Είναι γεγονός πως καμία δύναμη δεν μπορεί να πάει κόντρα στην φύση και ο άνθρωπος πληρώνει ακριβά την αμέλειά του και την παράνομη παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον. Μεγάλη απόδειξη όλων αυτών η Βιβλική Καταστροφή που υπέστη η χώρα μας και ιδιαίτερα ο Νομός μας από τις πρωτοφανείς βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Μέχρι 200 χιλιοστά νερό δέχθηκε η γη δηλ. διακόσιους τόνους νερό ανά στρέμμα. Ακούμε το νούμερο και αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε απροστάτευτοι μπροστά στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η φύση, που είναι παντοδύναμη, απρόβλεπτη και αδίστακτη, εκδικείται…!
Ακούγοντας, βλέποντας και διαβάζοντας για το μέγεθος της πρόσφατης καταστροφής, εξαιτίας των πρωτοφανών βροχοπτώσεων αισθανόμεθα την ανάγκη να πούμε πως η φύση εκδικείται τον άνθρωπο για τις κακές του παρεμβάσεις στο περιβάλλον. Η απληστία του, η αδιαφορία του και το κέρδος του τον οδήγησαν σε απαράδεκτες παρεμβάσεις, χωρίς να πάρει και διορθωτικά μέτρα.
Έτσι τα ρέματα έγιναν οικόπεδα, όπου ξεφύντρωσαν παράνομες οικοδομικές δραστηριότητες. Τα ποτάμια έκλεισαν ή άλλαξαν ροή από τις νυχτερινές … αμμολειψίες. Τα κανάλια έμειναν ακαθάριστα για δεκαετίες, αν και στα χαρτιά ξοδεύτηκαν εκατομμύρια για να καθαριστούν. Τα αναχώματα ή έγιναν καλλιεργήσιμα χωράφια ή ισοπεδώθηκαν από παράνομες δραστηριότητες. Τα φράγματα είναι ανύπαρκτα και η ενημέρωσε της πολιτείας για το τι πρέπει να γίνει και τι πρέπει να αποφευχθεί στη φύση είναι ανύπαρκτη.
Φτάσαμε στο σημεία να χάσουμε συνανθρώπους μας, να γεμίσουν οι θάλασσες, τα ποτάμια και τα ρέματα με αυτοκίνητα και κάθε είδους μηχανήματα, να καταστραφούν περιουσίες κινητές και ακίνητες, να χαθούν καλλιέργειες, να πνιγούν ζώα, να εξαφανιστούν μελίσσια και πτηνά, να γίνουν πρωτοφανής καταπτώσεις στο ορεινό και πεδινό οδικό δίκτυο, να μεταφέρονται γέροι, νέοι και παιδιά τα μεσάνυχτα σε ασφαλή μέρη και γενικά να βλέπουμε… να χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί την μάνα…!
Ένα πράγμα έμεινε όρθιο μέσα σ’ αυτόν τον κατακλυσμό. Η αγάπη του ανθρώπου για τον συνάνθρωπο δηλ. το μεγαλείο της ψυχής του Έλληνα. Ένα μεγάλο ΕΥΓΕ σ΄όσους πάλαιψαν για να σώσουν ζωές και περιουσίες και να απαλύνουν τον πόνο τον πλημμυροπαθών.
Η κυβέρνηση ήταν η μεγάλη ΑΠΟΥΣΑ, γιατί το πρόβλημα γι’ αυτήν ήταν η άνοδος στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της Δ.Ε.Θ και για το πώς με ψέματα θα ανατρέψει την κατρακύλα που πήρε μ’ όλα αυτά που κάνει. Ζούνε με το όνειρο των χειροκροτημάτων και των μεγαλείων της εξουσίας ζούνε στον … κόσμο τους.
Ο Μεγάλος Ιστορικός Θουκυδίδης συνόψισε την καταστροφική αδυναμία της Αθηναϊκής Πολιτείας να αντιληφθεί τα πραγματικά και διακυβεύματα και να τα αντιμετωπίσει με ορθό τρόπο λέγοντας «των οικιών ημών εμπιπραμένων ημείς άδομεν» δηλ. ενώ τα σπίτια μας καταστρέφονται εμείς τραγουδάμε…!
Δυστυχώς ο Λαός μας πληρώνει τα λάθη του, η φύση εκδικείται για την καταστροφή που υφίσταται από τον Άνθρωπο, και η Ελλάδα με τον Νομό Τρικάλων μετρούν τις πληγές τους.
Κώστας Πατέρας, Πολιτευτής