Διπλός ο σκοπός της προβολής της ερχόμενης (Μεγάλης) Δευτέρας από την Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων. Ο ένας, το ότι προβάλλονται έξι ντοκιμαντέρ που μόλις πριν 15 ημέρες συμμετείχαν στον 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Νέες παραγωγές, για θέματα που μας απασχολούν, που έχουν σημασία, που αποτελούν τροφή για σκέψη.
Παραλλήλως, όμως, είναι και η ευκαιρία να «ψηλώσει» η ντόπια κινηματογραφική παραγωγή. Με αφορμή την έναρξη γυρισμάτων για την ταινία «Καλλιόπη» (μεταφορά του θεατρικού έργου «Το Τάβλι», η Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων καλεί όλους τους τρικαλινούς να ενισχύσουν οικονομικά την παραγωγή. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Είτε με την προσφορά ποσού στον κουμπαρά που υπάρχει στο φουαγιέ της αίθουσας του Δημοτικού Κινηματογράφου κάθε Δευτέρα (στη διάρκεια προβολών της Λέσχης), είτε με το εισιτήριο για την προβολή των ντοκιμαντέρ.
Όπως είναι γνωστό, για τα μη μέλη το ποσό ανέρχεται σε 5 ευρώ και για τα μέλη σε δύο ευρώ.
Η Κινηματογραφική Λέσχη επιδιώκει να συμβάλλει στην ενίσχυση της προβολής της ταινίας, στην οποία παίρνουν μέρος τρικαλινοί συντελεστές (ηθοποιοί και τεχνικοί). Εξάλλου, σκοπός της Λέσχης δεν είναι απλώς και μόνο η προβολή ταινιών, αλλά και η συμβολή στην προώθηση κάθε προσπάθειας που μπορεί να δημιουργήσει τέχνη. Πόσω μάλλον, όταν αυτή η κίνηση γίνεται από τρικαλινούς και αποδεικνύει ότι και το
U made it Festival (που φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουνίου) και η συγκεκριμένη προσπάθεια, κατατάσσουν την πόλη των Τρικάλων στις πλέον σημαντικές για τον κινηματογράφο.

Οι ταινίες

1.Πυρπόληση γυναικών στην Καλή Συκιά – «Ολοκαύτωμα» από Γερμανούς Ναζί κατά τη διάρκεια της κατοχής / Burning Women at kali Sykia by German Nazis(27’)

Πρόκειται για ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ, σχετικά με τις θηριωδίες και βαρβαρότητες, των Γερμανών ναζί, σε βάρος κατοίκων σε χωριά στο Ρέθυμνο, στη Nότια Κρήτη, στη διάρκεια της κατοχής. Συγκεκριμένα, στα ορεινά χωριά Καλή Συκιά, Σελιά και Ροδάκινο, ναζί έκαψαν ζωντανές γυναίκες και ηλικιωμένους, μεταξύ αυτών και μια έγκυο κι έναν 86χρονο, που αντιστάθηκαν στην εισβολή στα σπίτια τους και δεν μαρτύρησαν που ήταν κρυμμένοι οι άνδρες τους, τους οποίους οι Γερμανοί έψαχναν να εκτελέσουν. Στο ιστορικό ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται μαρτυρίες συγγενών των θυμάτων, αλλά και κατοίκων που έζησαν τα βάρβαρα αυτά γεγονότα, το 1943. Χαρακτηριστική είναι η φράση μιας γυναίκας που λέει, μεταξύ άλλων, ότι «βουίζουν ακόμα στο χωριό αλλά και στα αυτιά των κατοίκων τα ουρλιαχτά των γυναικών που καιγόντουσαν ζωντανές!»

2.Αμαρτωλά κρανία; / Sinful Skulls?(41’)

Τρία εικοσάχρονα παιδιά από τα Σπόα Καρπάθου, δύο Μανώληδες κι ο Πάχος, κατηγορούνται για τη σκύλευση του πτώματος ενός Γερμανού πιλότου. Χαράματα της 4ης Νοεμβρίου 1943, τα στήνουν στα τρία μέτρα και τα τουφεκίζουν. Οι σφαίρες αφήνουν μια τρυπίτσα στο δόξα πατρί. Έπειτα τα πετούν όπως-όπως, μέσα στο λάκο, που νωρίτερα οι Γερμανοί τα είχαν βάλει να σκάψουν. Οι καταδικασμένοι έμειναν εκεί εβδομήντα ολόκληρα χρόνια, τα θύματα της πιο παράξενης ομερτά. Η ιστορία των τριών δυστυχισμένων πλασμάτων γίνεται σαραντάλεπτο ντοκιμαντέρ, μια αφορμή να δούμε τα μέσα μας, να κοιτάξουμε τα λατρεμένα μας στερεότυπα, που δένουν πισθάγκωνα όλες τις ασυνήθιστες εικόνες, και δεν αφήνουν ανάσα στο διαφορετικό. Τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει ακόμα και μια μάνα να μην ξεθάβει το παιδί της;

3.Όταν αρχίζει το τραγούδι / When a Song Begins(8’)

Η μικρού μήκους ταινία Όταν αρχίζει το τραγούδι αποτελεί το κινηματογραφικό πορτρέτο της Μαρίας, μίας νεαρής τυφλής κοπέλας με αυτισμό που προσπαθεί να βρει εσωτερική γαλήνη μέσα από τον θαυμαστό κόσμο της μουσικής. Με οδηγό το ταλέντο της, μας καλεί να μοιραστούμε το δικό της τραγούδι πάνω στη σκηνή.

4.Little Island(12’)

To Little Island περιγράφει την ιστορία ενός ανθρώπου που επέλεξε να ζει για 40 περίπου χρόνια σ’ ένα μικρό νησί. Μέσα από τα χρόνια κατάφερε να διαμορφώσει τη ζωή του και να επιβιώνει παρά τις αντίξοες συνθήκες. Η ζωή του όμως αναστατώνεται από την επιμονή των δασικών αρχών να τον απομακρύνουν από εκεί. Εκείνος όμως δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει ποτέ το μικρό νησί.

5.Oppression(45’)

Ο ανέκαθεν βαλλόμενος χώρος της δημοσιογραφίας έρχεται τώρα αντιμέτωπος με την οικονομική κρίση. Όσο αυτή βαθαίνει, οι παρεμβάσεις στο δημοσιογραφικό έργο αυξάνονται και οι δημοσιογράφοι καλούνται να επιλέξουν αν θα ακολουθήσουν μία κεντρική γραμμή ή αν θα τολμήσουν να τηρήσουν διαφορετική στάση. Αυτοί που τολμούν, ρισκάρουν όχι μόνο να απολυθούν ή να διωχθούν νομικά, αλλά διακινδυνεύουν ακόμα και τη σωματική τους ακεραιότητα. Το Oppression παρουσιάζει μερικά μόνο από τα εκατοντάδες περιστατικά που δείχνουν ότι ένα από τα θύματα της κρίσης στην Ελλάδα είναι η ελευθεροτυπία.

6.Μάλλον… / Maybe…(3’)

Ένας διάλογος μπροστά σ’ ένα κλουβί με μαϊμούδες.

ΠΟΥ, ΠΟΤΕ, ΠΟΣΟ

Μ. Δευτέρα 6 Απριλίου 2015, στον δημοτικό κινηματογράφο, μύλος Ματσόπουλου.
Ωρα έναρξης ειδικά για αυτή την προβολή: 21.30
Συνολικός χρόνος προβολής: 140΄
Εισιτήρια: Κάρτα μέλους 20 ευρώ (10 ευρώ για άνεργους/φοιτητές) συν 2 ευρώ ανά ταινία. Μη μέλη 5 ευρώ.