Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τη ψήφιση του νόμου για την αποεπένδυση τμήματος του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, έχουμε ακούσει από τη Νέα Δημοκρατία πολλές ανακρίβειες, ψέματα και καταστροφολογικά σενάρια για τον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα για τη ΔΕΗ.
Για να μπορέσουμε να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης για τα ψέματα και τις αλήθειες, ας θυμηθούμε τι προέβλεπε το σχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ που είχε αρχίσει να υλοποιεί η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και του οποίου ένθερμος υποστηρικτής ήταν ο κύριος Μητσοτάκης και τι έγινε σήμερα με το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Το σχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ προέβλεπε τη ιδιωτικοποίηση οριζοντίως του 30% της ΔΕΗ και αφορούσε την πώληση του 22% του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, του 21,4% του σημερινού λιγνιτικού δυναμικού της, του 18% του σημερινού δυναμικού φυσικού αερίου της επιχείρησης, του 26,3% του σημερινού υδροηλεκτρικού δυναμικού της. Επίσης προέβλεπε την πώληση του 66% του διαχειριστή των δικτύων ΑΔΜΗΕ ο όποιος έτσι περνούσε στους ιδιώτες.
Η σημερινή κυβέρνηση αφού ακύρωσε τον νόμο για τη «μικρή» ΔΕΗ, πέτυχε μια συμφωνία που υλοποιείται με το προσφάτως ψηφισμένο νομοσχέδιο με το οποίο παραχωρείται το 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, που αντιστοιχεί στο 9,4% του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της. Έτσι η ΔΕΗ θα διατηρήσει το 90,6% του συνολικού δυναμικού της επιχείρησης. Μάλιστα η αποεπένδυση του 40% θα γίνει σε βάθος χρόνου από το 2018-2035. Σε αυτό το διάστημα που η ΔΕΗ θα διατηρεί κατά μέσο όρο το 65% των λιγνιτικών της μονάδων. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι δεν πωλείται ούτε μία μονάδα υδροηλεκτρικής παραγωγής ή μονάδα φυσικού αερίου! Είναι γνωστό ότι οι μονάδες υδροηλεκτρικής παραγωγής, λόγω της «φθηνής » πρώτης ύλης που είναι το νερό, είναι οι πιο κερδοφόρες για αυτό και οι πλέον περιζήτητες και ταυτόχρονα φιλικές προς το περιβάλλον. Επίσης με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων η χώρα συμμορφώνεται στην καταδικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου που επέβαλε την άρση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στην παραγωγή λιγνίτη και μόνο εκεί.
Ο ΑΔΜΗΕ θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο με συμμετοχή ξένου επενδυτή στον οποίο θα παραχωρηθεί μερίδιο 24%. Είναι φανερό λοιπόν ότι η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο.
Το ερώτημα επομένως είναι, προς τι οι «κραυγές», τα ψέματα και η καταστροφολογία ΝΔ-Μητσοτάκη; Μα είναι φανερό πια σε όλους ότι το σχέδιο ξεπουλήματος της ΔΕΗ αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και είναι στα άμεσα σχέδια τους εάν ποτέ επανέλθουν στην εξουσία. Κλείνουν το μάτι σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που περιμένουν σαν τα κοράκια, την ευκαιρία να αρπάξουν τη δημόσια περιουσία σε χαμηλές τιμές. Ήθελαν και θέλουν να ξεπουλήσουν τις πιο παραγωγικές και ανταγωνιστικές μονάδες της ΔΕΗ και να οδηγήσουν στη πλήρη ιδιωτικοποίησης του δικτύου της, μέσω της πώλησης του ΑΔΜΗΕ. Αυτό το σχέδιο απέτρεψε η Κυβέρνηση και για αυτό έχουν δώσει τα ρέστα τους οι πολιτικοί εκφραστές της διαπλοκής. Έτσι είδαμε στη Βουλή, στη συζήτηση για τις λιγνιτικές μονάδες, τον τομεάρχη ενέργειας και περιβάλλοντος της ΝΔ τον κ. Σκρέκα, να βάζει και το θέμα συμμέτοχής των υδροηλεκτρικών στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ. Δεν άρεσε καθόλου στο κ. Σκρέκα και τους όμοιους του, που η Κυβέρνηση κατόρθωσε να διαφυλάξει τα νερά και την υδροηλεκτρική παραγωγή.
Τέλος είναι γνωστό σε όλους πως η ΔΕΗ βρισκόταν σε υπερδανεισμό και άσχημη οικονομική κατάσταση. Αυτή όμως τη στιγμή τρέχει με 44% αύξηση στο χρηματιστήριο, το κόστος δανεισμού της έπεσε κάτω από το 4% και εξαγόρασε τις προηγούμενες εβδομάδες 150 εκατομμύρια από το ομολογιακό δάνειο των 500 εκατομμυρίων, προκειμένου να το απομειώσει και να το επιμηκύνει. Η ΔΕΗ είναι σε σαφώς καλύτερη οικονομική κατάσταση από τότε που ανέλαβε η σημερινή Κυβέρνηση. Όσα φαντάσματα και να βλέπουν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και ο ελληνικός λαός θυμάται το ξεπούλημα της «μικρής» ΔΕΗ.
Χρήστος Σιμορέλης
Βουλευτής Τρικάλων-ΣΥ.ΡΙΖ.Α