξήσεις στο μισθολόγιο όλων των δημόσιων λειτουργών της υγείας και καθαρές αποδοχές 2000 ευρώ για τους Επιμελητές Β του ΕΣΥ.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2021  να καλύπτεται πλήρως η χρηματοδότηση της ενίσχυσης του ΕΣΥ και η ποιοτική αναβάθμισή του.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ