Την ανάγκη συνεννόησης στην κατεύθυνση διαμόρφωσης ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου, με τρεις κατευθύνσεις, μια για το δημοσιονομικό και τη διαχείριση του χρέους, μια για την παιδεία και μία για την ανάπτυξη, τόνισε ο Τομεάρχης Ανάπτυξης της Ν.Δ. και πρώην Υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας σε ομιλία του στο ΕΒΕΑ, στο πλαίσιο της εκδήλωσης Επιμελώς Επιχειρείν 2015 την Τρίτη 19/5. Ο κ. Σκρέκας τόνισε πως δεν μπορεί να κρίνεται η τύχη της χώρας και των Ελλήνων κάθε τρίμηνο λόγω της αδράνειας της παρούσας κυβέρνησης και της δραματικής επιδείνωσης στην οικονομία που αυτή έχει φέρει.
Ο κ. Κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στο έργο της προηγούμενης Κυβέρνησης, στα σταθερά και σημαντικά βήματα που έγιναν προς την έξοδο της χώρας μας από την κρίση. Τόνισε επίσης το πέρασμα στης οικονομίας από ύφεση 7,3% το 2012 όταν ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία την διακυβέρνηση της χώρας σε ανάκαμψη 0,8% όταν μετά από μόλις δυόμιση χρόνια την παρέδωσε στους Σύριζα-ΑΝΕΛ. Σημείωσε επίσης, ότι παρ’ όλες τις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάπτυξη 2,9% το 2015 και 3,6% το 2016, η ύφεση χτυπάει ξανά την πόρτα της Ελλάδας, εξαιτίας της αδράνειας και της αδυναμίας της παρούσας κυβέρνησης.
Σε ότι αφορά τα θετικά σημάδια ανάκαμψης και εξόδου από την κρίση που είχαν αρχίσει ξεκάθαρα να φαίνονται το 2014, κυρίως στους ανθρώπους της αγοράς ανέφερε:
«Αυτό δεν έγινε πράξη με ένα μαγικό ραβδί. Σχεδιάστηκε μια στρατηγική η οποία υλοποιήθηκε με επιτυχία και στηρίχθηκε σε 5 πυλώνες:
α. Δημοσιονομική προσαρμογή
β. Αποκατάσταση ασφάλειας και κλίματος εμπιστοσύνης στις αγορές και στους πολίτες
γ. Μεγιστοποίηση της απορροφητικότητας και αξιοποίηση του ΕΣΠΑ
δ. Δημιουργία και αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και ΣΔΙΤ
ε. Βελτίωση ανταγωνιστικότητας μέσα από μεταρρυθμίσεις και άρση γραφειοκρατικών εμποδίων για διευκόλυνση της ανταγωνιστικότητας
«Η προηγούμενη κυβέρνηση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Σκρέκας «προσπάθησε και πέτυχε να καταστήσει την Ελλάδα σε διεθνή πόλο επενδύσεων αξιοποιώντας τα μεγάλα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα»…. «Ως υπεύθυνο πολιτικό σύστημα» υπογράμμισε ο κ. Κ. Σκρέκας « πρέπει να έχουμε ένα βασικό στόχο: τη μακρόχρονη βιώσιμη ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας προς όφελος όλου του ελληνικού λαού. Η στρατηγική όλων μας πρέπει να αποσκοπεί στη θεμελίωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, το οποίο δεν θα βασίζεται στην κρατικοδίαιτη ανάπτυξη, αλλά αντίθετα θα αξιοποιεί τις μεγάλες δυνατότητες του τόπου μας. Με αυτόν τον τρόπο θα καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά και τη μεγάλη μάστιγα της ανεργίας, η οποία είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της Ελληνικής Κοινωνίας»