Τα πιο σημαντικά μαθήματα μας τα πήραμε όταν κλάψαμε και απογοητευθήκαμε. Το υπογράφω.

Πολλές φορές στη ζωή μου έχω σκεφτεί πως θα ήθελα να βρω τρόπο να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που με στεναχώρησαν ή με πλήγωσαν με κάποιο τρόπο.

Δάσκαλοι, φίλοι, πρώην, αφεντικά, προϊστάμενοι, συνάδερφοι, συναθλητές, σεναριογράφοι ταινιών, συγγραφείς, στιχουργοί, άγνωστοι. Άνθρωποι που μου είπαν αλήθειες με άτσαλο τρόπο. Αυτοί που με έκαναν σοφότερη άθελα τους.

Όμως μερικές φορές θα ήθελα να τις κάνω skip αυτές τις στιγμές. Να πατήσω ένα κουμπί, να ξεπεράσω την επώδυνη διαδικασία και να αποκτήσω εύκολα τη γνώση. Να γλιτώσω χρόνο και κόπο. 

Το ταλέντο είναι ένα μικρό ψέμα

Ο Tiger Woods ξεκίνησε να μαθαίνει γκόλφ όταν ήταν ενός. Οι περισσότεροι από εμάς σκέφτονται ότι το ταλέντο του είναι πηγαίο. Ενώ μάλλον όλο αυτό είναι αποτέλεσμα του ότι ξεκίνησε να παίζει γκόλφ από πολύ νωρίς και προπονήθηκε πολύ.

Καλύτερα να είσαι ένας καλός τεχνίτης παρά ένας μέτριος διανοούμενος

Νομίζω είναι μια από τις καλύτερες σκέψεις που έκανε ανθρώπινο μυαλό. Εξάσκησε τα χέρια σου, θα σου γίνει πολύ χρήσιμο. Εξάσκησε το μυαλό σου, θα σου είναι πολύ χρήσιμο. Αλλά αν δεις πως τα χέρια σου πιάνουν καλύτερα μη προσπαθείς να γράψεις ποίηση, πιάσε το κατσαβίδι. Και στον ελεύθερο χρόνο σου διάβαζε ποίηση.

Για να φτάσεις σε ένα καλό αποτέλεσμα πρέπει να αγαπήσεις την διαδικασία προς αυτό 

Για να γίνεις καλός μπασκετμπολίστας δεν πρέπει να εστιάζεις μόνο στα τρίποντα. Πρέπει να ερωτευτείς τις καλές ασίστ και τα δυναμικά ριμπάουντ. Δε πρέπει να κάνεις φόκους στο να βγάλεις λεφτά αλλά στο να απολαμβάνεις την δουλειά που θα σου φέρει τα χρήματα. Οι διαδικασίες φέρνουν το αποτέλεσμα, φίλη μου.

Το να σκέφτεσαι θετικά είναι ο ένας τρόπος αλλά και ο αρνητικός τρόπος μπορεί να σε παρακινήσει

Πόσο παγίδα είναι να συγχωρείς αμέσως τον εαυτό σου από ένα λάθος και να πηγαίνεις παρακάτω χαμογελώντας. Χρειάζεσαι αυτό το λάθος για να σου μάθει τι να διορθώσεις. Αν το σκεφτείς καλύτερα δεν τιμωρείς τον εαυτό σου, απλά διορθώνεσαι. Μου αρέσει όταν σκέφτομαι πολύ ελπιδοφόρα αλλά μου αρέσει καλύτερα όταν είμαι ρεαλίστρια.

Μην αφήνεις πράγματα χωρίς να τα κατανοήσεις

Αν δε ζητήσεις σωστές κατευθύνσεις τότε απλά θα χάσεις χρόνο και κόπο για να βρεις τον δρόμο, όταν κάποιος τον ξέρει ήδη.

Δε χρειάζεται να έχεις άποψη για όλα

Αρχικά αν δε ξέρεις κάτι πολύ καλά καλύτερα να μην το σχολιάσεις. Δεύτερον δε μπορείς να τα ξέρεις όλα. Αποδέξου το.

Να έχεις στόχους ζωής

Να τους θυμάσαι αλλά να μην εξαρτάσαι από αυτούς. Να μπορείς να αλλάξεις δρόμο στη πορεία.

H μετριοπάθεια είναι η μεγαλύτερη δικαιολογία

Μην είσαι μέτριος. Κάνε τα όλα με πάθος εκτός από όλα εκείνα που μπορεί να σε βλάψουν.

Η εμφάνιση παίζει ρόλο

Δεν είναι δίκαιο αλλά είναι αλήθεια. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αποφασίσεις πώς θέλεις να δείχνεις στους άλλους και να δουλέψεις για αυτό. Μην κολλήσεις αφίσα της Heidi Klum στον τοίχο. Απλά δείξε την καλύτερή σου εκδοχή.

Να ρωτάς τον εαυτό σου

Ρώτησε τον αν θα σε έκανε παρέα. Αν θα σε γούσταρε. Ρώτησε τον εαυτό σου αν θα ξαναδιάλεγε τη δουλειά που κάνεις. Αν θα διάλεγε το ίδιο σπίτι. Δεν ξέρεις πόσο ενδιαφέρουσες απαντήσεις θα πάρεις.

Κανείς δεν ξέρει καλύτερα από σένα

Ίσως η μαμά σου μόνο.

Καλύτερα να σε αγαπάει ένας παρά να σε συμπαθούν πολλοί 

Επιδίωξε την αγάπη. Και μη δουλεύεις για τη συμπάθεια.

Μην σε στήνεις στον τοίχο. 

Όταν έχεις δύο επιλογές μάλλον έχεις και παραπάνω

Ένας δάσκαλος kick boxing μου είχε πει πως στο χωριό του μπορούσε να γίνει ή αγρότης ή κτηνοτρόφος. Όταν κατάλαβε ότι η επιλογή του δεν ήταν μονόδρομος κατάλαβε πως μπορεί να διαλέξει να φύγει από το χωριό του.

Τα χρήματα μπορούν να φέρουν την ευτυχία

Αλλά μόνο αν ξέρεις πώς να τα χρησιμοποιήσεις.

Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται πολύ για όσα μπορείς να τους προσφέρεις

Στην τελική και εσύ και εγώ αυτό σκεφτόμαστε.

Το ”δε με νοιάζει τι λένε οι άλλοι για μένα” είναι μια βλακεία

Στην πραγματικότητα θα έπρεπε να σε νοιάζει. Αλλά όχι όλοι. Οπότε μήπως να το διορθώσουμε και να το κάνουμε ”δε με νοιάζει τι λένε οι άλλοι για μένα, αλλά όχι κι όλοι”;

Εσύ μπορείς να αλλάξεις. Τους άλλους μην προσπαθείς

Δέξου τους ανθρώπους όπως είναι. Ή μην τους δέχεσαι. Αλλά να προσπαθείς να τους φιξάρεις δεν είναι δική σου δουλειά.

Οι στόχοι της νέας χρονιάς είναι αστείοι

Εσύ κάνε τη διαφορά και φτιάξε τους νέους σου στόχους τον Νοέβριο. Λογαριασμό θα δώσουμε;

Το να είσαι μαλάκας θα σου κοστίσει περισσότερο απ όσο νομίζεις

Να θυμάσαι πως ο τροχός γυρίζει και μια μέρα θα χρειαστεί ν’ ανοίξεις πόρτες που κάποτε έκλεισες με δύναμη. Και να θυμάσαι επίσης πως μερικοί κλητήρες κάποια μέρα έγιναν αφεντικά. Να μη λες μετά πως δεν σου είπε κανείς να είσαι ευγενικός με όλους.

Το Fight Club έκανε λάθος: Είσαι η δουλειά που κάνεις

Άσε που το είχε πει και ο Αριστοτέλης: είσαι ό,τι κάνεις. Σταμάτα να βάζεις τον Μπραντ Πιτ μπροστά από τον Αριστοτέλη και αποδέξου ότι είσαι αυτό που κάνεις 40 ώρες την ημέρα. Αλλιώς άλλαξε δουλειά.

Κάνε λάθη

Όσα άρθρα και να στο πουν εσύ θα μάθεις από μόνος σου. Εδώ μιλάμε για τις δικές μου σοφίες, μια μέρα ας γράψεις και εσύ τις δικές σου.

Θα περιμένω το email σου.

savoirville.gr