Αν πίστευες ότι το ΙQ, δηλαδή ο δείκτης νοημοσύνης του κάθε ανθρώπου, είναι κάτι με το οποίο γεννιέσαι και παραμένει στάσιμο και σταθερό, τότε κάνεις λάθος. Πάρα πολλές έρευνες μέσα στα χρόνια, έχουν αποδείξει ότι η νοημοσύνη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και κυρίως από τις συνήθειες ενός ατόμου.
Εφόσον ο δείκτης νοημοσύνης μπορεί να μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια της ζωής μας, γιατί όχι να μην επενδύσουμε στον εαυτό μας, ακολουθώντας συνήθειες που έχουν επιστημονική απόδειξη, ότι μας κάνουν πιο έξυπνους και παραγωγικούς:
-
Βάλτε στην ρουτίνα σας κάτι νέο
Δεν χρειάζεται να είναι κάτι εξεζητημένο και δύσκολο, αλλά μικρές αλλαγές που κάνουν την διαφορά. Δοκιμάστε να φτάσετε στην εργασία σας, από μια άλλη διαδρομή, να δοκιμάσετε μια νέα συνταγή μαγειρικής, να διαβάσετε ένα νέο βιβλίο ή να γνωρίσετε νέους ανθρώπους στη ζωή σας. Ο εγκέφαλος χρειάζεται νέες πληροφορίες και δεξιότητες προκειμένου να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να εξασκείται. Επίσης, οι νέες πληροφορίες βοηθούν στην ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών νευρώνων.
-
Αφοσιωθείτε σε μια δραστηριότητα τη φορά
Το multitasking δεν είναι ο ιδανικός τρόπος για να προσεγγίσετε ένα θέμα ή γενικότερα τη ζωή. Για να μπορέσετε να αναπτύξετε και να αξιοποιήσετε τις πνευματικές δυνατότητές στο έπακρο, εστιάστε αποκλειστικά σε ένα πράγμα τη φορά.
-
Παίξτε ομαδικά παιχνίδια
Τα παιχνίδια, είναι καθοριστικά για την ενίσχυση και την ανάπτυξη της ψυχοσύνθεσης ενός παιδιού, αλλά και ενός ενήλικά. Πόσο μάλλον τα ομαδικά παιχνίδια, βοηθούν τον εγκέφαλο να εκπαιδευτεί σε δεξιότητες όπως η επίλυση προβλημάτων και η ευελιξία. Συν λειτουργούν φανταστικά και για την συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου, αφού είναι διασκεδαστικά.
-
Κάντε μέτριας έντασης γυμναστική
Εάν επιθυμείτε έναν εγκέφαλο να λειτουργεί στο 100% των δυνατοτήτων του, τότε η άσκηση είναι απαραίτητη. Για την καλύτερη κριτική και σκέψη, οφείλουμε να προπονούμαστε σε μέτριας έντασης προγράμματα, έτσι ώστε να ενισχύουμε τη σωστή αιμάτωση όλου του σώματος.