Οι εκπαιδευτικοί του 3ου ΓΕΛ Τρικάλων «Οδυσσέας Ελύτης» Σαμαρά Μαρία και Σαμαρά Ευθυμία πραγματοποίησαν προπαρασκευαστική συνάντηση στην Πάδοβα της Ιταλίας από 12-14 Δεκεμβρίου 2022 στoπλαίσιo προγράμματος Erasmus+ /Δράση KA1 (αρ. σύμβασης 2022-1-EL01-KA122-SCH-000075826) και τίτλο «ΟΧΙ στην Κλιματική αλλαγή, ΝΑΙ στη συστημική! Στόχος μας ένα ασφαλές «πράσινο» και δημοκρατικό σχολείο.»
Συγκεκριμένα, η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο σχολείο IstitutoIstruzioneSuperiore “E. UsuelliRuzza”, όπου μας υποδέχθηκε η εκπαιδευτικός CristinaZoletto.
Το πρωί της Δευτέρας 12/12έγινε η πρώτη συνάντηση με ένα τμήμα μαθητών του ιταλικού σχολείου κατά την οποία παρουσιάστηκε το σχολείο μας, καθώς και ένα βίντεο που ετοίμασαν οι μαθητές μας για να μιλήσουν για τον εαυτό τους και τις προσδοκίες τους από το πρόγραμμα Erasmus στο οποίο συμμετέχουν. Οι Ιταλοί μαθητές εντυπωσιάστηκαν από το υψηλό επίπεδο γλωσσομάθειας των Ελλήνων μαθητών. Η συνάντηση συνεχίστηκε με διαδραστικές καλές πρακτικές στην πλατφόρμα του etwinningκαθώς και τη δημιουργία logo για το πρόγραμμα.
Το απόγευμα της Δευτέρας επαναλήφθηκε η συνάντηση με την κα. C. Zoletto κατά την οποία συμφωνήθηκαν οι μηνιαίες δραστηριότητες του προγράμματος, η χριστουγεννιάτικη αλληλεπίδραση μεταξύ των σχολείων με την ανταλλαγή ευχετηρίων καρτών αλλά και online συναντήσεων, στο πρότζεκτ ο σχεδιασμός της ετήσιας πορείας του προγράμματος με τη συμμετοχή και του Τούρκικου σχολείου στην Κωνσταντινούπολη.
Συμφωνήθηκε λοιπόν να πραγματοποιείται μια διαδικτυακή συνάντηση κάθε μήνα, η οποία θα συνδέεται με δημοφιλή θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος (24 Ιανουαρίου: Διεθνής Μέρα Εκπαίδευσης, 16 Φεβρουαρίου : Ημέρα Εξοικονόμησης Ενέργειας / Σβήσιμο των φώτων (στην Ιταλία), 21 Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα Δασών (κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στην Πάδοβα), 23 Απριλίου: Διεθνής Ημέρα Βιβλίων και Πνευματικής Ιδιοκτησίας, 17 Μαΐου: Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας- Ο Ιούνιος είναι μήνας εξετάσεων οπότε δε θα πραγματοποιηθεί συνάντηση.)
Η παρουσίαση που θα γίνει κατά τη διάρκεια της συνάντησης των σχολείων στην Πάδοβα 19-25 Μαρτίου 2023 θα βασίζεται στα αποτελέσματα δημοσκόπησης με θέμα: «Χρήση και κατανάλωση ρούχων- Επιπτώσεις. Παρελθόν και παρόν.»
Την Τρίτη 13/12 πραγματοποιήσαμε ημερήσια εκδρομή στη Βενετία καθώς η πόλη αυτή σχετίζεται άμεσα με τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της που παρατηρούμε και αξιολογούμε στο πρόγραμμά μας.
Η πόλη αποτελείται από περίπου 100 νησιά μέσα σε μια λιμνοθάλασσα στην Αδριατική Θάλασσα. Χάρη στην μετατόπιση των τεκτονικών πλακών και το νερό που αντλήθηκε από το έδαφος για βιομηχανική χρήση στα μέσα του αιώνα, η Βενετία «κατέβηκε» σχεδόν πέντε ίντσες μεταξύ του 1950 και του 1970 και συνεχίζει να υποχωρεί περίπου κατά ένα πέμπτο της ίντσας κάθε χρόνο. Σε περιόδους πλημμυρίδας η στάθμη του νερού ανεβαίνει τόσο, ώστε να είναι απαραίτητη η άντλησή του για να μην πλημμυρίσει ξανά, όπως το 2019.Πριν από τις πλημμύρες, η πανσέληνος συνέπεσε με τη δυνατή βροχή και τους ισχυρούς νότιους ανέμους, και όλοι αυτοί οι παράγοντες οδήγησαν στο ασυνήθιστα υψηλό παλιρροιακό ρεύμα.
Η βασιλική του Αγίου Μάρκου είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη, καθώς βρίσκεται σε ένα από τα χαμηλότερα υψομετρικά σημεία της πόλης. Μετά τις χειρότερες πλημμύρες από τη δεκαετία του 1960, η πλατεία του Αγίου Μάρκου βυθίστηκε στα νερά που έφτασαν το ένα μέτρο και η παρακείμενη βασιλική του Αγίου Μάρκου πλημμύρισε για έκτη φορά μέσα 1.200 χρόνια. Τέσσερις όμως από τις φορές αυτές, ήταν στα τελευταία 20 χρόνια.
Η Βασιλική υφίσταται δομική ζημιά επειδή το νερό έχει ανέβει και έτσι προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά, ιδιαίτερα όταν στεγνώνει στο κάτω μέρος των μωσαϊκών και της επίστρωσης με πλακάκια.
Η ζωή των κατοίκων της Βενετίας έχει επίσης αλλάξει πολύ . Όλο και λιγότεροι επιλέγουν να ζήσουν εκεί εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής αλλά και του γεγονότος πως η Βενετία έχει μετατραπεί σε πολυτελή τόπο κατοικίας. Κατά συνέπεια, πολλά κτήρια έχουν αλλάξει χρήση εξαιτίας των νέων αναγκών, συνηθειών και οικονομικών συνθηκών.
Την Τετάρτη 14/12 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση των μαθητών και καθηγητών από τις τρεις χώρες, Ελλάδα (Τρίκαλα), Ιταλία (Πάδοβα) και Τουρκία (Κωνσταντινούπολη). Τη συνάντηση συντόνισαν η κα. Μαρία Σαμαρά και η κα. Κριστίνα Ζολέττο από το σχολείο της Πάδοβα. Εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων με την πλατφόρμα του etwinning, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μέσω GoogleMeet.
Όλοι οι μαθητές και καθηγητές που συμμετείχαν (6 καθηγητές και 69 μαθητές συνολικά) είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν, να ανταλλάξουν προσωπικές πληροφορίες , να κάνουν εισαγωγικές ομιλίες σχετικά με το πρόγραμμα, να σχεδιάσουν τις μελλοντικές δράσεις, και γενικά να αλληλεπιδράσουν με μεγάλο ενθουσιασμό.
Ευχαριστούμε Πάδοβα, ευχαριστούμε Κωνσταντινούπολη, ευχαριστούμε Τρίκαλα!
Η συνέχεια του προγράμματός μας αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον!