Ηλικιωμένοι, μωρά, άνθρωποι που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, αναπνευστική ανεπάρκεια ή σακχαρώδη διαβήτη καθώς και όσοι παίρνουν διουρητικά φάρμακα ή ψυχοφάρμακα είναι ευάλωτοι και πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή, όπως επισημαίνει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Κώστας Γουργουλιάνης.
«Όλοι αυτοί δεν πρέπει να κυκλοφορούν τις ώρες που έχει πολλή ζέστη, παρά μόνο αν υπάρχει ανάγκη. Εάν αισθανθούν ζάλη ή πονοκέφαλο, να βρίσκουν μια σκιερή γωνία και να βάζουν στο μέτωπό τους και στα ακάλυπτα μέρη του σώματός τους πετσέτες με κρύα υγρά. Αντίθετα, οι νεότεροι και οι πιο δραστήριοι έχουν αμυντικούς μηχανισμούς και μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό το κύμα καύσωνα».
Όσον αφορά στους ανθρώπους που έχουν οργανικά και πάγια χαμηλή πίεση, ο κ. Γουργουλιάνης προτείνει τη λήψη πολλών υγρών. «Η οδηγία είναι αυτός που είναι έξω, ακόμη κι αν δεν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, να έχει μαζί του ένα μπουκαλάκι νερό, κατά προτίμηση δροσερό, και όχι αναψυκτικά».
Τέλος ο γιατρός εξέφρασε τη συμπαράστασή του σε εργαζόμενους που παραδίδουν καφέδες και γεύματα κατ’ οίκον. «Όλοι αυτοί είναι νέα παιδιά, αλλά καλό είναι να βγαίνουν έξω μετά τις 6 το απόγευμα. Το καταμεσήμερο να μην παραγγέλνουμε τέτοια. Είναι προτιμότερο να φάμε ένα κρύο γιαούρτι ή παγωτό παρά σουβλάκι».