Μια ηλιόλουστη μέρα μακριά από προβληματισμούς και σκέψεις, ο σύλλογος Ηπειρωτών Ν. Τρικάλων, πραγματοποίησε μια ευχάριστη εκδρομή, την Κυριακή 26 Απριλίου, στην ιστορική Άρτα.
Αφού διασχίσαμε την Εγνατία οδό, το Χάνι Τερόβου περίμενε το κατάμεστο λεωφορείο για την πρώτη στάση, για τον πρωινό καφέ μας. Μια περιοχή με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος. Βρίσκεται στις όχθες του Λούρου ποταμού, που φημίζεται για τις υπέροχες πέστροφες. Η διαδρομή μαγευτική. Η δεύτερη μας στάση έγινε στο Ρωμαϊκό υδραγωγείο της Νικόπολης, το οποίο αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα τεχνικά έργα των Ρωμαϊκών αυτοκρατορικών χρόνων. Είναι εντυπωσιακό και κολοσσιαίο έργο και θεωρείται ότι κατασκευάστηκε μετά την ίδρυση της Νικόπολης από τον Οκταβιανό Αύγουστο, για να εξασφαλίσει την υδροδότηση της νέας πόλης. Βρίσκεται στον Άγιο Γεώργιο Φιλιππιάδας, στις πηγές του Λούρου ποταμού. Το τοπίο είναι ένα θαύμα της φύσης. Οι πηγές του ποταμού ξεχύνονται μέσα από τη γη, με απίστευτη ορμή και ποσότητα ροής νερού. Τα μεγάλα πλατάνια βυθίζουν το φύλλωμά τους στα ήρεμα νερά του ποταμού και προσθέτουν μια ειδυλλιακή πινελιά στο τοπίο.
Ενθουσιασμένοι, κατευθυνθήκαμε προς τη λίμνη Ζηρού. Αποτελεί σημείο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ιδανικό χώρο αναψυχής. Περιβάλλεται από ψηλούς λόφους με απότομες πλαγιές. Έχει βάθος 56μ.. Από τη μια πλευρά της λίμνης, δημιουργείται ένα πανέμορφο, επιβλητικό και σαγηνευτικό τοπίο. Στις όχθες της θαυμάσαμε πολλά πανύψηλα υδρόφυτα δέντρα. Αυτή η επίσκεψη μας αποζημίωσε με τον καλύτερο τρόπο και μας έδωσε την ευκαιρία να θαυμάσουμε το μεγαλείο της φύσης.
Επόμενος προορισμός, η όμορφη πόλη της Άρτας. Έγινε ονομαστή από τον 13Ο αιώνα, ως πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Ξεχωρίζει για την γραφικότητά της. Στην είσοδο της πόλης βρίσκεται τη φημισμένο πέτρινο γεφύρι της Άρτα;, το αρχιτεκτονικό, ιστορικό και πασίγνωστο μνημείο, ανά τον κόσμο, το οποίο είναι σήμα κατατεθέν της πόλης. «Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν». Στην αρχή της γέφυρας, σώζεται ο μεγάλος πλάτανος του Αλή πασά. Στον ίσκιο του καθόταν ο Αλή πασάς ο τεπελενλής και απολάμβανε, κρεμασμένους στα κλαδιά του, όσους είχε καταδικάσει σε θάνατο με απαγχονισμό.
Επισκεφθήκαμε την Παναγία των Βλαχερνών, η οποία κτίστηκε το 10ο αιώνα, από τον Μιχαήλ τον Κομνηνό, Δεσπότη του Δεσποτάτου της Ηπείρου, το οποίο είχε πρωτεύουσα την Άρτα. Ασκεί μια ξεχωριστή γοητεία για την αρχιτεκτονική και την ιστορία που κουβαλάει. Είναι ο υπέρμαχος στρατηγός, που σε ανάμνηση της Θεοτόκου, γράφτηκε ο γνωστός Ακάθιστος Ύμνος. Η ύπαρξη του ναού σηματοδοτεί μια παλαιότατη παράδοση για την Άρτα και το Δεσποτάτο της Ηπείρου, στους Βυζαντινούς χρόνους.
Επισκεφθήκαμε την Παναγία Παρηγορήτισσα, ο πιο σημαντικός και διάσημος Βυζαντινός ναός του νομού Άρτας, την Αγία Θεοδώρα, η οποία είναι προστάτιδα της πόλης, το κάστρο, το φράγμα του Πουρναρίου και πολλά άλλα.
Ενθουσιασμένοι επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο, κατευθυνόμενοι προς Κορωνησία στο Αμβρακικό κόλπο, όπου απολαύσαμε το μεσημεριανό μας φαγητό, με φρέσκο ψάρι. Το απόγευμα επιστρέψαμε στο ιστορικό γεφύρι και απολαύσαμε τον καφέ μας. Τα νερά του ποταμού, το πέτρινο γεφύρι, το θρόισμα των φύλλων, το πράσινο και η φυσική ομορφιά, συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικό, σημαδεύοντας έτσι την εποχή της άνοιξης.
Λίγα είναι τα μέρη εκείνα που συνδυάζουν, σε μια τόσο αρμονική ενότητα, το βουνό με τη θάλασσα και τον κάμπο. Λίγα τα μέρη που ακόμα κρατούν ζωντανό το μύθο, το θρύλο, το θαύμα του τοπίου και το γράμμα της ιστορίας. Ο Άραχθος, ο Αμβρακικός, οι λιμνοθάλασσες, τα Τζουμέρκα, το πεύκο, το έλατο, η ελιά, το λεμόνι, το πορτοκάλι. Η Άρτα του Σκουφά, το γεφύρι, το κάστρο, το μουσείο, η Μονή του Σέλτσου. Η Άρτα χωμένη βαθειά στην παράδοση, ταξιδεύει στο χρόνο. Αντιστέκεται, μένει πάντα νέα και ωραία. Η Άρτα είναι μαζί μια ανάβαση στις κορυφές των βουνών και μια κατάβαση στο βυθό των πεδιάδων και της μικρής θάλασσάς της.
Αλλά είναι και η αίσθηση μιας ζεστασιάς, που σε κάνει να νιώθεις πώς βρίσκεσαι σε ένα χώρο δικό σου. Μαγεύει τον φυσιολάτρη, με τον ειδυλλιακό υδροβιότοπο του Αμβρακικού. Ιδανικός προορισμός όλων των εποχών. Αυτή η περιοχή, μ’ ένα μαγικό τρόπο, προσελκύει τον επισκέπτη και όταν έρχεται η στιγμή να την αποχωριστεί, δεν θέλει.
Μια ακόμη εκδρομή στην Ήπειρο, η οποία ήταν γεμάτη ιστορικές μνήμες και ιστορικά μνημεία, μας έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε περισσότερη ιστορία. Αργά το βράδυ επιστρέψαμε στην πόλη των Τρικάλων.
Ευχαριστώ όλους τους εκδρομείς, για την ευγενική τους συμπεριφορά, για το άφθονο γέλιο, τραγούδια και ανέκδοτα που μας χάρισαν. Ευχαριστώ τον κ. Γραβάνη, Αστυνομικό Διευθυντή Ν. Τρικάλων, με τη σύζυγό του Ευαγγελία, που ήταν μαζί μας στην εκδρομή. Ευχαριστώ το τουριστικό γραφείο Πολυγένη Δημ. και Τσιπόπουλο Θεοδ., για την άψογη συνεργασία.
Συνοδοί της εκδρομής, ήταν επίσης: η κα. Οικονόμου Αθηνά και ο κ. Φλώρος Παναγιώτης.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Ν. Τρικάλων & Μέλος του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Νίκη Χύτα