Την άποψη του Υπουργού ψηφιακής Διακυβέρνησης και πρώην δημάρχου Τρικάλων Δημήτρη Παπαστεργίου, φιλοξενεί η Καθημερινή. Ο κ. Παπστεργίου αναφέρει τα εξής:
Ο δηµόσιος διάλογος γύρω από την τεχνητή νοηµοσύνη (Τ.Ν.) αποκτά καθηµερινά όλο και µεγαλύτερη έκταση. Ενσωµατώνει, άλλωστε, σε δύο λέξεις αρκετά από εκείνα τα στοιχεία που ιντριγκάρουν το ενδιαφέρον: βρίσκεται στην αιχµή των εξελίξεων, φέρνει µεγάλες αλλαγές, ακόµη και ανατροπές, θέτει τις κοινωνίες αντιµέτωπες µε νέες προκλήσεις.
Η Ευρώπη ετοιµάζει ήδη τον πρώτο παγκοσµίως ολοκληρωµένο κανονισµό AI για να εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες για την ανάπτυξη και τη χρήση της, όπως καλύτερη υγειονοµική περίθαλψη, ασφαλέστερες µεταφορές, ανάπτυξη µιας νέας γενιάς προϊόντων και υπηρεσιών, αποτελεσµατικότερη παραγωγή, πιο βιώσιµη ενέργεια. Ζητούµενο, το τελικό κείµενο να έχει συµφωνηθεί πριν υποδεχθούµε το 2024.
Τα κράτη καλούνται να παρακολουθήσουν εξελίξεις που τρέχουν µε φρενήρεις ρυθµούς σ’ έναν αγώνα αντοχής και όχι ταχύτητας, ενθαρρύνοντας την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών.
Η χώρα µας τον Οκτώβριο στη διάσκεψη των EU MED9 για την Ψηφιακή ∆ιακυβέρνηση, υπέγραψε µε άλλες οκτώ χώρες κοινή δήλωση για την αξιοποίηση της Τ.Ν. Συγχρόνως, έχει συσταθεί συµβουλευτική επιτροπή υψηλού επιπέδου υπό την προεδρία της κυβέρνησης για την Τ.Ν., µε έµφαση στον ανθρωποκεντρικό της χαρακτήρα.
Το ψηφιακό άλµα που ξεκίνησε την προηγούµενη τετραετία ενδυναµώνεται. Η Ελλάδα γίνεται πλέον αντιληπτή, όχι µόνο ως «καταναλωτής» ψηφιακών υπηρεσιών, αλλά και ως «παραγωγός» καινοτοµίας.
«Η Ελλάδα εξελίσσεται σε χώρα πρότυπο στην ψηφιοποίηση... Ολοένα και περισσότερες επαφές µε το ∆ηµόσιο διεκπεραιώνονται ψηφιακά», έγραφε προ ηµερών το γερµανικό RND, την ώρα που οι Ελληνες αναδείκνυαν το gov.gr στο 2ο καλύτερο brand της «αγοράς», αξιολογώντας την εµπειρία του «καταναλωτή».
Είναι η επισφράγιση της σκληρής δουλειάς που έγινε στην προηγούµενη κυβερνητική θητεία και συνεχίζουµε, µε ζητούµενο να κερδίζουµε καθηµερινά τον πιο πολύτιµο πόρο: την εµπιστοσύνη των πολιτών. Τις επόµενες ηµέρες, το Νο1 brand του ελληνικού ∆ηµοσίου µπαίνει στην εποχή της Τ.Ν. Ο «ψηφιακός βοηθός» θα κάνει ευκολότερη και φιλικότερη κάθε αναζήτηση ανάµεσα στις 1.602 υπηρεσίες του gov.gr και τις 3.240 διοικητικές διαδικασίες του MITOS.
Παράλληλα, εργαζόµαστε για την επόµενη ηµέρα του gov.gr µε την υλοποίηση του έργου CRM «Ενιαία ψηφιακή υποδοµή εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων». Στόχος να προσφέρουµε µια ακόµη καλύτερη «εµπειρία χρήστη» σε πολίτες και επιχειρήσεις, παρέχοντας τη δυνατότητα να συναλλάσσονται µε το ∆ηµόσιο ηλεκτρονικά από όπου κι αν βρίσκονται, από οποιαδήποτε συσκευή και από µία και µόνο οθόνη.
Και δεν σταµατάµε εδώ. Η τεχνολογία είναι σύµµαχός µας και µπορεί να δώσει λύσεις σε ζητήµατα πολιτικής προστασίας που συνδέονται άµεσα µε την κλιµατική κρίση, όπως η αντιµετώπιση πυρκαγιών ή πληµµυρικών φαινοµένων. Ηδη οι πρώτες δοκιµές που κάναµε στα τέλη του περασµένου Οκτωβρίου στην Πεντέλη σε συστήµατα µε αισθητήρες λέιζερ και κάµερες που παρακολουθούν δασικές εκτάσεις για την ανίχνευση καπνού, είχαν ενθαρρυντικά αποτελέσµατα.
Ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση για τα 15 χρόνια της Google στην Ελλάδα το έθεσε πολύ εύγλωττα: «∆εν υπάρχει τοµέας πολιτικής που δεν θα επηρεαστεί από την τεχνητή νοηµοσύνη». H Τ.Ν. µπορεί να φέρει άµεσα και απτά αποτελέσµατα σε µια σειρά δηµόσιων πολιτικών. Από την υγεία µε την ανάλυση ανωνυµοποιηµένων δεδοµένων ιατρικών εξετάσεων, τον έλεγχο των συνταγογραφήσεων, την επιτάχυνση της απονοµής δικαιοσύνης ή τον έλεγχο της αυθαίρετης δόµησης, µέχρι την απλοποίηση των διαδικασιών, την κατάργηση πιστοποιητικών και την αντιµετώπιση των deep fake news.
Η ανάπτυξη όµως AI εφαρµογών απαιτεί και προϋποθέτει επενδύσεις σε σύγχρονες τεχνολογικές υποδοµές. Το 2024 η χώρα µας θα αποκτήσει έναν από τους ισχυρότερους υπερυπολογιστές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο «∆αίδαλος» θα δηµοπρατηθεί εντός του 2023 και θα συµβάλει στη δηµιουργία νέων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών, την εξατοµικευµένη ιατρική, την πυροπροστασία, τον χωροταξικό σχεδιασµό, την έξυπνη κινητικότητα, τα αυτόνοµα οχήµατα κ.ά.
Εκτός των 50 εκατ. ευρώ για τον «∆αίδαλο», προωθούµε επιπλέον επενδύσεις για την επέκταση των υφιστάµενων και τη δηµιουργία νέων data centers, ύψους πάνω από 80 εκατ. ευρώ, συµβάλλοντας στον ευρύτερο κυβερνητικό σχεδιασµό να αναδειχθεί η Ελλάδα σε hub ψηφιακής καινοτοµίας.
Οι αλγόριθµοι και η τεχνητή νοηµοσύνη δεν είναι µια µελλοντική συνθήκη. Είναι µια συνθήκη που δεν µπορούµε να αγνοήσουµε και που θα «χάσουµε» αν εκ προοιµίου τη δαιµονοποιήσουµε.
Με σεβασµό στην προστασία των προσωπικών δεδοµένων, µε προσήλωση στην ανθρωποκεντρική αποστολή των αναδυόµενων τεχνολογιών αιχµής, µπορούµε να ενδυναµώσουµε ακόµη περισσότερο το ψηφιακό κράτος. Μπορούµε να έχουµε ένα κράτος ακόµη πιο φιλικό, ακόµη πιο σύγχρονο, ακόµη πιο αποτελεσµατικό, που θα κερδίζει καθηµερινά την εµπιστοσύνη των πολιτών στο ίδιο και τους θεσµούς του.
trikalaenimerosi.gr