Η Χειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων οργανώνει το πρώτο Επιστημονικό Εργαστήριο Τυπολογίας Ασφαλούς Λαπαροσκοπικής Χολοκυστεκτομής (ΕΤΑΛΧΟ) που γίνεται τη χώρα μας, και το οποίο  θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023, στην πόλη μας, στο Μουσείο Τσιτσάνη. Το ολοήμερο Συνέδριο θα διεξαχθεί  υπό την αιγίδα της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική Λάρισας και τον Ιατρικό Σύλλογο Τρικάλων.  Υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Στόχος του φροντιστηρίου, που απευθύνεται σε ειδικευόμενους και ειδικούς Γενικούς Χειρουργούς, είναι η αποσαφήνιση των στοιχείων που συνθέτουν το πλαίσιο ασφάλειας για την επέμβαση της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής, η συστηματική εφαρμογή του οποίου περιορίζει στο ελάχιστο τις βαριές επιπλοκές αυτής της χειρουργικής επέμβασης.

Οι ομιλητές και συντονιστές του προγράμματος προέρχονται από Πανεπιστημιακές Κλινικές καθώς και Κλινικές του ΕΣΥ από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανάμεσα τους είναι και ο υπεύθυνος του αντίστοιχου προγράμματος των ΗΠΑ καθηγητής D. Stefanidis.

Για περισσότερες πληροφορίες, και αναλυτικά το πρόγραμμα του Συνεδρίου επισκεφθείτε τη σελίδα του εργαστηρίου:

https://www.alphamarketing.gr/ergastirio-typologias-asfalous-laparoskopikis-cholokystektomis/

Για το Εργαστήριο Ασφαλούς Τυπολογίας Λαπαροσκοπικής Χολοκυστεκτομής, ο Δημήτρης Παπαγόρας, Διευθ. Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Τρικάλων, αναφέρει τα εξής: 

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, μια από τις συχνότερες επεμβάσεις της γενικής χειρουργικής, μπορεί να οδηγήσει σε ιδιαίτερα δυσεπίλυτες και βαρύτατες επιπλοκές για τον ασθενή, όσο και δυσοίωνες ιατρονομικές συνέπειες για το χειρουργό. Η κυριότερη από αυτές είναι κάκωση του χοληδόχου πόρου. Η χειρουργική δεξιότητα και η εμπειρία, από μόνες τους, όσοσημαντικά εφόδια και αν αποτελούν για την εκτέλεση της (οποιασδήποτε) επέμβασης, δεν προφυλάσσουν, όπως επισημαίνεται κατά επανάληψη από τη βιβλιογραφία, από την επίφοβη και τραγική αυτήεπιπλοκή. Και αυτό γιατί δεν προστατεύουν το χειρουργό από το κυριότερο αίτιο που υποκρύπτεται ως
ο πιο συχνός παθογενετικός μηχανισμός για την κάκωση του χοληδόχου πόρου: την διεγχειρητική οπτική εξαπάτηση του χειρουργού από την εικόνα της λαπαροσκόπησης, που οδηγεί στην εσφαλμένη ταυτοποίηση των ανατομικών δομών. Αντίδοτο σε αυτή την παγίδα της εξαπάτησης από την οπτική πλάνη που δημιουργεί στο χειρουργό μια εσφαλμένη αντίληψη και ερμηνεία αυτών που βλέπει στην οθόνη διεγχειρητικά, αποτελεί ακριβώς εκείνη η νοοτροπία, η οποία προειδοποιεί το χειρουργό πότε κινδυνεύει να υποπέσει σε αυτή τη λανθασμένη εντύπωση για την διεγχειρητική ταυτοποίηση των ανατομικών δομών.

Πρόκειται δηλαδή για εκείνη τη νοητική λειτουργία, που βοηθά το χειρουργό να καταλάβει πότε διακυβεύεται η ασφάλεια της επέμβασης, η οποία στην λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή πρέπει να έχει απόλυτη προτεραιότητα. Είναι η νοοτροπία της ασφαλούς χολοκυστεκτομής που περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα και τυποποιημένες ενέργειες. Ακριβώς αυτό το νοητικό πλαίσιο ασφάλειας για τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή – και όχι τη χειρουργική δεξιότητα - θα αναλύσουμε με πρακτικό και απλό τρόπο σε αυτό το εργαστήριο που στοχεύει στη αποκρυστάλλωση της τυπολογίας, της δομημένης δηλαδή και συγκεκριμένης σειράς και ακολουθίας που πρέπει να έχουν όλα εκείνα τα μέτρα και βήματα που κατοχυρώνουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής, έτσι ώστε να αποφευχθεί η κάκωση του χοληδόχου πόρου.

Μια Ασφάλεια που μπορεί και πρέπει να αναπαραχθεί από κάθε γενικό χειρουργό για κάθε ασθενή.