Ούτως ή άλλως, η Ελλάδα μετά την 21/8/2018 γυρίζει σελίδα. Το αναγνωρίζουν αυτό ακόμη και τα Κόμματα που ενώ κραυγάζουν για « θηλιές» και « 4ο μνημόνιο χωρίς χρήματα», βιάστηκαν να καταθέσουν εσπευσμένα και « μονομερώς» νομοσχέδια για τη κατάργηση των εκβιαστικών μέτρων ( της συμπαιγνίας ΔΝΤ – Γερμανίας τον Δεκέμβρη του 2006 ) που επιβαρύνουν τους συνταξιούχους και μειώνουν το αφορολόγητο όριο.
« Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Έγιναν πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις. Επρόκειτο για μια μεγάλη προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Βουλής, αλλά προπάντων των ελλήνων πολιτών οι οποίοι ανέλαβαν μεγάλο βάρος…» τόνισε προς την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς και συνέχισε « Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να σταθεί και πάλι στα πόδια της, έχει μεγαλύτερα περιθώρια καθώς μεγαλώνει η οικονομική επιτυχία της χώρας. Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας στις 20 Αυγούστου. Έτσι θα εγκαταλείψει την ομπρέλα διάσωσης έπειτα από οκτώ χρόνια και θα σταθεί πάλι στα δικά της πόδια».
Την ίδια θετική εικόνα για την ανάκαμψη και τη προοπτική της ελληνικής οικονομίας – μια εικόνα που δαιμονίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ - έδωσαν πρόσφατα : ο Γιούνκερ - ο Σεντένο - ο Μοσκοβισί – ο Λεμέρ - ο Ντομπρόφσκις – η Μογκερίνι - ο Γκουρία – ο Ρέγκλινγκ – η Τερέζα Μέϊ - το ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ – το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα - η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ… οι Διεθνείς Οίκοι Αξιολόγησης – η STANDART and POOR<S - η GP MORGAN - η MOODY<S… καθώς και αρκετοί εκπρόσωποι της υγειούς – μη κρατικοδίαιτης - ελληνικής επιχειρηματικότητας…
Όμως το βέτο των Γερμανών στην εκταμίευση των 15 δις ευρώ προς την ελληνική οικονομία και κυρίως η επιχειρηματολογία με την οποία συνοδεύτηκε, επισημαίνουν τις δυσκολίες της μεταμνημονιακής επιτήρησης, που δεν αφορούν μόνον τη σημερινή ελληνική Κυβέρνηση. Αφορούν όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας που θέλουν να παραμείνουμε στην Ενωμένη Ευρώπη και όλα τα Κόμματα που έχουν κυβερνητικό προσανατολισμό. Η αυστηρή μεταμνημονιακή επιτήρηση αίρει την ασφυκτική κηδεμονία των εντολών – των εκβιασμών – των ελέγχων των δανειστών για προαπαιτούμενα, αλλά συνεχίζει να είναι σκληρή για « την εφαρμογή των συμφωνηθέντων» στο νεοφιλελεύθερο τοπίο του ανελέητου Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας και μέχρι την αποπληρωμή του χρέους και τη δημοσιονομική του μετάφραση. Έτσι, εάν τώρα ήταν εύκολη η ανεύρεση των 28 εκατ. ευρώ για τον ΦΠΑ των Νησιών, η ανεύρεση των αντισταθμιστικών ποσών για την ακύρωση των νομοθετημάτων για τη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, είναι ένα αρκετά δύσκολο – επιλύσιμο όμως ζήτημα. Κι αυτό απαιτεί αποτελεσματικές παρεμβάσεις στο σύνολο της πολιτικής εσόδων και δαπανών, την εξοικονόμηση πόρων – το νοικοκύρεμα των δαπανών – την εξαφάνιση της σπατάλης, της διαπλεκόμενης διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου, του παράνομου πλουτισμού…. Να μην ξεχνάμε ότι όλη η μεταμνημονιακή εποχή πρέπει να σημαδευτεί από μια τεράστια προσπάθεια διευκόλυνσης και στήριξης όλων των στρωμάτων και των πολιτών που σήκωσαν τα βάρη των μνημονιακών φορτίων.
Η Ελλάδα, μετά την άρση της κηδεμονίας των δανειστών της, τις ρυθμίσεις για το χρέος, τις πρωταγωνιστικές πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, έχει πραγματικά την ιστορική ευκαιρία να αλλάξει σελίδα :
- Να κάνει τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση, το Κτηματολόγιο, το Περιουσιολόγιο, τίς ώριμες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις…
- να ανασυγκροτήσει τη παραγωγική της μηχανή,
- να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό της, τους ανέργους της, τα χαρισματικά παιδιά της που αναγκάστηκαν σε μετανάστευση και δεν τους ικανοποιεί μόνον το δικαίωμα ψήφου αλλά το δικαίωμα στη δημιουργική απασχόληση και την αξιοπρεπή αμοιβή…
- να ενισχύσει αυτούς που υπέφεραν στα χρόνια της « εσωτερικής υποτίμησης» - τις δυνάμεις της εργασίας - αυτούς που ήταν τα υποζύγια της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης – αυτούς που υπέστησαν τις άδικες περικοπές, τις νεοφιλελεύθερες δοξασίες, τους λαθεμένους πολλαπλασιαστές, τους μνημονιακούς εκβιασμούς των δανειστών – ασφαλώς χωρίς νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό και με επίγνωση της επιτήρησης για « τα συμφωνηθέντα».
- Να προχωρήσει στα καθήκοντα της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, να εξειδικεύσει αυτά τα καθήκοντα σε συγκεκριμένες δράσεις.
Εμείς έχουμε συνειδητοποιήσει ότι στα καθήκοντα αυτά θα δοκιμαστούμε, όποτε κι αν γίνουν οι επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές ( ελπίζω στο τέλος της συνταγματικής θητείας ), με την προσδοκία ότι « όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ το σύμπαν συνωμοτεί για να το πετύχεις». Εμείς θέλουμε πάρα πολύ να συμβάλλουμε στην ολιστική ανασυγκρότηση αυτής της πανέμορφης ιστορικής χώρας που μετατράπηκε σε οικονομικό προτεκτοράτο των δανειστών της…
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ –
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΕΚΕ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ