Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Μητρικής Γλώσσας, που καθιερώθηκε το 1999 από την UNESCO και γιορτάζεται έκτοτε στις 21 Φεβρουαρίου, είναι να προωθηθεί η γλωσσική και πολιτισμική πολυμορφία και η πολυγλωσσία.
Τουλάχιστον το 43% των περίπου 6000 γλωσσών που μιλιούνται στον κόσμο, κινδυνεύουν.
Οι γλώσσες, με τις σύνθετες επιπτώσεις τους στην ταυτότητα, την επικοινωνία, την κοινωνική ένταξη, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη, έχουν στρατηγική σημασία για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.
Ωστόσο, εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης, βρίσκονται όλο και περισσότερο υπό απειλή ή εξαφανίζονται εντελώς. Όταν οι γλώσσες χάνονται, χάνεται και η πλούσια ιστορία της πολιτιστικής ποικιλομορφίας στον κόσμο. Οι ευκαιρίες, οι παραδόσεις, η μνήμη, οι μοναδικοί τρόποι σκέψης και έκφρασης – πολύτιμες πηγές για την εξασφάλιση καλύτερου μέλλοντος – χάνονται επίσης. Κάθε δύο εβδομάδες μια γλώσσα εξαφανίζεται, παίρνοντας μαζί της μια ολόκληρη πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά.
Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μητρικής Γλώσσας, στις 21 Φεβρουαρίου 2023, στο 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων πραγματοποιήθηκαν δράσεις. Οι δράσεις είχαν στόχο να ενισχύσουν την πολυγλωσσία ώστε να αναδειχθεί η αξία της, να προωθήσουν τη γλωσσική και πολιτισμική πολυμορφία και να ενθαρρύνουν τους μαθητές/τριες να μαθαίνουν, να μιλούν και να σέβονται την μητρική τους γλώσσα.
Έτσι είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τους μαθητές/τριές μας να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα, να τραγουδούν σ΄αυτήν, να την γράφουν, να μας μαθαίνουν νέες λέξεις και εκφράσεις σε πολλές γλώσσες. Έτσι ακούσαμε και μάθαμε λίγα Αλβανικά, Σέρβικα, Ρομανί, Ρουμάνικα, Βλάχικα, Γερμανικά, Αγγλικά. Οι μαθητές/τριές μας συνειδητοποίησαν την αξία της μητρικής τους γλώσσας και εκτίμησαν την αξία της.
Το σχολείο συγχαίρει τις εκπαιδευτικούς κ. Βασιλική Γώγου, κ. Κονταλή Ιωάννα, κ. Ουρανία Μπαλογιάννη, κ. Καραγκούνη Ευγενία, κ. Σταματία Καραθανάση που ανέλαβαν να διοργανώσουν ποικίλες δράσεις για τους μαθητές/τριες του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων και τους άνοιξαν έναν ακόμη νέο δρόμο, τον δρόμο της πολυγλωσσίας.
Ο δρόμος της πολυγλωσσίας οδηγεί σε περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες, βελτιώνει την πολιτισμική ευαισθητοποίηση, δίνει πρόσβαση σε περισσότερους πληθυσμούς και τελικά μπορεί να "σώσει" γλώσσες που απειλούνται με εξαφάνιση.