Έχουμε μάθει να είμαστε ευχάριστοι. Από πολύ μικρή ηλικία, μας επαινούν για το ότι “παίζουμε καλά” και “ομαδικά”. Για το ότι είμαστε “ευγενικοί”. Για το ότι κάνουμε πάντα αυτό που μας λένε. Όμως, στην πορεία της ζωής μας, αυτό το συνεχές “ναι” μπορεί να μας εξαντλήσει. Η αλήθεια είναι πως δε χρωστάς σε κανέναν ευγενικά και καλόβολα “ναι”. Στην πραγματικότητα, το να λες όχι μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου και να γίνει η μεγαλύτερη πράξη αυτοφροντίδας και ενδυνάμωσης.
Σκέψου το. Πόσο συχνά παίρνεις μέρος σε εξαντλητικές συζητήσεις, δείχνοντας να συμφωνείς με κάποιον, ακόμα και αν διαφωνείς; Ίσως κάποιος φίλος σου ζητάει συνεχώς να κάνεις baby sitting τελευταία στιγμή, διαταράσσοντας τα σχέδιά σου. Ίσως ένας συνάδελφος σου φορτώνει επιπλέον δουλειά, γνωρίζοντας ότι δεν θα κάνεις παράπονα. Αυτές οι καταστάσεις αναδεικνύουν τη σημασία του “όχι”.
Γιατί το να λες όχι μπορεί να παρεξηγηθεί;
Το να λες όχι δεν είναι εγωιστικό– με αυτόν τον τρόπο θέτεις τα όριά σου. Σου επιτρέπει να δώσεις προτεραιότητα στο χρόνο, την ενέργεια και την ευημερία σου. Επικοινωνεί τις αξίες και τις ανάγκες σου. Οι άνθρωποι που νοιάζονται πραγματικά για εσένα θα σεβαστούν τα όριά σου, ακόμη και αν απογοητευτούν στην αρχή.
Και εδώ είναι το κακό: οι άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν αμέσως έναν πιεσμένο άνθρωπο. Όσο πιο εύκολα συμφωνείς με τα πάντα, τόσο πιο πιθανό είναι οι άλλοι να επωφεληθούν. Το να λες όχι περιστασιακά, δείχνει ότι έχεις όρια και ότι “απαιτείς” το σεβασμό που σου οφείλουν.
Πώς μπορείς λοιπόν να πεις όχι; Η ομορφιά έγκειται στην απλότητά της. Ένα αποφασιστικό “όχι, ευχαριστώ” ή “φοβάμαι ότι δεν μπορώ” είναι απολύτως αποδεκτό. Δεν χρειάζονται περίπλοκες δικαιολογίες. Δεν χρειάζονται καν δικαιολογίες.
Ποια είναι τα οφέλη του να ξεκινήσεις να λες “όχι”;
Προστατεύεις το χρόνο σου
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του να λες “όχι” είναι ότι σε βοηθά να διαφυλάξεις το πιο πολύτιμό σου στοιχείο: τον χρόνο. Ο χρόνος είναι περιορισμένος, και μόλις χαθεί, θα χαθεί για πάντα. Λέγοντας “όχι” σε πράγματα, ανθρώπους ή δραστηριότητες που δεν ταιριάζουν με τις προτεραιότητες ή τις αξίες σου, μπορείς να ελευθερώσεις χρόνο για τα πράγματα που είναι πιο σημαντικά για εσένα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το να περνάς επιπλέον χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα, να ασχολείσαι με μια ενασχόληση ή απλώς να αφιερώνεις μερικές στιγμές για να χαλαρώσεις.
Μειώνεις το άγχος σου
Ο κύριος παράγοντας που σου προκαλεί άγχος και επαγγελματική εξουθένωση είναι η υπερβολική δέσμευση. Μπορεί να ταλαιπωρείς τον εαυτό σου αν λες συχνά “ναι” σε αιτήματα και προσκλήσεις, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει το επίπεδο της εργασίας και της ζωής σου. Ο καθορισμός ορίων και η τοποθέτηση της αυτοφροντίδας σε προτεραιότητα, είναι βασικά μέρη της εκμάθησης του να λες “όχι”. Αυτό μειώνει την ψυχική και συναισθηματική επιβάρυνση που προέρχεται από την υπερβολική πίεση του εαυτού σου και σου επιτρέπει να διατηρείς καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.
Εστιάζεις στις προτεραιότητές σου
Το να λες “όχι” μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου και περιλαμβάνει κάτι περισσότερο από το να απορρίπτεις κάτι. Περιλαμβάνει, το να κάνεις χώρο για ό,τι έχει μεγαλύτερη σημασία. Μπορείς να εστιάσεις το χρόνο και την προσπάθειά σου στους πιο σημαντικούς στόχους και τις προτεραιότητές σου όταν λες “όχι” σε λιγότερο σημαντικές υποχρεώσεις. Όταν επικεντρώνεις την προσοχή σου σε πράγματα που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες σου, μπορεί να γίνεις πιο παραγωγικ@ και να νιώθεις πιο επιτυχημέν@.
Πώς θα ξεπεράσεις το φόβο της “απόρριψης”;
Το “όχι” μπορεί να είναι δύσκολο για πολλούς ανθρώπους επειδή φοβούνται ότι θα απορριφθούν ή ανησυχούν ότι θα απογοητεύσουν τους άλλους. Έχει μεγάλη σημασία να καταλάβεις ότι η απόρριψη ενός αιτήματος δεν σημαίνει ότι απορρίπτεις το άτομο που το υπέβαλε. Σημαίνει ότι έχεις πάρει μια απόφαση με βάση τις δικές σου ανάγκες και στόχους. Ακολουθούν ορισμένες μέθοδοι που θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις το φόβο σου ότι θα σε απορρίψουν όταν βάλεις το “όχι” στη ζωή σου:
Δείξε ενσυναίσθηση
Λάβε υπόψη σου ότι μπορείς να απορρίψεις ένα αίτημα ενώ εξακολουθείς να νιώθεις συμπάθεια για το άτομο που το ζητάει. Δώσε μια σύντομη αιτιολόγηση για τους λόγους για τους οποίους δεν μπορείς να δεσμευτείς αυτή τη στιγμή, εκφράζοντας παράλληλα κατανόηση και ευγνωμοσύνη για την ευκαιρία ή την πρόσκληση.
Να είστε συνοπτικ@ και ευγενικ@
Όταν δηλώνεις “όχι”, προσπάθησε να έχεις ευγένεια και περιεκτικότητα στο λόγο σου. Απόφυγε να δώσεις υπεκφυγές ή ασαφείς απαντήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν παρεξηγήσεις. Σεβάσου το χρόνο του άλλου ατόμου απαντώντας γρήγορα και με ειλικρίνεια.
Θέσε την αυτοφροντίδα ως προτεραιότητα
Αναγνώρισε ότι το να βάζεις πρώτα τους στόχους και την ευημερία σου δεν σημαίνει ότι φέρεσαι εγωιστικά. Μακροπρόθεσμα, σου επιτρέπει να είσαι ο καλύτερος εαυτός σου τόσο για εσένα όσο και για τους άλλους. Είναι μια ουσιαστική πράξη αυτοφροντίδας!
Το να λες όχι, μπορει πραγματικά να αλλάξει τη ζωή σου και να, η ευκαιρία σου για να σταματήσεις τα αυθόρμητα, πιεστικά “ναι” που μετανιώνεις μόλις ξεστομίσεις.