Ο καθένας έχει το ρυθμό του όταν ξεπερνάει ένα χωρισμό.
Κάποιοι μπορεί να χρειαστούν μήνες, επενδύοντας στην αυτοφροντίδα, ενώ άλλοι βγαίνουν αμέσως ραντεβού ανάλογα με το είδος της προηγούμενης σχέσης και το πόσο έντονος ήταν για εκείνους ο χωρισμός.
Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία ίσως να σε αφορά ο “αγχώδης τύπος δεσμού”. Θα λέγαμε ότι είναι ένα είδος προσκόλλησης, ανάμεσα στα τέσσερα που υπάρχουν. Αυτά είναι: το ασφαλές, το αγχώδες, το αποφευκτικό και το αποδιοργανωμένο. Τα είδη αυτά προέρχονται από τα παιδικά μας χρόνια και η θεωρία της προσκόλλησης, αφορά στη σχέση που είχες με τον/τους γονείς σου ως βρέφος και μικρό παιδί. Αυτή η σχέση έχει αντίκτυπο στις σχέσεις που θα συνάψεις με τους άλλους στην ενήλικη ζωή σου.
Αν και δεν είναι καινούργια έννοια, η “θεωρία της προσκόλλησης” έχει στο TikTok πάνω από 24 εκατομμύρια προβολές (με το hashtag #attachmentstyles). Αυτό συμβαίνει καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να κατανοήσουν καλύτερα την ερωτική τους ζωή και τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν και ενεργούν μέσα στις σχέσεις αλλά και στους χωρισμούς.
Συγκεκριμένα, τα άτομα με αγχώδη τύπο δεσμού, βιώνουν συχνά άγχος για πιθανή εγκατάλειψη. Αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω εμπειριών από την πρώιμη παιδική ηλικία με ένα πρόσωπο που δεν ικανοποιούσε (ή δεν ικανοποιούσε αξιόπιστα) τις συναισθηματικές τους ανάγκες. Ως αποτέλεσμα, συχνά αναζητούν επιβεβαίωση από έναν σύντροφο, ότι εξακολουθεί να τους αγαπά και θέλει να είναι μαζί τους.
Η προσκόλληση έχει να κάνει με την επιβίωση. Αναπτύσσεται στη βρεφική ηλικία και ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια των χωρισμών, αν δεν έχουμε θεραπευτεί σε ένα πιο ασφαλές σύστημα προσκόλλησης. Ένας χωρισμός ενεργοποιεί την αντίδραση επιβίωσης και πυροδοτεί την πληγή εγκατάλειψης, η οποία μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ότι δεν θα “επιβιώσουμε” από τον χωρισμό.
Πώς να θεραπευτείς και να ξεπεράσεις έναν χωρισμό αν έχεις “αγχώδη τύπο δεσμού”
Όπως λέει και το ρητό “ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός”. Αν όμως παλεύεις με αγχώδη τύπο δεσμού, η διαδικασία της επούλωσης από ένα χωρισμό μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο και ενέργεια απ’ ό,τι θα χρειαζόταν για τους ανθρώπους που έχουν ασφαλή προσκόλληση. Στο τέλος όμως θα αξίζει τον κόπο! Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές για να ξεκινήσεις το ταξίδι:
Αποστασιοποιήσου από την κατάσταση
Όσο δελεαστικό κι αν είναι, το να τσεκάρεις το Instagram τ@ πρώην σου ή να τριγυρνάς στην αγαπημένη τ@ καφετέρια και να ελπίζεις ότι θα τ@ “συναντήσεις” δεν θα σε ωφελήσει καθόλου. Αντί να κρατάς τον εαυτό σου σε κοντινή απόσταση από το πρόσωπο που σου έχει προκαλέσει τόσο πόνο, είναι καλύτερα να μην έχεις καμία επαφή μαζί τ@.
Σταμάτα το overthinking
Το να αναπολείς τη σχέση ή το γιατί χωρίσατε και το τι βιώνει @ πρώην σου, σπάνια βοηθάει. Αντίθετα, αυτή η υπερβολική σκέψη μπορεί να γίνει ένας φαύλος κύκλος που παρατείνει τον πόνο σου. Οι υποθέσεις, η καταστροφολογία και οι παρερμηνείες της συμπεριφοράς τ@, οδηγεί σε άγχος και στρες, το οποίο θα είναι δύσκολο να αποβάλλεις.
Βοήθησε το σώμα σου
Επειδή ένας χωρισμός ενεργοποιεί το νευρικό μας σύστημα, πρέπει να εστιάσουμε στο να επανέλθουμε σε μια πιο ρυθμισμένη κατάσταση και να νιώθουμε πιο ασφαλείς μέσα μας. Για να το πετύχεις αυτό, ασχολήσου με τη σωματική εργασία. Αυτό μπορεί να μοιάζει με αναπνοές, διαλογισμό, γιόγκα, γυμναστική ή ακόμη και χορό.
Ζήτα υποστήριξη από τον κύκλο σου
Όταν αντιμετωπίζεις αγχώδη τύπο δεσμού κατά τη διάρκεια ενός χωρισμού, το να στηρίζεσαι στον κύκλο σου θα σε βοηθήσει να θυμηθείς ότι εξακολουθείς να είσαι σημαντικ@ και σε αγαπούν. Το καλύτερο θα είναι να μιλήσεις σε εκείνους που δε θα σε κρίνουν και θα σου δώσουν χώρο να εκφράσεις και να επεξεργαστείς τα συναισθήματά σου.
Εστίασε την προσοχή σου σε κάτι νέο
Το να επιλέξεις να μη σκέφτεσαι τ@ πρώην σου, είναι συχνά εύκολο να το λες αλλά όχι να το κάνεις. Αντί να αναλώνεις την ενέργειά σου στο να αναλύεις το παρελθόν, γέμισε το χρόνο σου με νέες δραστηριότητες. Αυτό είναι κάτι που θα σου αποσπάσει την προσοχή από το χωρισμό και θα σε βοηθήσει να θυμηθείς ότι υπάρχουν πράγματα στη ζωή που αξίζουν. Είτε ξεκινήσεις την εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας ή γλώσσας, τη γνωριμία με νέους ανθρώπους ή το ταξίδι σε νέα μέρη. Όλες αυτές οι εμπειρίες θα βοηθήσουν τον εγκέφαλό σου να εξελιχθεί και να ανακάμψει.