Στη Βουλή έφερε η Βουλευτής Τρικάλων, Μαρίνα Κοντοτόλη, τα αιτήματα για την αποζημίωση και την αποκατάσταση των πληγεισών επιχειρήσεων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και της Θεσσαλίας, όπως διατυπώθηκαν από

Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων για Θεσσαλία (βιομηχανικοί σύνδεσμοι ΣΒΘΣΕ, ΣΘΕΒ και ΣΕΒ). 

Τρίκαλα, 20 Σεπτεμβρίου 2023 

Αναφορά προς  τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Υποδομών και Μεταφορών, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Επικρατείας, κατέθεσε σήμερα η Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαρίνα Κοντοτόλη, καλώντας τους αρμόδιους Υπουργούς  να δώσουν άμεσες και πειστικές απαντήσεις στα αιτήματα που υπέβαλλε η Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων για Θεσσαλία, που έχουν συστήσει οι βιομηχανικοί σύνδεσμοι ΣΒΘΣΕ, ΣΘΕΒ και ΣΕΒ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην εν λόγω επιστολή της, η Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων για Θεσσαλία, για την αποκατάσταση και την αποζημίωση των επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από τις πρόσφατες πλημμύρες, απαιτείται να ληφθούν από την κυβέρνηση κατεπείγοντα και βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Ως κατεπείγοντα κρίνονται η αποκατάσταση των υποδομών (δρόμοι, νερό, ρεύμα, απορρίμματα, κλπ), η επισκευή του φράγματος της Γυρτώνης και η αποτελεσματική συνεργασία Πολιτείας και Επιτροπής.

Βραχυπρόθεσμα, δε, ζητούν την άμεση καταγραφή κι έλεγχο των πληγεισών επιχειρήσεων, την αναστολή πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, την άμεση κρατική επιχορήγηση κεφαλαίου κίνησης, την αναστολή για τουλάχιστον 6 μήνες ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, ειδικό τοπικό πρόγραμμα στον Αναπτυξιακό Νόμο / ΕΣΠΑ / Ταμείο Ανάκαμψης, τέλος, ταχείες και κατά προτεραιότητα εκταμιεύσεις πληρωμών.

Για όλα τα παραπάνω, δε, ζητούν να υπάρξει στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας με τη συμμετοχή της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων.

Ακολουθεί ολόκληρη η αναφορά:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για:

  1. κ. Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργό Εθν. Οικονομίας & Οικονομικών
  2. κ. Κώστα Σκρέκα, Υπουργό Ανάπτυξης
  3. κ. Άδωνι Γεωργιάδη, Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης
  4. κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
  5. κ. Βασίλειο Κικίλια, Υπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας
  6. Λευτέρη Αυγενάκη, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
  7. κ. Άκη Σκέρτσο, Υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου

ΘΕΜΑ: «Να αποζημιωθούν και να αποκατασταθούν οι πληγείσες επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και της Θεσσαλίας».

Η Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαρίνα Κοντοτόλη,  έχοντας υπόψη της την από 18-9-2023  επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων για Θεσσαλία, που έχουν συστήσει οι βιομηχανικοί σύνδεσμοι ΣΒΘΣΕ, ΣΘΕΒ και ΣΕΒ, την καταθέτει ως Αναφορά προς τους παραπάνω Υπουργούς, προκειμένου να δώσουν άμεσες απαντήσεις και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των προτάσεών της.

Στην επιστολή της η Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων για Θεσσαλία επισημαίνει, μεταξύ άλλων:

  • Η πρωτοφανής κακοκαιρία με την ονομασία «DANIEL» που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές και ζημιές.
  • Κατεπείγοντα μέτρα:
    • Αποκατάσταση οδικών δικτύων, δικτύων ηλεκτροδότησης και υδροδότησης σε όλες τις περιοχές που υπάρχουν βιομηχανικές συγκεντρώσεις
    • Άμεση μέριμνα για την αποκατάσταση του φράγματος της Γυρτώνης.
    • Άμεση και αποτελεσματική συνεργασία των φορέων της Πολιτείας με την Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων που έχουν συστήσει οι βιομηχανικοί σύνδεσμοι ΣΒΘΣΕ, ΣΘΕΒ και ΣΕΒ για θέματα επιχειρήσεων για την ενημέρωση και τον συντονισμό των επιχειρήσεων για οποιοδήποτε ζήτημα χρειάζεται άμεση παρέμβαση.
  • Βραχυπρόθεσμες ενέργειες:
    • Άμεση ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών καθώς και συντομότατος έλεγχος των φακέλων και έγκριση καταβολής των αποζημιώσεων χωρίς καθυστερήσεις.
    • Αναστολή πληρωμών των εκκρεμών και βεβαιωμένων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι τον χρόνο επαναφοράς της επιχείρησης σε κανονική λειτουργία.
    • Άμεση κρατική επιχορήγηση κεφαλαίου κίνησης στο ύψους του 10% του ετήσιου τζίρου για τις πληγείσες επιχειρήσεις για τη χρηματοδότηση άμεσων αναγκών και εργασιών.
    • Αναστολή για τουλάχιστον 6 μήνες ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί.
    • Ειδικό τοπικό πρόγραμμα στον Αναπτυξιακό Νόμο / ΕΣΠΑ / Ταμείο Ανάκαμψης για την απόκτηση παγίων που είναι κρίσιμα για την παραγωγική λειτουργία των επιχειρήσεων. Ενισχύσεις στα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, επιδότηση τόκων δανείων στο 80%, κάλυψη των ζημιών σε πάγια που εντάσσονται σε ασφαλιστικές προβλέψεις.
    • Ταχείες, κατά προτεραιότητα, εκταμιεύσεις πληρωμών από την υλοποίηση αναπτυξιακών εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας.
  • Τέλος, απαιτείται στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας με την συμμετοχή της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.