Ιδιαίτερα περιζήτητες συνεχίζουν να είναι οι πολυτελείς εξοχικές κατοικίες της Ελλάδας από τους ξένους αγοραστές, καθώς οι τιμές τους είναι στην πλειοψηφία τους 40% φθηνότερες σε σχέση με το κόστος των ακινήτων στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι αλλαγές ωστόσο στο πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας αλλά και ο υπερτουρισμός που υπάρχει πλέον στα δημοφιλή νησιά έχει στρέψει τους ξένους επενδυτές ακινήτων να αναζητούν μικρότερες κατοικίες αξίας από 300.000 έως 600.000 ευρώ σε εναλλακτικούς προορισμούς της χώρας, ή σε νησιά που έχουν σημαντικές υποδομές.

Σήμερα, φαίνεται ότι περνούν σε δεύτερη μοίρα νησιά, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, τα οποία πριν από μια πενταετία αποτελούσαν τα απόλυτα hot spots για αγορά κατοικίας. Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται σε νησιά όπως η Πάρος, οι μικρές Κυκλάδες, αλλά υπάρχει και ένα κύμα προς την Αστυπάλαια και την Κέα. Οι τιμές στα εν λόγω νησιά είναι ελαφρώς πιο μειωμένες, ενώ αποτελούν ιδανικοί προορισμοί για όσους αναζητούν μεγαλύτερη ασφάλεια και ιδιωτικότητα.

Ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων κυρίως των βορειοευρωπαίων βρίσκονται και προορισμοί που έχουν υποδομές όπως νοσοκομεία και αεροδρόμιο, γι’αυτόν το λόγο πόλοι έλξης είναι σήμερα η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Ρόδος. Η πρόσβαση σε καλά εξοπλισμένες ιατρικές μονάδες παρέχει στους επισκέπτες μια αίσθηση ασφάλειας, ιδιαίτερα για ταξίδια μεγάλης διάρκειας ή για επισκέπτες μεγαλύτερης ηλικίας, που μπορεί να χρειαστούν ιατρική φροντίδα. Παράλληλα, τα αεροδρόμια διευκολύνουν τη μετακίνηση και τις συνδέσεις με τις χώρες τους, κάτι που ενισχύει την ελκυστικότητα αυτών των προορισμών.

Βέβαια, φέτος ζήτηση είχε και η ακτογραμμή στην ηπειρωτική πλευρά της Δυτικής Ελλάδας, που ξεκινά από την Ηγουμενίτσα και περιλαμβάνει την Πάλαιρο, την Πρέβεζα, τον Μύτικα και τον Αστακό. Πρόκειται για μια ακτογραμμή η οποία έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο εργοτάξιο, καθώς γίνονται συνεχώς νέες κατασκευές κατοικιών, ενώ αναμένεται να υλοποιηθούν και μεγάλες επενδύσεις. Οι εν λόγω περιοχές, μάλιστα, το τελευταίο διάστημα έχουν μπει στο στόχαστρο των Αμερικανών, που προχωρούν σε αγορές σπιτιών άνω των 400.000 εκατ. ευρώ.

Επενδυτικό ενδιαφέρον κυρίως από τα Βαλκάνια αλλά και από ένα σημαντικό αριθμό βορειοευρωπαίων υπάρχει και για τη Βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι επενδυτές των Βαλκανίων αγοράζουν μαζικά κατοικίες σε περιοχές όπως το κέντρο της Θεσσαλονίκης, η Καλαμαριά, η Χαλκιδική, η Πιερία και η Καβάλα, δηλαδή κυρίως σε παραθαλάσσιες τοποθεσίες. Έντονη παρουσία έχουν και οι Τούρκοι, καθώς αγοράζουν κατοικίες συνεχώς, λόγω του ότι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τη Χρυσή Βίζα, με αποτέλεσμα να έρχονται δεύτεροι στη ζήτηση μετά τους Κινέζους.

Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον σύμφωνα με τα στοιχεία του του Spitogatos.gr, οι δέκα χώρες με το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι κατά σειρά οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Αυστραλία, η Σερβία, ο Καναδάς, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Πολωνία. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει με βάση τις αναζητήσεις που πραγματοποιούνται μέσω της ψηφιακών πλατφόρμας της εταιρείας. Το 15% του συνόλου των αναζητήσεων προέρχεται από χώρες εκτός Ελλάδας.

Όσον αφορά τις περιοχές ενδιαφέροντος, με διαφορά, ξεχωρίζει η Αττική, που καταλαμβάνει το 40,6% του συνόλου των αναζητήσεων, ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 15,3%. Ακολουθούν κατά σειρά η ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, που περιλαμβάνει π.χ. την Χαλκιδική (10,6% του συνόλου), η Πελοπόννησος (8,5%), τα νησιά του Αιγαίου (6,8%), η Θεσσαλία με 4,3%, η Στερεά Ελλάδα με 4,1%, η Κρήτη με 3,6%, η Ήπειρος με 2,2%, η Θράκη με 2% και τέλος τα νησιά του Ιονίου με 2%.

Nαταλία Κάπαρη (newsit.gr)